Normen om fast jobb kan være historie

Foto: Juliana Coutinho

For mange nordmenn har normen om en fast og sikker jobb vært en selvfølge i årtier. Nå mener norske forskere det for mange kan bli uoppnåelig innen kort tid.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Siden gjenoppbyggingen etter andre verdenskrig, og senere under oljeboomen, har nordmenn flest blitt vant til å kunne skaffe seg en fast og sikker jobb man kan leve med livet ut. De siste års gjennomgående endringer av arbeidsmarkedet, med flere midlertidige stillinger og en hardere økonomisk hverdag i næringslivet, gjør at dette idealet nå er i ferd med å forsvinne.

— En usikkerhet rundt det å skaffe fast arbeid var vanlig i hele Europa og USA fram til midten av 1900-tallet. Nå ser vi tegn på at denne usikkerheten begynner å bli normalen igjen også her hjemme, sier forsker Keir Martin ved sosialantropologisk institutt ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

Større usikkerhet framover
Martin og kollega professor Christian Krohn-Hansen var nylig med på å diskutere utviklingen i arbeidsmarkedet under seminaret «The reconfiguring of labour». Her kom det fram at usikkerheten i arbeidsmarkedet trolig bare vil øke i årene framover.

— Mange tok for gitt at vi alle kunne være lønnsarbeidere og at det ville være plass til oss alle i industri og næringsliv. Slik er det ikke lengre, og nå er det store muligheter for at vesentlige deler av befolkningen i mange land ikke noen gang vil bli sysselsatt understreker Krohn-Hansen.

Forskerne er nå redd for en stadig negativ utvikling på arbeidsmarkedet over hele Europa.

— Mange flere vil trolig møte en usikker jobbvirkelighet, med mindre det kommer en politisk motbevegelse til de styrende kreftene vi ser i dag, påpeker Martin ifølge Forskning.no.

— Skaper sterkere familierelasjoner
De to forskerne mener dagens utvikling i arbeidsmarkedet gjør det ekstra vanskelig å bli holdt utenfor arbeidslivet.

— Når retten til lønnet arbeid er en grunnleggende del av et menneskes identitet er det ekstra hardt for individet å bli holdt utenfor arbeidsmarkedet.
De to forskerne peker på at den nye situasjonen skaper nye relasjoner mellom de arbeidssøkende og deres nærmiljø.

— I møte med en manglende trygghet i arbeidslivet ser vi at mange forsøker å kompensere for bortfallet av trygghet med å søke nærmere relasjoner til naboer, familie og venner, forteller Krohn-Hansen.

Han understreker at en slik kompensasjon er viktig ikke minst med tanke på at det ikke finnes så mange steder å få hjelp i en slik situasjon.

— Det er et begrenset antall steder der folk kan få hjelp når de havner i en slik situasjon, og det er da man ser at folk søker til, og får hjelp av, de man har et moralsk krav på å få hjelp fra.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.