Ytre venstre-ordfører i Madrid fjerner alle gatenavn som hyller Franco-regimet

Foto: Wikimedia Commons

Den nylige innsatte ordføreren i Madrid og tidligere medlem i kommunistpartiet, Manuela Carmena, har sørget for at de omtrent 200 gatene og torgene i byen som hyller Franco-regimet skal få nye navn.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I går ble det bestemt av det nyinnsatte kommunestyret i Madrid at landets tidligere diktator, Francisco Franco, og hans samarbeidspartnere ikke lenger skal ha gater og torg med sine navn på. Det morderiske ytre høyre-diktaturet styrte Spania fra 1939 til militærdiktatorens død i 1975, men landet har ennå ikke tatt et skikkelig oppgjør med sin fortid.

Brakvalget for ytre venstre forrige måned kan bli den virkelige begynnelsen på et oppgjør med sin fortid som Spania ennå ikke har tatt. Det nye byrådet ønsker at de nye gatene skal legge vekt på å kalle gatene opp etter kvinner som har gjort seg bemerket i spansk historie og vil ta med lokale grupper på råd.

LES OGSÅ: Valg gir enringer i Spania: Ytre ventre-koalisjoner med ordfører i de trestørste byene

Gata til slakteren fra Badajoz
Historikeren Antonio Ortiz fant i en studie at 184 gater og torg i Madrid var kalt opp etter personer, steder eller hendelser med tilknytning til Franco-diktaturet. Men Ortiz har kommet over ny dokumentasjon og vil snart gi ut en oppdatering hvor tallet kommer på over 200. Det er ikke bare navn som er etterlevninger etter den gangen byen huset Franco som har 200.-400.000 menneskeliv på samvittigheten. I år 2000 kalte de opp en plass etter Madrids ordfører i perioden 1946-1952.

— Det minste de kunne gjort var å slutte å kalle opp gatene våre etter personer fra Franco-regimet, sier historikeren ifølge El Público.

Franco selv har Plaza del Caudillo kalt opp etter seg. En caudillo er en slags leder, og kallenavnet tilhører samme navnetradisjon som Il Duce (Mussolini) og Der Führer (Hitler).

Madrid har blitt styrt av det konservative partiet, Partido Popular. De ble grunnlagt på restene av Franco-regimet da landet begynte overgangen mot et borgerlig representativt demokrati. Calle del General Yagüe er oppkalt etter en general bedre kjent under økenavnet slakteren fra Badajoz. Han styrte over tropper av soldater fra afrikanske kolonier og ble estimert til å ha drept 3.800 personer bare i Badajoz.

LES OGSÅ: Tyver i dress ødelegger Spania innenfra

Støttet av USA
Etter å ha blitt holdt utenfor det gode selskap en stund etter den andre verdenskrig tok USA militærdiktatoren inn i varmen. Dette på tross av grufulle massakrer, et svært autoritært regime (som Franco selv kalte totalitært) og over 190 konsentrasjonsleire. Landet ble både tatt opp i FN og NATO da Franco ble sett på som en av de fremste antikommunistene i etterkrigstida. Etter diktatorens død sa Richard Nixon at «Franco var en lojal venn og alliert av USA».

FN har ved flere anledninger refset Spania for ikke å ha tatt et rettslig oppgjør med diktaturet og regimets kriminelle handlinger. Det har kommet initiativer fra Argentina for å få utlevert mistenke i forbindelse med menneskerettighetsbrudd og overgrep mot menneskeheten under Francos tid. Høyesterettsdommeren Baltazar Garzón, kjent for å ha tiltalt Augusto Pinochet for overgrep mot menneskeheten og implisering av universell jurisdisksjon for særs grove handlinger, ble suspendert etter å ha prøvd å starte rettsprosesser i Spania mot lovbrudd under diktaturet. Spania har i dag amnestilover for militærregimets handlinger.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Ytre venstre-ordfører i Madrid fjerner alle gatenavn som hyller Franco-regimet

  1. AvatarCartmenez // 2015-07-08 kl 07:44 //

    Etter sin død sa Richard Nixon at «Franco var en lojal venn og alliert av USA»???? Sa Nixon dette etter han døde?

Kommentarfeltet er lukket.