Romfolk og muslimer mest diskriminert i Europa

Foto: Esther Bubley

Ifølge en spørreundersøkelse er romfolk og muslimer de mest diskriminerte folkegruppene i Europa.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Anne-Linn Lernes Høiseth

Undersøkelsen som har blitt utført i syv europeiske land, deriblant Norge, viser at av folkegruppene romfolk, muslimer, mørkhudede, homofile og jøder, er romfolk den gruppen folk er desidert mest negative til. Folks negative oppfatning av muslimer stikker seg også klart ut.Utspørringa er gjennomført av nettportalen YouGov.

Frankrike har høyeste gjennomsnitt på negativitet mot minoriteter, mens Tyskland sammen med Norge har nest minst, kun slått av Sverige som ligger helt i bunnen av tabellen. Finland har liten andel ikke-hvite minoriteter, noe som kan være en mulig forklaring på hvorfor de scorer så høyt på negativitet mot mørkhudede (20 %). De er også det landet som er mest negative mot homofile (15% av de spurte).

Frankrike utmerker seg på punktet om jøder. Én av ti spurte er negative. I Danmark er hele 72% negative til romfolk, som er det høyeste tallet blant alle landene. Det er dette høye tallet som trekker opp scoren og sender Danmark til topps på tabellen. Norge er nest sist på tabellen, men i likhet med de andre landene, scorer vi høyest på negativitet mot romfolk og muslimer.

a

Klikk her for alle resultatene fra undersøkelsen.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

6 kommentarer på Romfolk og muslimer mest diskriminert i Europa

 1. AvatarCartmenez // 2015-06-30 kl 01:34 //

  Her henger jeg ikke med.. Du påstår at Frankrike scorer høyest noe de vel ikke gjør, de er nummer 3, ei heller skiller de seg ut blant negative følelser om jøder da de scorer 10 noe som er det samme som Norge/Finland og rett rundt gjennomsnittet….

  Og hvorfor tar du ikke med at i Norge kom kristne verre ut enn jøder? hele 15% var negative til kristne i Norge. Det samme er det for nesten alle andre nasjoner der kristne blir sett på som like negativt som jøder.

  Til sist har ikke denne undersøkelsen noe med diskriminering å gjøre… Det er intet i undersøkelsen som ser på dette, den ser kun på følelser rundt disse minoritetene det er ikke det samme som diskriminering….

  Mye slurv..

  • AvatarLuminous // 2015-06-30 kl 17:04 //

   Det er nok ikke tilfeldig. De fokuserer på den delen som bekrefter ens egen oppfatning og ideologiske standpunkt.

 2. Kan det være at mange mennesker har begynt å få øynene opp for dette: http://www.rights.no/2015/06/tro-hap-og-rasismebeskyldninger/

 3. AvatarMagne Andersen // 2015-06-30 kl 20:46 //

  Er det ikke feil å bruke begrepet diskriminert? For hvis man baserer seg på spørsmålene så er de ingenting som omhandler diskriminering.

  Spørsmålene er hvem av ulike grupper har gitt et i ulike grader fordelaktig/ufordelaktig inntrykk. Men resultatet er altså at Romfolket og muslimer kommer ut som «offer».

  Men hvis man ser på spørsmålene så er det veldig forståelig. Når man vet romfolk bruker landets parker, bokstavlig talt, til å drite ned, vil det være veldig overraskende at folk er noe avventende. Og det er vel en og annen «Allah akbar»-gaulende terrorist i være seg Frankrike, Tunisia, Danmark etc som gjør at folk blir avventende til personer med tilhørighet til islam.

 4. AvatarMagne Andersen // 2015-07-02 kl 15:04 //

  Når man leser saker som dette http://www.rights.no/2015/07/prest-risikerer-fengsel-sa-at-islam-er-hedensk-og-satanisk/ så kan jeg ikke si at det muslimer blir diskriminert. For ståa som kommer frem her er jo ganske vanlig. Islamo krever. Og når det kommer til islam så vil selvfølgelig myndigheter gjøre sitt for å legge seg på rygg for å blidgjøre islamo. Det som ellers kalles multikulti eller dialog.

  Derimot en prest som påpeker jævelskapen for den jævelskapen som jævelskapen faktisk er, selv i mer diplomatiske former, står i fare for å bli straffet.

 5. AvatarRoy Arne Moen // 2015-07-07 kl 20:41 //

  Overskriften er åpenbart misvisende i forhold til innholdet i undersøkelsen. Muslimer er forøvrig den gruppen som er hovedårsaken til økt antisemittisme i Europa.

Kommentarfeltet er lukket.