Regnbuens nyanser gjennom Oslos gater

Alle foto: Brian Cliff Olguin

Ja til homoekteskap i USA, prosess for å gjøre det enklere å skifte juridisk kjønn, handlingsplanen "Stolte Oslo". Det var mye å feire på årets Pride parade, men kampen er langt fra over.

Brian Cliff Olguin
About Brian Cliff Olguin (2 Articles)
Brian Cliff Olguin er frilans fotojournalist fra Oslo. I tillegg til å ta en master i journalistikk på deltid fotograferer han for en rekke forskjellige aviser og publikasjoner.

 

–Kan jeg få bekreftet at Svenska Kyrkan har fått beskjeden om hvor de skal stå? Paradesjef Joachim Lindberg svarer fortløpende på meldingene som kommer over sambandet.

Som paradeansvarlig er det ikke mangel på ting som skal på plass og Lindberg forklarer at det er mye arbeid som ligger bak årets Pride-parade.

–I år har vi 62 bidrag  og vi startet planleggingen lang tid i forveien. Allerede i morgen vil vi være i gang med neste års paradeplanlegging.  Da skal vi evaluere årets parade.

Gårsdagens Pride-parade hadde 20-25.000 deltakere i følge politiets beregninger, og med sommertemperaturer i Oslo regnet de også med at rundt 100.000 møtte opp som tilskuere.

Største parade noensinne
–Hvordan skiller denne paraden seg ut fra fjorårets?

–Dette er den største Pride-paraden i Norge noensinne og vi har også lagt merke til at det strømmer til med flere tilskuere for hvert år.  Vi har i år også fått med representanter for den amerikanske ambassaden i forbindelse med gladnyheten som kom på fredag.

Julie Furuta-Toy, fungerende ambassadør på den amerikanske ambassaden, var i feststemning. På fredag ble det kjent at  USA tillater likekjønnede ekteskap.

–Jeg er stolt over avgjørelsen til  USAs høyeste rett, men jeg vil ogå legge til at likhet ikke bør bare gjelde i USA, men globalt. Demokrati er noe som det stadig må jobbes med over hele verden.

Lang vei å gå
På Grønland før paradestart kommer Radikal portal i prat med  Kaltham Lie som stiller opp i tradisjonell irakisk antrekk.

Hvorfor stiller du opp i dag?

–Vi har dessverre lang vei å gå i midtøsten. Jeg er her fordi også muslimske homofile krever respekt og aksept fra andre muslimer. Det er dessverre ikke bare konservative muslimer som kommer med slengbemerkninger mot oss, men også de mindre konservative.  Jeg tror det skyldes mangel på kunnskap.

Kaltham Lie gikk sammen med representanter for Skeiv verden. Afrikanske land som Uganda var representert, men også palestinere, kurderere og iranere markerte dagen med tydelige budskap på bannere.

Skeiv støtte til havnearbeiderne
På det mer lokale plan hadde partiet Rødt blitt inspirert av homobevegelsens støttemarkeringer for gruvearbeidernes kamp på åttitallet i Storbritannia. Under fanen ”Lesbians & Gays support the dockers” gikk både homobevegelsen og havnearbeiderne sammen.

–Det er veldig fint å se at vi får denne støtten under årets parade. Vi synes dette er et strålende samarbeid, sa nestleder i  Bryggearbeidernes forening, Tommy Torgersen.

Pride-paraden gikk gjennom Grønland  og videre opp gjennom sentrum før den avsluttet på festivalplassen i Karl Johans gate.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 Comments on Regnbuens nyanser gjennom Oslos gater

 1. Sigurd Evensen // at //

  Skulle det være noe å feire at en er unormal og en feilvare da?

  • Cartmenez // at //

   Nei la oss for all del ikke feiere mangfoldet av mennesker som lever på denne kloden. La oss heller feiere Evensen og hans A4 liv.

   • Sigurd Evensen // at //

    Om du mener at en skal feire det unormale så har du vel missforstått.

    • Cartmenez // at //

     Tja blir vrient om vi kun skal feire det normale. Skal vi slutte å feire idrettshelter fordi prestasjonene deres ikke er normale?

     Jeg er nå av den oppfatningen at det er flott man feirer mangfoldet i et samfunn. Men om du vil feire A4 mannen og kvinnen så må du gjerne det.

     • Sigurd Evensen // at //

      “Idrettshelter” med prestasjoner som ikke er normale er som regel dopet.

Comments are closed.