– LO-ledelsen tar ikke sosial dumping på alvor

Foto: Christian Boger

Håndteringen av konflikten på havna viser at LO-ledelsen ikke har noen strategi for å bekjempe sosial dumping, mener lederen for LO i Oslo.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger (tekst og foto)

Lederen for LO i Oslo, Roy Pedersen, kom med skarpe utfall mot egen ledelse under en appell på solidaritetsmarkeringen til støtte for bryggearbeiderne i går:

–Konflikten mellom norske havnearbeidere og deres arbeidsgivere er et klart tegn på at LO-ledelsen lar sosial dumping skje uten å ha noen strategi for å bekjempe dette, sa Pedersen.

Han hevdet at LO-ledelsen ikke ser at maktforholdet i arbeidslivet er i ferd med å skifte, og at forbundstoppene på Youngstorget sitter og ser på at arbeidsgiversiden får mer og mer makt.

— Det er trist å se at LO-ledelsen bare sitter og ser på styrkeforholdet mellom arbeidstakerne og arbeidsgiverne er i ferd med å endre seg. Det virker nesten som man, med sin passive linje overfor de trendene vi ser i dag, er i ferd med å akseptere at det foregår sosial dumping på det norske arbeidsmarkedet.

Han er bekymret for at denne holdningen vil føre til at NHO stadig vil forsøke å få gjennomført flere angrep på «den norske arbeidslivsmodellen.»

— Skal vi få satt en stopper for de stadig økende angrepene på arbeidstageres rettigheter, er det nå på tide at vi står sammen og bruker de kampmidler som vi har.

LES OGSÅ: — Politiet avbrøt lovlig havneaksjon

Maner til sympatistreik
Pedersen ønsker at LO får satt i gang sympatistreiker og dermed markerer at også LO sentralt ønsker å tvinge fram en løsning på konfliktene ved norske havner.

–Det eneste Yilport og andre arbeidsgivere skjønner er det som rammer dem økonomisk. Derfor er det nå viktig at vi kan få en samlet fagbevegelse til å sette i gang sympatiaksjoner for å tvinge fram en løsning på konflikten i havnene.

Ønsket om igangsetting av sympatiaksjoner fikk støtte under appellen til nestleder i Norsk Havnearbeiderforening, Pål M. Aanes.

— Uten streikevilje står vi uten vårt viktigste kampmiddel og kan like godt legge ned hele fagbevegelsen. Derfor er det nå viktig at vi står sammen i denne kampen for våre faglige rettigheter, fastslo han.

Glad for støtten
Utålmodigheten med LOs engasjement i havnekonfliktene er ikke bare stor blant fagforeningstoppene. De siste dagene har Radikal Portal snakket med en rekke havnearbeidere og sympatisører som mener det er svært uheldig hvor lite synlig LO sentralt har vært i denne konflikten.

Nestleder i Oslo Bryggearbeideres Forening, Tommy Torgersen, er glad for støtten han og hans kolleger får fra LO i Oslo. Også han etterlyser et sterkere engasjement fra LO sentralt for å få tvunget fram en slutt på konflikten i Oslo og ellers i landet.

— Både vi sjauere og familiene våre begynner å kjenne på kroppen at denne konflikten har pågått i to år nå. Nå er det jaggu på tide at vi får et sterkere press fra LO sentralt slik at vi kan få en verdig avslutning på konflikten, slik at vi kan gå tilbake til jobbene våre, sier han.

LES OGSÅ: Sa opp havnearbeidere – bruker ulovlig overtid

LO stiller opp for havnearbeiderne
Nestleder i LO, Tor Arne Solbakken, kjenner seg ikke igjen i kritikken. Han mener LO stiller opp for havnearbeiderne.

— Når det gjelder havnearbeiderne og deres kamp har vi stilt opp både med juridisk hjelp og ellers når de har bedt om det. Det er ellers en stor misforståelse at LO kan sette i gang en sympatistreik, det er det eventuelt medlemsforbundene som må gjøre, sier han i en epost til Radikal Portal.

Han understreker at LO ikke anbefaler igangsetting av sympatistreiker eller aksjoner når man mener at en slik aksjon vil ha en minimal effekt.

Solbakken tilbakeviser på det sterkeste at LO-ledelsen ikke tar sosial dumping i arbeidslivet på alvor.

— Kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er en av de viktigste oppgavene for fagbevegelsen i dag, og foregår på mange fronter, understreker han.

«Den nordiske modellen» under angrep
Også i Sverige merkes et økende press mot havnearbeiderne. Bjørn A. Borg fra det svenske havnearbeiderforbundet, snakket under sin appell mandag om at vi nå ser er et angrep på den nordiske modellen.

— Vi har sett angrep på arbeidernes rettigheter i europeiske havner i noen år nå, og nå er trenden også kommet til våre nordiske havner. Dette er en farlig trend og et angrep på den nordiske modellen. Det er derfor viktig at fagbevegelsen nå gjør alt den kan for å stå i mot disse angrepene.

— Vi vil gjennomføre den boikotten av Yilport som vi har lovet og vi håper dette kan være med på å sende et klart signal om at vi ikke finner oss i at selskaper som Yilport vil bryte ned de rettigheter havnearbeiderne har opparbeidet seg gjennom tariffavtaler.

De svenske havnearbeiderne har varslet boikott av å håndtere containere som skal transporteres mellom Oslo og svenske havner. Boikotten vil berøre mellom 60-70 containere per uke som ikke bli lastet på eller av lasteskip i svenske havner.

Vil ha havna inn i valgkampen
Pedersen etterlyser ikke bare et sterkere engasjement fra egen ledelese, men også politisk engasjement for havnearbeidernes rettigheter ved Oslo Havn. Pedersen er svært kritisk til hvor lite oppmerksomhet konflikten i Oslo havn har fått hos byens politikere.

— Det har vært veldig lite politisk engasjement rundt havnekonflikten i Oslo. Derfor håper jeg nå opposisjonen kan ta saken inn over seg og gjøre dette til en viktig sak i valgkampen.

Han mener det nå er viktig at lokalbefolkningen krever engasjement og svar fra politikerne i havnekonflikten.

— Ved valget til høsten er det viktig at velgerne stiller politikerne til veggs og krever at det foretas endringer som gjør at Oslo havn igjen kan bli en god og forutsigbar arbeidsplass for de ansatte.

Rødt er det av det av Oslo-partiene som har tatt klarest standpunkt i havnestriden, men også SV har fattet vedtak om at Oslo havn ikke kan opphave tariffavtalen uten samtykke fra sjauerne. Rødts gruppeleder i bystyret, Bjørnar Moxnes, har gitt havnearbeiderne partiets støtte i kampen for å få sine jobber tilbake.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.