Lokallag i LO krever sympatistreik for havnearbeiderne

Foto: GGAADD

Flere lokallag i LO er lei av stillstanden i havnearbeiderkonflikten og krever at det settes i gang sympatiaksjoner for å få en slutt på den 18 måneder lange konflikten.

Nyhet
Om Nyhet (717 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Det er nå over ett og et halvt år siden konflikten mellom norske havnearbeidere og deres arbeidsgivere startet. Kampen for en tariffavtale og muligheten til å bevare sine egne opparbeidede rettigheter for lasting- og lossing av skip ved norske havner har hele tiden stått som viktige elementer i havnearbeidernes kamp. Aksjoner og sympatistreiker har så langt ikke ført fram, og nå krever flere lokallag i LO at det settes i gang organiserte sympatiaksjoner slik at presset for å få til en løsning på konflikten økes.

LES OGSÅ: Havnestreiken en test på solidariteten

Ønsker flere sympatiaksjoner
I en felles uttalelse vedtatt forrige uke går LOs lokallag i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad inn for at det må organiseres flere sympatiaksjoner over hele landet for å støtte havnearbeidernes kamp.

— For oss er det viktig å sørge for at fagbevegelsen står samlet i kampen for arbeidsfolks rettigheter. Derfor er det nå viktig at vi kan stå sammen om å sete i gang aksjoner som kan føre til at vi kan få en slutt på havnearbeiderkonflikten, sier leder for LO i Oslo, Roy Pedersen.

Lokallagene får støtte også fra sentralt hold når det gjelder kravet om at det nå settes i gang sympatiaksjoner. Andre nestleder i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), Lars M. Johnsen, etterlyser også en større vilje i fagbevegelsen til å ta i bruk virkemidler som sympatistreik for å tvinge fram en løsning på fastlåste konflikter.

— Skal vi stå samlet er det også viktig at vi støtter opp om hverandres konflikter. Derfor savner jeg en større villighet til å stå sammen når det det gjelder blokader og boikottaksjoner i framtiden.

Misnøye med Parat
Uttalelsen fra LO-lagene kommer etter at en varslet sympatistreik blant kranførerne på Oslo havn ble avlyst. Dette skjedde fordi fagforeningen Parat trakk seg fra aksjonen, som var planlagt i samarbeid med NTF og Fagforbundet. Avslaget fra Parat ble møtt med en kjølig skulder fra de andre forbundene.

LES OGSÅ: Havneboikotten i Drammen inn for EFTA-domstolen

— Vi har tidligere stilt opp for Parat, senest i Norwegian-konflikten, og vi er derfor skuffet over at Parat nå ikke gjør det samme, sa leder i NTF, Roger Hansen, etter avslaget fra Parat.

Nestleder i Parat, Vegard Einan, forsvarte den gang avslaget og sa det skyldtes at Parat er en organisasjon hvor medlemmene selv avgjør hva man skal stille opp på, og at en avstemning blant kranførerne på Oslo havn hadde stemt for å ikke delta i aksjonen.

Kan bli løsning i løpet av våren
Det er på ingen måte sikkert om ønsket om en større bruk av sympatiaksjoner i havnearbeiderkonflikten blir nødvendig. Signaler den siste tiden viser at partene i konflikten kan være på god vei til å finne en løsning på konflikten. Både i Risavika og Mosjøen har partene nærmet seg en løsning, mens situasjonen synes noe mer fastlåst i Tromsø og Oslo.

I Risavika og Mosjøen har vi kommet et stykke på vei til å finne en løsning. De andre konfliktene står litt på vent til vi får en løsning her, selv om vi også har hatt en positiv dialog i Tromsø, sier Johnsen til nettstedet Fri Fagbevegelse.

Han bekrefter at NTF nå gjør alt som står i deres makt for å få en slutt på de lange konfliktene ved norske havner.

— Det er vår jobb som tillitsvalgte å snu alle steiner for å forsøke å finne en løsning på disse konfliktene.

LES OGSÅ: Bildeserie: 41 streikevakter arrestert på havna i Tromsø

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.