Svensk nazistparti legger ned – storsatsing ble til valgfiasko

Foto: Frankie Fouganthin

Svenskarnas Parti legges ned, ekstern finansiering til tross. Interne stridigheter, antifascistisk aktivisme og svenskers avsky for nazisme gjorde at partiet feilet miserabelt og nå er dødt.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Det som har blitt betegnet som den største nazistiske satsingen i Sverige etter andre verdenskrig endte i går med valgnederlag og nedleggelse. I 2010 fikk partiet én representant valgt inn i det svenske kommunevalget, men fiaskoen ble fullstendig da de i fjorårets valg ikke klarte å få inn noen.

Kort tid etter valget stoppet aktiviteten på partiets nettside, Realisten, grunnet manglende ressurser. Nettstedet, som publiserte en underlig blanding mellom pannekake- og kjøttbolleoppskrifter og rasistisk materiale, er fjernet fullstendig.

LES OGSÅ: Nordmann på nazikonferanse i Russland – avbrutt etter bombetrussel

Ukrainafadese og overfall
Da det ble klart at ukrainske høyreekstremister sto sentralt i både voldshandlinger på Majdanplassen og i protestene mot Ukrainas daværende president, Viktor Janukovitsj, dro flere personer fra Svenskarnas Parti for å gi sin støtte. Etter at at borgerkrigen brøyt ut kjempet flere fra partiet sammen med den nazistiske Azov-bataljonen.

En svensk Ukraina-krigerne deltok i et angrep på en gruppe feminister i Stockholm natta etter 8. mars i fjor. En av de angrepne var nær ved å dø etter at han ble knivstukket og slått i hodet gjentatte ganger. Mannen mistenkt for knivstikkingen dro tilbake til krigen i Ukraina etter episoden. Ifølge vitner hadde mannen på seg en lue med emblemet til Svoboda, et fascistisk parti som satt i overgangsregjeringen etter at Janukovitsj ble veltet. Den mistenkte aktivisten fra Svenskarnas Parti er fremdeles på frifot.

Konflikten i Ukraina ble en kime til intern strid da krefter i partiet mente at «jødene» hadde fått for mye makt i det nye regimet i Kiev. Personstridigheter, skandaler og dårlig organisering karakteriserte det nazistiske prosjektet siden dets fødsel i 2008, da det ble dannet som en etterfølger av Nationalsocialistisk Front. Antifascistiske aktivister var også en konstant plage for partiet. Gang på gange fikk sine plakater revet ned og ble møtt av protester da de forsøkte å mobilisere.

LES OGSÅ: Svenske nynazister reiser for å støtte «revolusjonen» i Ukraina

Norske forbindelser
Svenskarnas Parti og nettstedet deres pleide tett kontakt med norske nazister. Miljøet rundt den norske nazisiden Fyret var særlig grad allierte med både partiet og deres nettsted. Fyret og Realisten delte artikler og hadde annet redaksjonelt samarbeid.

LES OGSÅ: Fyret – nynazisme på internett

Fyret la seg selv ned i forbindelse med Radikal Portals avsløringer av deres nazistiske agenda og tilknytninger. Nå har de altså fått selskap i seksjonen av mislykkede nazistiske prosjekter av deres søsterside i Sverige.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Svensk nazistparti legger ned – storsatsing ble til valgfiasko

  1. AvatarSteinar Eraker // 2015-05-11 kl 15:33 //

    Dette viser at kamp mot rasisme og nazisme nytter. Det skal rett og slett vere ubehageleg å vere nazist. Gratulerer til dei svenske antifascistane som har stått på.
    Men kampen mot dei brune kreftene er ikkje over hverken i Sverige eller Norge. Dei opne nynazistane i Nordfront er i vekst, og dei muslimhatande gruppene er stadig aktive.

  2. AvatarKenneth Fuglemsmo // 2015-05-12 kl 03:09 //

    Vi gleder oss med alle svenske antinazister i dag og gir all ære til disse, og spesielt de som har ofret liv og lemmer for antifascismen.
    http://tjen-folket.no/Sentralt/view/11865

Kommentarfeltet er lukket.