Ti serier for den intellektuelle unge kvinne og mann

Foyo: Guido Grassadonio

Her er den endelige og udiskutable lista over gode tegneserier, inkludert den kvalitetsmessig sterke fransk-belgiske serietradisjonen.

Ronny Kjelsberg
Om Ronny Kjelsberg (17 artikler)
Ronny Kjelsberg er Universitetslektor ved NTNU og tidligere fylkestingsrepresentant for Rødt 2007-2015.

Ei slik liste vil selvsagt være dominert av europeiske (fransk/belgiske) kvalitetsserier fra siste halvdel av forrige århundre. Dersom et par amerikanske serier skulle snike seg inn, må det ses på som et hendig uhell. Likeledes vil listen være kjemisk renset for japansk manga-møl og kjipe avisstripe-humorserier, som Blondie, Billy eller Pondus. Vi vil i stor grad nominere albumserier og livsverk i stedet for enkeltalbum. En nominasjon av enkeltalbum ville fort kunne føre til at listen ble dominert av en, kanskje to kunstnere. Det kan selvsagt være at enkelte vil være uenige i noen av de valgene som her blir gjort. La meg derfor allerede i starten presisere: disse tar feil.

1. Enki Bilal og Pierre Christin
En av få ting som er bedre enn det
Enki Bilal har gjort på egenhånd, er de albumene han lagde sammen med Pierre Christin fra 1975 til 1983. De er skittenrealistiske og sterkt politiske, enkelte også med en istenk av magisk realisme. ”Jakten” ble av den daverende franske ambassadøren til Sovjetunionen beskrevet som ”den beste boken om Sovjetunionen [han] hadde lest”. Europeiske radikalere som ikke har lest denne og ”Den sorte ordens falangister” burde skamme seg. Dette er albumene: De glemtes krydstogt (1975), Steinskipet (1976), Byen som ikke fantes (1977), Den sorte ordens falangister (1979) og Jakten (1983). Disse (unntatt den første) kan kjøpes på norsk på et antikvariat om du har griseflaks, eller på engelsk i disse samlingene Townscapes og The Chaos Effect.

Et alternativ for de fattige og utålmodige med PC, kan være å lære seg å bruke DC-nettverk, med programvare som for eksempel DC++, finne seg noen tegneseriehubber, og laste ned albumene i miljøvennlig digital versjon.

LES OGSÅ: Fem feministiske serier du bør få meg deg

2. Hugo Pratt – Corto Maltese
Man trenger ikke si så mye mer om
Hugo Pratt enn at han er selvskreven på denne lista. Lett surrealistisk til tider utfordrer han hjernen din. Siden det er gått mote i å skryte av hans effektfulle bruk av skygger, skal jeg ikke gjøre det her. Ellers kan også hans westernserier ”Fort Wheeling” og “Indian Summer” (sammen med Milo Manara) anbefales. På norsk kan den søkkrike kjøpe Corto Maltese på serie.no. Se opp for svært stive luksuspriser. Den fattige kan fremdeles lære seg å bruke DC++.

3. Enki Bilal
Vi har allerede sagt en del om Enki Bilal. Les om det
her. Denne 3. plassen er for hans soloarbeider. Mest sentralt står Nikopol-trilogien (utgitt i 3 album i Norge på 90-tallet), og hans seneste arbeid, den såkalte ”Monster-tetralogien”. Disse kan du kjøpe her: The Nikopol Trilogy, Monster-tetralogien. Bilal har også regissert en film med bakgrunn i Nikopol-trilogien som kan anbefales, Immortel.

4. Moebius – John Difool & Edenas hager
Jean Girauds pseudonym når han tegner science fiction har produsert mye interessant i årenes løp. Disse to mest sentrale verkene er delvis utgitt på norsk, men for å skaffe deg hele Edenas hager-serien, må du ut på dansk eller engelsk språkvei. John Difool-serien han laget sammen med Alexandro Jodorowsky kan kjøpes her: Incal: The Epic Conspiracy, Incal: The Epic Journey. Let etter edenas hager på Tronsmo, eller antikvariat. Dette er hva du kan se etter på sistnevnte.

LES OGSÅ: Ti tegneserier alle burde ha i hyllen

5. Jean Giraud/Jean Michel Charlier – Blueberry
En fransk-belgisk klassiker av de helt store. Kanskje den mest populære Fransk-belgiske albumserien (om man ser bort fra humorseriene) i Norge.
Les mer om Blueberry her.

6. Jacques Tardi
Dersom du tror gamle Bogart-filmer og Hammet-bøker er de beste kulturelle uttrykkene for hardkokt noir-krim, har du ikke lest Tardis serieversjoner av historiene om Nestor Burma. Likeledes har Tardi overgått (og kommet i forkjøpet) de fleste i steampunk-sjangeren, med sine serier om Adèle Blanc-Sec. Høydepunktene i hans karriere er kanskje likevel firebindsverket om Pariskommunen og de sterke antikrigsverkene hans, sentrert rundt 1. verdenskrig (et utgitt på norsk i fjor). Heldigvis for alle oss som ikke er helt stø i fransk, driver det amerikanske undergrunnsforlaget Fantagraphics ellers på med å utgi alle Tardis verker på engelsk i flott bokutgaver. Her er det bare å spare.

7. Claude Auclair – Simon fra Floden, Flammetreets blod, Bran Ruz
Claude Auclair er noe for seg selv. Hans romantisering over det lavteknologiske bondesamfunnet kan kanskje virke noe naivt og framtidspessimistisk i serien ”Simon fra Floden”, men han klarer å fange en stemning svært mange som har vokst opp i en kald krig vil kjenne seg igjen i. Flammetreets blod er hardt og godt oppgjør med imperialisme, slaveri og maktmisbruk, og Bran Ruz har gitt meg en av de mest intense leseropplevelsene jeg kan huske. Antikvariat folkens, antikvariat. De første bindene av Simon fra Floden kan også gjenfinnes i noen nummer av Serie Spesial.

LES OGSÅ: Først og fremst sexy

8. Alan Moore & Dave Gibbons – Vektere (Watchmen)
Oppskrytt? Kanskje, men jeg vil heller si at det er albumene som står over på lista som er blitt neglisjert. Denne ble utgitt som en 6-binds miniserie på 80-tallet, men er senere gjenopptrykt i en av de siste årgangene av Magnum. På engelsk finner du den på Amazon
her.

I disse G8-tider kan det jo absolutt være viktig å spørre seg: Hvem vokter vekterne?

9. Hermann Huppen – Jeremiah
Styr unna TV-serien, les heller
tegneserien (kan også utvides til en generell leveregel). I likhet med Simon fra Floden er dette en verden-etter-katastrofen-serie. I motsetning til sistnevnte er Jeremiah i mindre grad preget av en kamp mellom gode og onde tendenser i samfunnet, men heller en historie om en mann (eller to menn om man er snill med Kurdy) som forsøker å beholde et minimum av anstendighet i en verden som er redusert til alles kamp mot alle.

Serien gis fremdeles ut, men selvsagt ikke i Norge. Nå er det på tide at for eksempel Agent X9 kjenner sin besøkelsestid og trykker de albumene som ikke tidligere er utgitt på norsk. Serriøst!

10. Hergé – Tintin
Til slutt må vi ta med
Tintin. Kanskje ikke i kraft av overlegen kvalitet sammenlignet med de ovenstående serier, men i kraft av å ha etablert en seriekultur som la grunnlaget for det vi i dag kjenner som fransk-belgiske serier. Om de senere tegnere og forfattere er gode, er det delvis fordi de står på Hergés skuldre.

Kjennskap til Tintin er et nødvendig fundament for kjennskap til tegneserier generelt.

LES OGSÅ: Når populærkulturen får diktere virkeligheten

Denne teksten ble først publisert på venstresida.net

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

9 kommentarer på Ti serier for den intellektuelle unge kvinne og mann

 1. AvatarCamilla Kitty Karlsen // 2015-05-05 kl 08:57 //

  Trist at det ikke er en eneste kvinne. Jeg vet ikke helt om det er fordi det ikke finnes noen, eller om det er fordi de ikke anerkjennes, siden dette ikke er helt min gate.

  • AvatarMagnus Dahler Norling // 2015-05-05 kl 11:06 //

   Marjane Satrapi er god, med f.eks Persepolis.

  • AvatarMrBlazeAxe // 2015-05-05 kl 16:19 //

   Eller så går det på de personlige preferansene til tekst forfatteren, er godt mulig han har lest flere serier med kvinnelige hovedroller men de falt rett og slett bare ikke i smak.

  • Det har du rett i. Det er trist. Det finnes kvinner som tegner tegneserier, men rent statistisk og historisk har dette vært en mannsdominert greie. Som du ser er denne lista som jeg har laget dominert av fransk-belgiske snobbe- og halvsnobbeserier fra 70- og 80-tallet (det er rett og slett den sjangeren innen serier jeg mener har høyest kvalitet), og den var dessverre veldig mannsdominert. Skulle jeg kvotert inn en kvinne ville jeg kanskje vurdert Annie Götzinger, men kjønn var egentlig ikke i mine tanker da jeg lagde lista. Det burde det kanskej vært.

 2. Mye bra her. Uenig i at Blueberry, Watchmen og Tintin hører hjemme på denne lista. Du kunne kanskje heller tatt med seriene til Comez.- Taushet (eller hva den kalles) og Røyskatten? Blacksad av Guarnido og Canalez er også¨bra saker. For ikke å glemme har du den gamle klassikeren «Fantsier fra forstæderne» av Caza og seriene til Kverneland (og Giske) – Olaf G og Munch. Eller Jasons poetiske melankoli.

  • Bluberry-sagaen er lang, og derfor selvsagt ujevn, men jeg mener de beste delene klart forsvarer en plass her. Watchmen er vel et hendig uhell som antydet på toppen, og Tintin har jeg tatt meg friheten å vektlegge kontekst. Mange andre står på Herges skuldre, for å si det sånn. Da når man gjerne høyere. Comez kan absolutt vurderes. Blacksad er god, men sammenlignet med noir-krimen til Tardi mener jeg den er i en annen divisjon. Caza blir litt for abstrakt etter min smak. Kverneland er svært god, og absolutt på internasjonalt nivå, men kanskje ikke på topp ti? Ellers har jeg nok aldri hatt helt sansen for undergroundtradisjonen, selv om jeg leser Nielsen med glede og interesse.

   • Det fine med Blacksad er fargene. Tardi er noe helt annet. Ellers var det hyggelig å lese at du faktisk hadde et forhold til sereien jeg skrev om.

 3. AvatarLeif Stian Leffi Svendsen // 2015-05-08 kl 15:23 //

  Dette er tredje tegneserielista puplisert på RP som ikke tar med seg Marjane Satrapi sterke, rørende og selvbiografiske «Persepolis», hvor hun skilderer oppveksten hun har i Iran, senere Frankrike og deretter Iran igjen. Heller ikke «Palestine» av Joe Sacco, en doku-tegneserie som beskriver forfatterens besøk i landet som serien har tatt navn etter, har fått plass i noen av listene.

 4. AvatarAslak Storaker // 2015-05-13 kl 23:07 //

  Nå gadd jeg ikke søke opp alle, men i alle fall Blueberry og Jakten finnes på Serieteket på biblioteket i Oslo. Altså kan de også bestilles inn som fjernlån fra ditt lokale bibliotek, helt gratis.

  https://www.deich.folkebibl.no/cgi-bin/websok?mode=vt&st=p&publikumskjema=1&hpid=27245&embedded=0&pubsok_txt_0=Partie+de+chasse&avsok_avgrens_aarfra=&avsok_avgrens_aartil=&avsok_avgrens_spraak=&pubsok_txt_1=

Kommentarfeltet er lukket.