Havnestreiken er en test på solidariteten

Foto: Wibeke Bergheim / Radikal Portal

Tiden går, og vi har nå stått 11 måneder utestengt fra arbeidsplassen etter at vi fremsatte krav om lønn for allerede utført arbeid. Situasjonen er ikke bare alvorlig for våre medlemmer, men også for resten av fagbevegelsen.

Svein Lundeng
About Svein Lundeng (3 Articles)
Svein Lundeng er havnearbeider i Mosjøen, sekretær i Mosjøen transportarbeiderforening og initiativtaker til facebookgruppa Arbeiderkamp.
Pål M. Aanes
About Pål M. Aanes (0 Articles)
Pål M. Aanes er nestleder i Norsk havnearbeiderforening.

Under en lockout, slik som vi er utsatt for i Mosjøen, er det mange spørsmål man stiller seg. Hva er det som foregår i det norske arbeidslivet, der NHO setter til side alt av tidligere spilleregler og normal praksis man har fulgt over årtier? Er det slik at vi bare skal legge oss ned og ta av luen? Fredsplikt er et ord som brukes som passer seg for arbeidskjøperorganisasjonene når behovet er der. Men deres «Fredsplikt» handler i virkeligheten om knusing av rettigheter og avtaler som har gjort samfunnet vårt til det vi har hatt i flere tiår.

LES OGSÅ: Havnerbeidere og vi som står ved deres side får ofte høre at de bør bytte jobb og slutte med streiketullet. Historieløst er det!

Aggressivt NHO, underdanig LO
Hva ser vi i dag? Jo vi ser en aggressiv motpart som ikke nøler med å bruke usannheter og mistolkninger av arbeidsrettens uttalelser. Vi ser LO-forbund gå inn på andres tariffområder uten å nøle, slik at man skulle tro de satt i naborommet til NHO og hoppet på kommando når arbeidsgiver mener det er på tide.

Fra et blåblått regjeringskvartale ser vi et angrep og et samspill med NHO som mangler sidestykke på denne siden av 2. verdenskrig. Angrepene på arbeidsmiljøloven og de mindre heldige stilte i samfunnet er mange.

På tide å våkne
Havnekampen er ikke bare havnearbeiderens kamp, det er også din kamp som foregår, og det er på tide å våkne. Over lengre tid har angrepene pågått, og vi blir forundret over hvordan dette kan la seg gjøre i 2015. Det er på tide å få opp øynene, få de store tunge arbeidstakerorganisasjonene og partiene på venstresiden inn på banen og stå samlet i kampen mot alle forsøkene på fagforeningsknusing som foregår.

LES OGSÅ: Havnearbeiderne fortsetter kampen

Solidaritet er ikke bare et ord
Det kan synes som tiden er inne for å rope ut at solidaritet ikke bare er fine ord som passer i festlige lag og sammenkomster. Det er på tide å gi begrepet solidaritet tilbake sitt meningsinnhold, det er på tide å vise solidaritet i praksis. Arbeidstakerne må nå ut på barrikadene og kjempe før det er for seint. Det er på tide å vise solidaritet med havnearbeidere og andre som er utsatt for de mange andre angrep fagbevegelsen er utsatt for. Gå ut og kjemp, det nytter ikke lengre bare å si at man er ikke part i saken.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned