Vinneren av Radikal Portals karikaturkonkurranse 

Vinneren av Radikal Portals karikaturkonkurranse er kåret. Og personen viser seg å være godt kvalifisert. 

Han har sendt inn tre bidrag til konkurransen, hvorav også de to bidragene som ikke vant får hederlig omtale av juryen.

Vinneren er…

Vinneren er Adam Oskar. Hans tegning, kalt Homophobe, ble kåret som nummer 1 av de 67 bidragene Radikal Portal fikk innsendt.

Adam Oskar er fra Danmark og bor i København. Han trådte sine tegner-barnesko som plakatillustratør for det nå nedlagte Ungdomshuset i Jagtvej 69 i København.

Han debuterte som tegneserietegner i 2011 med den dystopiske overvåkningsfabelen ”Ruiner”. I 2014 utga han boken ”Yndigt DK”, en samling av politiske satirestriper. I mars i år kom hans nyeste tegneserie, ”Kakofonia”.

Oskar jobber nå på heltid som blad- og satiretegner, blant annet for gatemagasinet Hus Forbi. Hjemmesiden hans er: www.adamo.dk

received_10153519887811382

Juryens begrunnelse

Juryen sier om vinnerbidraget:

Karikaturen formidler et viktig og alvorlig budskap, på en direkte, lettfattelig og humoristisk måte. Det er mange land som fortjener hard kritikk for behandlingen av homofile. Dessverre er et av våre naboland en ledende stemme i kampen mot homofiles likeverd. President Vladimir Putins og Russlands diskriminering av homofile og innskrenking av homofiles rettigheter, dytter rett og slett nasjonen bakover i tid. Illustrasjonen treffer rett i tiden, sparker oppover og setter fokus på et viktig problem. Karikaturen er tegnet i en sterk og sikker strek.

Disse satt i juryen

Tre personer satt i juryen og utpekte vinneren og fire hederlige omtaler. Disse var:

  • Jenny Jordahl: designer, illustratør og tegneserietegner som står bak den populære tegneserien ”Livet Blant dyrene”. Denne har har blitt publisert i Aftenposten. Hun er fast bidragsyter i FETT – feministisk tidsskrift og ga i mars ut boken ”F-ordet 155 grunner til å være feminist” sammen med Marta Breen og Madeleine Schultz.
  • Emil Johnson Ellefsen studerer illustrasjon ved Kingston University i London. Han har jobbet som illustratør for diverse norske aviser og magasiner, blant annet Dagens Næringsliv og Aller Media, og har gitt ut sitt eget tegneseriealbum.
  • Rune Berglund Steen er forfatter, samfunnsdebattant og leder av Antirasistisk Senter.

Charlie Hebdo sparket det hele i gang

En viktig foranledning til konkurransen var den økte debatten rundt karikaturer i etterkant av terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris.

Radikal Portal så at debatten økte interessen for denne formidlingsformen og ønsket å komme med vårt syn på hva som kan være karikaturens samfunnsoppgave. Vi ønsket at budskapet skulle sparke oppover, mot makt, fordommer, dominerende ideologier eller umoralske handlinger, for øvrig i tråd med ståstedet til nettstedet.

 

Vi kommer til å publisere flere av bidragene til konkurransen i tiden som kommer.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Vinneren av Radikal Portals karikaturkonkurranse 

  1. Det er bra dere ikke nevner at det ikke finnes et muslimskstyrt land med rettigheter for homofile, for ellers hadde det blitt islamofobt.

Kommentarfeltet er lukket.