Påskequiz

Foto: Nasjonalbiblioteket

Vi runder av med en liten quiz før redaksjonen tar ferie. Ha en fin påske!

1) Hvem har skrevet og hva heter den norske romanen som kom ut i 1839, som tilfredsstiller alle ytre kjennetegn på en tradisjonell detektivroman to år før Edgar Allan Poe ga ut novellen som vanligvis regnes som verdens første kriminalgåte?

2) Hvilken korrupsjons- og narkotikasiktet politimann sto bak en av årets mest omtalte og mestselgende bøker om sitt arbeid, og hva heter denne krimmen fra virkeligheten?

3) Hvilken krimroman har debutanten Ingar Johnsrud fått strålende kritikker for i år, som handler om blant annet PST, religiøse sekter og rasehygienisk «forskning» fra før og under andre verdenskrig?

4) Frode Gryttens fikk Rivertonprisen for beste norske kriminalroman i 2006, til sin store overraskelse, siden den medie- og kapitalismekritiske romanen han fikk den for vanligvis ikke regnes som krim. Hva heter boka?

5) Hvem skrev den klassiske norske krimromanen Jernkorset, med undertittelen En roman mot nazisme og nynazisme?

6) Hvorfor produserte juvéleren Peter Carl Fabergé kostbare og avanserte påskeegg som det kunne ta tusener av arbeidere kunne bruke et år å lage mellom 1885 og 1917?

7) Hva betyr uttrykket colombi egg?

8) I hvilket hav ligger Påskeøya?

9) Hvilket land tilhører Påskeøya?

10) På Pitcairn Island – over 2000 kilometer unna – finner en nærmeste bosetting. Innbyggerne er etterkommere etter kvinner fra Tahiti og menn fra hvilken båt?

11) Hvem var det som forsøkte å fri seg fra britisk kolonivelde under påskeopprøret i 1916?

12) 50. påskedag feires pinse. Hva skjedde, ifølge Bibelen, på denne dagen?

13) 1. april er dagen for lureri og moro. Hvilket land i Midtøsten har sin nasjonaldag på den spøkefulle dagen?

14) I hvilket land er det en tradisjon med en eggrullekonkurransen foran presidentpalasset hver påske?

————————————————————————

Svar:

1) Maurits Hansen skrev Mordet paa Maskinbygger Roolfsen, som forresten er en sosialkritisk roman som angrep datidens rigide sosiale orden.
2) Eirik Jensen – På innsiden – historien om mitt politiliv.
3) Wienerbrorskapet
4) Flytande bjørn
5) Jon Michelet. (Mange mener den dypt politiske romanen fra 1976 la grunnlaget for moderne norsk krim.)
6) Den russiske tsarinaen Maria ble var så begeistret for et forseggjort gullegg som hun fikk i påskegave av Tsar Aleksander III i 1885 at det ble en påsketradisjon i familien å bestille egg fra Fabergé hvert år frem til den russiske revolusjonen.
7) En enkel løsning på et tilsynelatende veldig vanskelig problem. Colombus skal ha utfordret festdeltakere til å få et egg til å stå ved. Da ingen klarte det knuste han den nederste delen slik at egget fikk en form som passet bedre til formålet.
8) Stillehavet.
9) Chile.
10) Bounty. Båten hvor det berømte mytteriet fant sted.
11) Irene. Opprøret søkte å utnytte at Storbritannia sendte store tropper ut i første verdenskrig. Det varte i seks dager fra 24. april 1916, men ble slått ned og flere av lederne ble henrettet. I 1919 ble en irsk republikk opprettet og påskeopprøret sees på som en viktig del av prosessen som ledet fram til uavhengighet
12) Den hellige ånd skal ha vist seg i form av ildtunger for apostlene. Pinse kommer av det greske pentekoste som betyr femtiende.
13) Det er nasjonaldagen til Iran. Landet feirer at den islamske republikken ble grunnlagt 1. april 1979, som la grunnlaget for det ikke fullt så spøkefulle prestestyret.
14) USA.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned