Colombiansk urfolk med historisk oljeseier

Foto: Patricio Mena Vásconez

Det colombianske U'wa-folket feirer en historisk seier etter at det nasjonale oljeselskapet Ecopetrol stopper all oljeleting på stammens områder.

Nyhet
About Nyhet (772 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Siden Ecopetrol startet letingen etter olje og gass på U’wa-land nordøst i Colombia vinteren 2014, har frontene vært steile mellom urfolket og oljeselskapet. Ecopetrols planer om å bore tre gass-brønner ble møtt med sterk motstand fra stammefolket og deres advokater. Etter en lang rekke møter mellom u’waene og myndighetene har selskapet nå besluttet å avslutte boreoperasjonene og trekke seg ut av området.

Dette er en stor triumf for U’wa-folket og det vi står for. Vi er stolte over hva vi har fått til og det gir oss ny tro på at det går ann å kjempe for våre liv og vår framtid, sier visepresident i U’wa-rådet, Heber Tegria Uncaria til The Guardian.

Uncaria takker nå internasjonale støttespillere for den hjelpen de har fått i kampen mot olje- og gassletingen på deres territorium.

— Denne seieren vil ha stor framtidig betydning for oss og vi vil gjerne få takke alle våre støttespillere, både i Colombia og i resten av verden, som har vært med på å gjøre dette mulig.

Ikke sett lignende på 20 år
Når Ecopetrol nå trekker seg ut av Magellanes-området er dette en handling man ikke ofte ser.

— Det er kanskje ikke første gangen noe slikt har skjedd men vi har ikke sett noe slik i løpet av de siste 20 årene, sier juridisk direktør i organisasjonen Amazon Watch, Andrew Miller.

U’wa-folket vant i 1998 en lignende kamp mot oljeselskaper som Shell og Repsol. Han mener Ecopetrols avgjørelse om å trekke seg ut av området etter at konstruksjonen av brønnene har startet kan få virkninger for hva andre gjør i framtiden.

— Dette er en viktig seier i kampen for opprettholdelsen av urfolks menneskerettigheter og rett til å eksistere i regionen. Signalet som her sendes ut kan få andre selskaper til å tenke seg om to ganger før de forsøker å gå inn i lignende prosjekter i framtiden.

Trekker seg i respekt for urfolks rettigheter
Avgjørelsen om å trekke seg ut av områdene kommer etter at Ecopetrol i mai i fjor innstilte boreoperasjonene i Magellanes-området. Selve tilbaketrekningen av utstyret var dog ikke fullført før i løpet av vinteren.

— Vi ville gjerne fortsette å lete etter olje og gass i området, men vi har bestemt å trekke oss tilbake for å visse at vi respekterer U’wa-folket og de avtaler vi har gjort med dem, sier selskapet i en pressemelding.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned