Nordmann på russisk nazikonferanse – avbrutt etter bombetrussel

Foto: Faksimile, Julia Davis Twitter-konto, @Julia Davis News

Norsk Ukraina-kriger deltar på nazikonferanse i St. Petersburg. Arrangementet samler nazister fra flere land, partier og voldelige organisasjoner. Konferansen ble avbrutt etter en bombetrussel.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Tønsberg-nazisten Yan Petrovskiy deltok søndag på International Russian Conservative Forum i St. Petersburg. Mannen har tidligere blitt omtalt på Radikal Portal da Researchkollektivet INFO avslørte at han kjempet på separatistenes side i borgerkrigen i Øst-Ukraina. Petrovskiy skal også ha vært med i miljøet som forsøkte å starte en norsk avdeling av den russiske nazigrupperingen Slavisk Union. Ved siden av seg har han den russiske nazisten Aleksei Miltsjakov. De to kjempet sammen i Øst-Ukraina og Miltsjakov er beryktet for å ha lagt ut bilder av seg selv hvor han torturerer og dreper hundevalper.

LES OGSÅ: Tønsbergnazist kjemper i Ukraina

Blant frammøtte er representanter for nazistpartier som det greske Gyllent Daggry, Svenskarnas Parti, Danskernes Parti og Det Tyske Nasjonaldemokratiske Parti. Den voldelige svenske gruppa Nordfront er også representert. Ifølge BBC var det rundt 150 representanter til stede på konferansen, Financial Times melder om vel 200. Det russiske partiet Rodina står som arrangør. I 2005 ble de nektet å delta i valget til nasjonalforsamling grunnet rasistisk valgmateriell.

PetrovskiyMiltsjakov

Foto: Skjermdumpet av Researchkollektivet INFO fra VK.com Yan Petrovskiy til høyre, side om side med Miltsjakov.

 

Avlyst etter bombetrussel
En mindre gruppe demonstranter uttrykte i går sin misnøye utenfor konferansen og flere ble anholdt av politiet. Seinere på dagen ble konferansen evakuert etter at politiet meldte om at en anonym innringer hadde sagt at det var en bombe plassert på hotellet som huset høyreekstremistene. Foreløpig skal ingen være arrestert eller mistenkt etter bombetrusslen.

Konferansen hadde som mål et utstrakt samarbeid mellom «nasjonalistiske og konservative» organisasjoner i Europa og Russland og uttrykte i en foreslått uttalelse bekymring for forvitrende familieverdier, samhold rundt «kristne og humanitiske verdier» og støtte til løsrivelse for «folkerepublikkene» i Øst-Ukraina og den russiske anneksjonen av Krim.

LES OGSÅ: Kupp, kaos og krig: Ukraina – fra opprør til oppløsning

Fascistisk splid om Ukraina
Etter protestene mot daværede president Janukovitsj brøyt ut seint i forfjor har konflikten og den seinere borgerkrigen vært et stridstema innad i fascistiske miljøer. Flere medlemmer av Svenskarnas Parti deltok først i demonstrasjoner og så i krigføring. De allierte seg først med fascistpartiet Svoboda og seinere med Azov-bataljonen som er ledet av nazister.

Samtidig som Svoboda mistet oppslutning og til slutt falt ut av regjering, økte misnøye i Svenskarnas Parti da overbevisningen om deres ukrainske samarbeidspartnere ble styrt av jøder vant mark. Også i norske miljøer har det eksistert forvirring og uenighet. Yan Petrovskiy ble nylig intervjuet av en norsk naziside om hans deltakelse i krigen i Ukraina. Blant ukrainske ytre høyre sitter også jødebeskyldningene løst, både mot Putin selv og blant «den jødiske finanskapitalen» som de mener styrer landet.

Nordfrontmiljøet i Norden har tatt side med Russland noe som blir bekreftet i et ferskt intervju med deres drapsdømte leder, Klas Lund.

Pro-Russland, men uten offisielle representanter
Møtet skal ifølge New York Times ha uttrykt seg støttende til Russlands president, Vladimir Putin, og oppheving av sanksjonene mot stormakten i øst sto høyt på agendaen. Financial Times melder imidlertid at ingen representanter for Putins parti, Forent Russland, deltok.

Under Vladimir Putins regjeringstid har Russland hatt et ambivalent forhold bevegelser på ytre høyre. Den russiske nasjon, det russiske folk og dermed russisk nasjonalisme står sentralt i Putins retorikk og blir derfor hyllet av ytre høyre. Samtidig har flere ytterliggående organisasjoner, som Slavisk Union, blitt forbudt. Antifascistisk retorikk har blitt brukt mye av Kreml i deres omtale av Ukraina, men samtidig har de ingenting imot selv å støtte rasistiske ytre høyre i sin involvering i landet.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.