Legg ned Oslo Energy Forum 2015

Foto: Christian Vassdal

Vi har ingen tro på at lederne kommer til å redde oss. Det er på tide at vi tar kampen for klimaet i våre egne hender.

Vi, en gruppe autonome miljøaktivister, har festet et ca 40 kvadratmeter stort banner til Holmenkollbakken for å protestere mot Oslo Energy Forum, som avholdes et stenkast unna hoppanlegget på Scandic Holmenkollen hotell. Vi valgte Holmenkollbakken ikke bare fordi det er et kjent landemerke som vil gi budskapet vårt den nødvendige oppmerksomheten, men også fordi skisporten er noe av det vi bare kan glemme i framtiden hvis vi lar fossilindustrien fortsette å ødelegge kloden vår.

Oslo Energy Forum er en lukket arena der lederne fra diverse oljeselskap, politikere og andre håndplukkede gjester diskuterer olje- og energibransjens framtid. Alt dette skjer bak lukkede dører, pressen slipper ikke inn, heller ikke aktører fra sivilsamfunnet og miljøbevegelsen. Vi kan bare gjette oss til hva slags avgjørelser som tas på konferansen og hvilke skitne deals som blir inngått der. Vi får heller ikke vite hvem alle de håndplukkede gjestene som kommer til å være der er. Det er få navn vi finner på programmet til Oslo Energy Forum.

Lederen for tyske E.ON, Johannes Teyssen, som er direkte ansvarlig for driften av livsfarlige atomreaktorer og ekstremt skitten brenning av kull til strømproduksjon, er til stede. Erna Solberg, som nylig presterte å forskyve iskanten i Arktis slik at det kan utvinnes enda mer olje, er til stede. Wolfgang Ischinger, ambassadøren for Sikkerhetskonferansen i München, stedet der vestlige land liker å planlegge nye bombetokter, er til stede. Med en slik blanding og uten noen offentlig kontroll er det klart for oss at alt som kan komme ut av Oslo Energy Forum vil være ideer og strategier for å ødelegge kloden vår i enda større omfang og med enda større fart.

Det trengs en radikal samfunnsendring hvis også framtidige generasjoner skal kunne leve på en planet det er verdt å leve på. Kapitalismen baserer seg på en absurd idé om evigvarende vekst og appellerer til noen av menneskehetens nedrigste instinkter: grådighet og konkurransetenkning. Kapitalismen er derfor fullstendig uegnet for å hanskes med klimautfordringene. Det vi trenger er et samfunn som baserer seg på medmenneskelighet og solidaritet. Et samfunn som har som sitt øverste formål å tilfredsstille behov, istedenfor å generere maksimal profitt. Et samfunn der alle bidrar etter evne og får etter behov. Et samfunn som tar vare på kloden vår som danner grunnlaget for alt liv slik vi kjenner det.

Vi har ingen tro på at lederne, om det nå er politikere eller kapitalister eller andre samfunnstopper, kommer til å redde oss. Det er på tide at vi tar kampen for klimaet i våre egne hender. Derfor sier vi:

Redd klimaet. Knus kapitalismen. Legg ned Oslo Energy Forum.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned