Mange danske velgere ønsker seg et mer innvandringskritisk parti

Foto: DIAC Images

En stor andel av danske velgere ønsker seg nå et nytt høyreparti som er enda mer innvandringskritisk enn dagens Dansk Folkeparti.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

En ny meningsmåling gjengitt i Jyllandsposten viser at rundt 13 prosent av dagens danske velgere ønsker seg et nytt innvandringskritisk parti på høyresiden i dansk politikk. For de som ønsker dette blir dagens alternativer for lite kritisk med tanke på innvandringen til Danmark.

Overraskelse over ønsket
I undersøkelsen sier i alt 13 prosent av de spurte  velgerne at de nå ønsker seg et parti på den danske høyresiden som er mer kritisk til innvandring til landet enn hva som er tilfellet i dag.

— Dette kommer som en stor overraskelse på med. Vi har lenge sagt at det ikke er plass til noe politisk høyreparti til høyre for dagens Dansk Folkeparti men her ser det nå ut til at vi har tatt feil, sier forsker på politisk ekstremisme Chris Holmstedt Larsen til avisen.

Målingene er gjort i dagene etter terroristangrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, Forskere tror dog dette ikke er hele årsaken til det overraskende resultatet,

— Terroren i Paris er nok ikke alene årsaken men dette i sammenheng med den tyske PEGIDA-bevegelsen og deres fokus mot islamisering av de europeiske samfunn kan være med på å øke oppslutningen for et slikt parti også her i Danmark, sier politisk kommentator i Belingske Tidende, Bent Winther.

Savner strengere innvandringspolitikk
Hovedårsaken til ønsket om et nytt dansk høyreparti er velgernes ønske om en strengere innvandringspolitikk. Størst er ønsket i en konservative delen av dansk politikk hvor en av fem ønsker seg et slikt parti. Det nasjonalkonservative partiet Dansk Samling blir av flere sett på som et av alternativene til å kunne få økt oppslutning etter de siste tide hendelser,

— Danmark mangler et parti som har et ufravikelig krav om at vår innvandringspolitikk strammes inn på alle fronter. Dette er et krav vi er klare til å fremme når vi kommer i posisjon til det, sier formann i partiet Morten Uhrskov Jensen.

Han er også godt fornøyd med den nye målingen som viser at det er behov for et parti som Dansk Samling.

— Målingen er veldig gledelig for vår del, men jeg er heller ikke overraset over at mange dansker er misfornøyde med det Dansk Folkeparti har stått for i innvandringspolitikken.

En av partiets ufravikelige krav er at Danmark skal stoppe å ta i mot asylsøkere som kommer til landet.

Levner nytt parti små sjanser
Mens det danske folk tydeligvis kan være klare til å støtte et nytt og innvandringsfiendtlig parti er danske valgforskere mer i tvil om et slikt parti vil bli noen suksess.

— Jeg tviler på at vi får se et parti som Dansk Samling ved noe valg her i landet, understreker valgforsker Rune Stubager overfor nettstedet politco.dk.

Han understreker at den største utfordringen et slikt parti står overfor er å få nok ‘velgererklæringer’ for å kunne stille til valg.

En trist tendens
Mens velgerne tydligvis er skuffet over dansk innvandringspolitikk er flertallet av danske politikere triste og skuffet over resultatene fra meningsmålingene.

— Jeg synes det er trist at det er en tendens at stadig flere danske velgere blir mer og mer orientert til høyre i det politiske landskapet, sier Socialdemokratenes Trine Bramsen.

Hun understreker at dagens måling ikke vil føre til store endringer i partiets innvandringspolitikk.

— Vi føler vi har en klar og balansert innvandringspolitikk og denne kommer vi ikke til å endre på.

Hun lover til slutt virkelig å gi et slikt nytt parti kamp i innvandringssakene om partiet skulle komme inn i Folketinget.

— Skulle vi noen gang oppleve et slikt parti i noen maktposisjon i dansk politikk er det ikke noen tvil om at vi vil gi dem en virkelig hard kamp, konkluderer hun.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Mange danske velgere ønsker seg et mer innvandringskritisk parti

  1. Førti prosent av de stemmeberettigede i Norge støtter delvis eller helt de innvandringskritikken til Pegida her i Norge ifølge Dagbladet. Mange er også sosialdemokrater. De aller fleste er helt vanlige velgere og er langtifra ekstremister. Men savner heller gjennomslag for denne kritkken blant partier på stortinget- dermed oppstår folkelige bevegelser som Pegida.

    Sosialdemokrater i Danmark burde heller spørre seg hvorfor de taper terreng til høyresiden.

  2. AvatarSøren Ferling // 2015-05-01 kl 18:49 //

    Kanskje sosialdemokratene i Danmark burde få velge seg et annet folk?

    Det gjorde de i 1983 med den nye udlændingelov – ekstrapolering af de sidste årtiers udvikling peger på at indenfor dette århundrede får deres nye vælgere flertal i landet.

    Så de kan også deres Brecht…

Kommentarfeltet er lukket.