Hausmania-kvartalet kan bli økologisk oase

Arkitekt Arild Eriksen (t.v) og ildsjel i Hausmania-miljøet Ole Pedersen håper å kunne realisere planene om et byøkologisk kvartal.

Får ildsjelene bak Hausmania og et arkitektfirma det som de ønsker kan det kontroversielle kvartalet bli en økologisk oase med billige utleieleiligheter og yrende kulturliv.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger og Christian Vassdal (foto)

Det omstridte kvartalet i krysset Hausmannsgate og Maridalsveien i Oslo, som også inneholder kultur- og ungdomshuset Hausmania, ble før jul lagt ut til salg av Oslo kommune. Nå håper ildsjelene bak Hausmania og arkitektfirmaet Eriksen Skajaa Arkitekter å kunne transformere hele kvartalet til et byøkologisk boligprosjekt med ikke-kommersielle utleieboliger.

Ny brukermedvirkning
— Vi har sammen med ildsjelene bak Hausmania jobbet med dette prosjektet siden 2012 og nå håper vi at drømmen med å få dette realisert kan bli en virkelighet, sier artkitekt Arild Eriksen til Radikal Portal.

Prosjektet har vokst fram som et samarbeid mellom «Hausmania»-miljøet og arkitiketformaet og er et av de første slike prosjekter her i landet.

— Hele prosjektet er gjennomført med en høy andel av brukermedvirkning. I utlandet ser en at slikt ser stadig oftere men her hjemme er vel dette en av de første prosjektene vi har sett av denne typen.

Eriksen håper nå at det også kan bli mulig å gjennomføre lignende prosjekter andre steder i landet i tiden framover.

Billige utleieleiligheter og kulturkvartal
Prosjektet er utviklet som et økologisk boligprosjekt hvor man har tegnet inn plass for både billige ikke-kommersielle utleieleiligheter med felles bad og kjøkken samt små næringslokaler, kontorer og kulturverksteder.

— Mye av tanken bak prosjektet er å kunne tilby billige ikke-kommersielle utleieleiligheter til folk som har behov for dette i et hardt presset boligmarked, sier ildsjel bak prosjektet i Hausmania-miljøet, Ole Pedersen, til Radikal Portal.

I tillegg til å ville kunne tilby slike leiligheter vil prosjektet forøvrig også legge til rette for at en videreføring av det eksisterende kunst- og kulturmiljøet i nærområdet. Gjennom kommunens reguleringsplan er det også tatt høyde for opprettelse av en flerbrukshall og lekeområder som en del av prosjektet.

Modell for byggene som planlegges oppført (klikk å bildet for å forstørre).

Modell for byggene som planlegges oppført (klikk på bildet for å forstørre).

Ser på mulige finansieringsmodeller
For å kunne være med i budkrigen om eiendommene som nå ligger ute til salgs ser ildsjelene bak Hausmania nå på flere forskjellige modeller for å kunne finansiere et kjøp av eiendoms- og tomtemassen og dermed også kunne få realisert prosjektet.

— Vi ser nå på flere modeller for hvordan vi kan få til å finansiere et kjøp av eiendommene, men foreløpig er det ingenting som er avklart.

Pedersen understreker at det er lite sansynlig at man som en ideell organisasjon vil kunne komme opp med det beste økonomiske tilbudet i prosessen, men håper nå at det fra kommunens side også vil bli tatt andre hensyn i anbudsprosessen.

— Blir det solgt til kommersielle interesser vet vi at det verken vil bli lagt vekt på verken bygging av billige boliger eller integrering av det eksisterende miljøet i kvartalet. Derfor håper vi at kommunen i henhold av reguleringsplanen for området ser på andre faktorer en bare det økonomiske når salget skal foretas.

Frykter konflikter
Skulle ikke ildsjelene få gjennomslag for sine planer og eiendommene selges til andre frykter Pedersen at det kan føre til konflikter mellom det eksisterende miljøet og nye utbyggere.

— Blir dette solgt til kommersielle interesser er jeg redd for at vi vil kunne oppleve konflikter mellom det eksisterende miljøet vi har i kvartalet og de nye utbyggerne.

Han utelukker ikke at dette kan føre til store protester mot eventuelle utbyggingsplaner.

— Det er så absolutt en mulighet for at eventuelle protester mot utviklingen av kvartalet vil bli mye mye større og mer alvorlige enn hva vi har sett av aksjoner her tidligere, avslutter han.

Budfrist for salget er ifølge Oslo kommune mandag 2. mars

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Hausmania-kvartalet kan bli økologisk oase

  1. Avatartrondandreass // 2015-02-01 kl 14:32 //

    Hvar det ikke der det stod, med store påmalte bokstaver «Vestbredden» (The West Bank) og like bortenfor stod det med litt mindre bokstaver «The banks are the real criminals.»

    Er det bare jeg som syntes at det var litt selvmotsigende?

    • AvatarHarald Lange // 2015-02-03 kl 22:24 //

      Vestbredden er naboen til Hausmania, og de er ikke nødvendigvis på linje med naboen i ett og alt

Kommentarfeltet er lukket.