Syriza danner regjering med støtte fra høyreparti

Bilde av KhalFoto: href="http://en.wikipedia.org/wiki/Alexis_Tsipras#mediaviewer/File:Alexis_Tsipras3.jpg">Laurenzi Gaudenzi

Syriza har vunnet 149 av 300 seter i det greske parlamentet. De vil samarbeide med det lille høyrepopulistiske Uavhengige Grekere for å danne regjering. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger og Joakim Møllersen

Søndagens parlamentsvalg i Hellas ga ikke uventet en klar valgseier for det venstreradikale Syriza. Partiet vant 36,3 % av stemmene, noe som holdt til å få 149 av 300 parlamentsseter, to færre enn de trengte for å få flertall alene.

— Det greske folk har gitt oss et klart og tydelig mandat. Folkets støttte er et tydlig signal om at vi ikke lenger vil godta utpressing og ødeleggelse av det greske folk, sa Tsipras i sin seierstale i Athen søndag kveld, med klar adresse til de økonomiske kuttreformene landet har blitt påtvunget av EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Støtte fra høyre
Som støtteparti får Syriza med seg det høyerpopulistiske partiet Uavhengige Grekere. De to partene har til felles at de ønsker en slutt på den kvelende kuttpolitikken landet har blitt ilagt fra Brussel, men står langt unna hverandre hva gjelder blant annet sosialpolitikk og innvandring. Likevel varte forhandlingene under en time før partene kunne meddele at de var kommet til enighet.

Det tidligere regjerningspartiet Nytt Demokrati tapte hele 53 mandater og ble nest størst med 76 mandater. Nazipartiet Gyllent Daggry fikk 6,3 % av stemmene og ble det tredje største partiet med 17 seter i parlamentet. Det er like mange som sentrumspartiet Potami som mange holdt som heteste samarbeidskandidat for Syriza. Det marxistleninistiske KKE, som for øvrig ikke vil samarbeide med Syriza grunnet angivelig reformisme, fikk 5,5 % og 15 representanter inn i nasjonalforsamlinga. Uanvhengige grekere og det tidligere sosialdemokratiske regjeringspartiet PASOK fikk 13 mandater hver.

Sørste parti i Hellas får 50 bonusseter. Ved forrige valg var det Nytt Demokrati og nå er det Syriza.

LES OGSÅ: Kan venstresida finne veien ut av eurokrisa

Til kamp mot drepende gjelsdordninger
Syriza har blant annet gått til valg på lovnader om å reforhandle gjeldsordningene Hellas har kommet fram til sammen med EUs sentralbank, EU-kommisjonen og IMF, de såkalte troikaen, etter finanskrisen. Et av kravene fra partiet er at man må få ettergitt store deler av den gjelden.

— Troikaen er en del av Hellas økonomiske fortid nå skal vi sørge for å få forhandlet fram en avtale som vil kunne være til å leve med for alle parter, understreket Tsipras.

Han ønsker nå å reversere mange av de tiltakene som er satt i gang grunnet gjeldsforhandlingene.

Enorm gjeld
Den mest profilerte saken til Syriza har vært at utarmingen av det greske må folk må ta slutt og at grunnlaget for dette må være at betingelsene for nedbetaling av utenlandsgjelda tatt opp i forbindelse med krisa til IMF og EU-land må skrives kraftig om. Hvorvidt troikaen og resten av kreditorene vil gå med på dette er fremdeles uklart. Neste utbetaling av utlanssum derfra er 28. februar.

— Hellas må be om en forlengelse av støtteprogrammet innen den tid. Skjer ikke dette vil de ikke ha penger til å betale sine egne regninger, sier en EU-kilde til The Guardian.

Det store usikkerhetsmomentet nå er om en ny avtale vil bli godkjent av EU. Mange eksperter er skeptiske til om det er mulig å komme til en ny avtale i løpet av den tiden som er igjen. Slike frister kan imidlertid forskyves, men om en avtale ikke nås kan konsekvensene bli store.

LES OGSÅ: Nyvalg i Hellas – Syriza favoritt, men angripes fra alle hold

Forlater Hellas euroen?
Om Hellas nekter å betale gjelda si under de forutsetningene som settes fra EU har det blitt spekulert heftig i at landet må forlate både eurosamarbeidet og EU. Nettopp dette gjør at tiden framover vil være en test for hvor langt EU er villige til å vike fra den kuttpolitikken de har kjørt så hardt på land i gjeldskrise til nå, men også en prøve på hva Syriza setter høyest av en selvstendig økonomisk politikk og medlemsskap i EU og euroen.

— Vi ønsker ikke å forlate euroen men vi krever å få delta i samarbeidet på andre vilkår enn hva som er tilfellet i dag, sier ledende Syriza-politikere.

Heller ikke EU er veldig interessert i å se Hellas forlate euro-samarbeidet.

— Det er nærmest utenkelig at Hellas forlater euroen. Det europeiske samarbeidet er bygget opp rundt irreversibilitet og begynner man å gå bort fra slike prinsipper risikerer man at hele unionen smuldrer opp, sier en kilde tett på forhandlingene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

3 kommentarer på Syriza danner regjering med støtte fra høyreparti

  1. Er det mulig for Syriza og Hellas å kunne bedrive et geopolitisk spill?

    Russland planlegger å bygge ny gassrørledning til Tyrkia videre gjennom Hellas frem til Italia. Og kanskje blir det også en rørledning fra Hellas og videre nordover gjennom Makedonia og Serbia frem til EU. Kina ønsker å benytte havnen i Pireus som inngangspunkt for sin eksport til Europa. Dette krever utbygging av ny jernbanelinje fra Hellas og nordover gjennom hele Balkan. Slike prosjekter kan gjøre at Russland og Kina kan være ganske velvillig innstillt til å støtte Hellas. Mulig at Hellas kan bruke dette som pressmiddel ovenfor EU.

  2. Fremtidens politikk går kanskje tvers av gamle politiske akser. Vi får vente og se hva dette samarbeidet faktisk vil basere seg på—men liten tvil om hvor de står ovenfor EU og IMF, og dette blir naturligvis en kjernesak for Hellas også de neste årene.

Kommentarfeltet er lukket.