Pegida og kampen for en ny jødeparagraf

Fra solidaritetstog mot hat og stigmatisering.

Pegida er et nytt forsøk på massemobilisering fra rasistiske ytre høyre. De kjemper for en lov som ligner den vi skammer oss aller mest av. 

Joakim Møllersen
Om Joakim Møllersen (176 artikler)
Joakim Møllersen er redaktør for Radikal Portal.

«Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.»

Over siteres det som av mange ansees som det mest skamfulle i norsk lovs historie. Den såkalte jødeparagrafen nektet jøder og jesuitter adgang til og opphold i landet. Den rasistiske loven var en innskjerping av allerede eksisterende restriksjoner fra loven av 1687. Jøder kunne igjen reise til Norge i 1851, munkeordener i 1897, mens jesuittene måtte vente til 1956. I 1942 ble jødeparagrafen gjenninnført av Vidkun Quislings regjering, men ble denne gang ikke stående lengre enn til frigjøringen tre år etter. 

LES OGSÅ: Naziorganisasjon truer muslimer og jøder ved høgskole i Oslo

Pegidas nye jødeparagraf
Tross mager oppslutning har en nyoppstartet og fremmedfiendtlig bevegelse fått enorm medieoppmerksomhet i Norge de siste ukene. Initiativtaker og frontfigur for Pegida Norge, Max Hermansen, har fortalt at de vil ha slutt på muslimsk innvandring. På facebooksidene sprer de propaganda om at muslimer vil ta over europeiske land, «gladnyheter» om at en kafé nekter adgang til muslimer og farene ved den pågående «islamske invasjonen».

Initiativtaker til til demonstrasjonene i Norge, Max Hermansen, gjør sitt ytterste for å for å få bevegelsen til å framstå som moderat. Det er en vanskelig oppgave når deres uttalte mål er å nekte mennesker av en bestemt religion å bosette seg i landet, altså en moderert utgave av jødeparagrafen.

Ser en nøyere etter viser det seg at Hermansen og Pegidas administratorer slettes ikke går av veien for å støtte mer drastiske tiltak. En kommentar hvor islam omtales som onskapens religion og av avsluttes med «Nei islam i Norge!» får tommelen opp av Hermansen. Selv omtaler han sin facebookvegg som «det gode anti-muslimske selskap» og hevder at Vesten er i en sivilisasjonskonflikt med islam og sier han vil ha slutt på «tilstrømmingen av velferdssøkende muslimer til Norge». Han gir sin tilslutning til ytringer som «en muslim ser ingenting galt i å lyve, svik (sic) og bedra» og liker en absurd påstand som at 99 % av voldtekter mot vestlige kvinner er utført av muslimer. Hermansen sammenligner muslimer med nazister og vil ikke skille vanlig troede fra islamister.

I et forsøk på humor la den offisielle facebooksida til Pegida ut en «tilbud» til gratis strikkhopp for muslimer, riktignok uten strikk. Bildet er nå fjernet.

Pegidabilde

Et nytt forsøk fra rasistiske ytre høyre
Etter de første demonstrasjonene tok sted sist oktober i Tyskland og i inneværende måned i Oslo har Pegida gjort en upåklagelig innsats for å delegitimere seg selv. Det har blitt publisert bilder av deres nå avgåtte tyske leder, Lutz Bachmann, poserende som Hitler og det har kommet fram at han har postet Ku Klux Klan-sympatiserende materiale på sosiale medier, samt omtalt innvandrere som søppel og husdyr.

Her til lands har svært mange sett hvordan en Pegida-sympatisør trakasserer TV2s journalist Khadafi ved å lage apelyder, blåse røyk på reporteren og aggressivt berette at han hadde kommet for å vise sin avsky mot muslimjævler og innvandrerdritt (som Khadafi). Tilslutning og organiseringshjelp fra mange velkjente høyreekstremister, til og med nazister, gjør at det ikke er spesielt vanskelig å plassere Pegida. Max Hermansens klaging over politisk korrekthet og at til og med Norges mest fagforeningsfiendtlige avis, VG, er venstrevridde gjør saken enda lettere.

Det har vært en del undring over hva Pegida er og hvordan man skal forholde seg til fenomenet. Svaret er ganske enkelt: det er det siste påfunnet fra rasistiske ytre høyre i deres søken etter politisk innflytelse, aksept og innpass.

Fra paria til regjering
Fra omtrent tidlig på 1980-tallet var det alment akseptert i Vest-Europa at rasisme var et onde som mått bekjempes. Rasismen var delegitimert. Tross iherdige forsøk var et annet resultat enn utstøting en umulighet om man baserte en politisk bevegelse på en åpent rasistisk grunnidé. De fleste gjengene av nazistiske skinheads svant hen og døde ut på ’90- og ’00-tallet. Åpen rasistisk retorikk ble mindre vanlig i politikken.

Dette har utvilsomt representert framskritt i holdninger overfor minoriteter, men naturligvis ikke gitt en endelig løsning. En av reaksjonene på dette har vært at rasismen skjules. Retorikken har blitt lagt om og i noen tilfeller har man også fått en reell bevegelse. Fremskrittspartiets reise fra paria til regjeringsparti er et eksempel på det. På veien til aksept kvittet partiet seg med de mest uforutsigbare representantene, som Vidar Kleppe og Øystein Hedstrøm, men deres partiformann gjennom 28 år, Carl I. Hagen, mente fremdeles at alle terrorister var muslimer.

LES OSGÅ: Nazistenes flukt fra nazismen

At den resterende høyresidens skruppelløse søken etter makt også kommer inn i bildet er åpenbart, uten at jeg skal gå nærmere inn på det her. Tross utrenskninger og innstramminger har vi altså en finansminister som ville deportere alle tilreisende romfolk og en justisminister som omtaler asylbarn som lagervare. Det er ikke unikt i europeisk sammenheng og en kan spørre seg om (dårlig) skult rasisme har blitt legitimert samtidig som den åpenbare har blitt delegitimert.

Motstand i gatene
Vanskelige sosiale kår, høy arbeidsledighet, dårlige lønninger og rasering av de europeiske velferdsstatene har gitt grunnlag for framveksten av en rasistisk høyreside. I tillegg bidrar stadig økende grad av informasjonsutveksling og en venstreside som bryr seg mer om verdikamp og barnehager enn arbeidslivspolitikk til at slike ideer også får drahjelp i et såpass sosialt og økonomisk stabilt land som Norge.

Disse spenningene har blitt forsøkt utnyttet av organisasjoner som Stopp Islamiseringen av Norge, Folkebevegelsen Mot Innvandring, Norwegian Defence League, Norske Patrioter, Norgespartiet og andre. Disse har også startet ut som selverklærte moderate bevegelser, men det har ikke tatt lang tid før man har funnet ut at de har et menneskesyn de fleste i dette landet finner motbydelig. Etter at rasismen ble delegitimert har det rasistiske ytre høyre forsøkt å finne et uttrykk som gjør at de framstår som spiselige samtidig som de er trofaste mot egne idealer. For de lengre til høyre enn Frp har det vist seg vanskelig. Hyppig har de prøvd å etablere noe større, men feilet hver gang. Pegida er det siste forsøket og mye tyder på at også disse vil gå til grunne.

Vi som står for motstanden må forsette å vise at det finnes bedre løsninger enn å sette folk opp mot hverandre når de med makt ikke holder det de lover. Vi må fortsette å ta til gatene til Pegida ikke er der lengre. Det må vi sannsynligvis også gjøre når Pegidas bror en gang blir født under et annet navn og en annen ordlyd, men med formålet som vi kjenner så alt for godt, å stigmatisere, mistenkeliggjøre og diskriminere allerede utsatte grupper.

Strukturelle kamper
Enda viktigere er det riktignok å vinne de strukturelle kampene. Når regjeringskontorene åpnes for et rasistisk parti, når biblioteker går fra å være rasismefrie soner til debattarenaer for voldelige nazistiske grupperinger og talerstoler for hyllest av nazipropaganda under dekke av nøytralitet, og når lederen i Unge Høyre tar til orde for frifinnelse av en person som oppfordrer til «holocaust mot muslimer og niggere», så har man lagt lista for resten av debatten. At en av reaksjonene på at en fascistisk terrorist tok livet av 77 mennesker var å gi spaltemeter etter spaltemeter til hans viktigste ideolog, samt et stipend fra Fritt Ord er nok et symptom på det samme. Slikt bidrar ikke til å moderere ytterkantene i debatten, det er en aksept av det rasistiske høyre.

LES OGSÅ: Ytringsfriheten på ytringsfrihetsfundamentalismens alter

Det viste seg at drapet på asylsøkeren Khaled i Dresden sannsynligvis ikke var begått av høyreekstremister, slik enkelte mistenkte, men av en annen asylsøker ved samme boenhet. Likevel vet vi fra erfaring og forskning at umenneskeliggjøring og stigmatisering i offentligheten fører til mer hat og ofte vold. Da er det viktig at vi samles mot Pegida og deres like, men enda viktigere at vi stiller krav til de som sitter med makta. Det er de som legger forholdene til rette for rasistisk mobilisering, den siste tiden under ytringsfrihetens og nøytralitetens navn.

Men man stiller seg ikke nøytral til rasisme!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

21 kommentarer på Pegida og kampen for en ny jødeparagraf

 1. Det burde ha vært forbud mot å blande politikk og religion, så hadde hele greia vært løst.

  • AvatarJoachim Strandberg // 2015-01-28 kl 05:14 //

   Hva gjør vi da med alle landene hvor befolkningen i stor grad bekjenner seg til den katolske tro? Skal de deporteres? Hvem skal vi hate neste gang?

   • Der blandes ikke religion med politikk slik som i islamskstyrte land.

    – I Bibelen har vi at «Kristi rike er ikke av denne verden», og «gi keiseren det som keiserens er, og Gud det som Guds er». Det kan også tilføyes «verden kan ikke se Gud».

    Politisk sionisme har derfor intet med kristendommen å gjøre, for sionismen handler om å innføre fred i Israel for alle. Teologien her er at Kristus griper direkte inn.

    I kristendommen er ikke troen knyttet opp mot politikk, ideologi, egen selvforbedring eller livsstil, men samvittigheten. «Ild» i bibelsk sammenheng har med samvittigheten å gjøre. Forbedringen skjer ved samvittigheten/menneskeånden/hjertet. Samvittigheten i seg selv kan ikke forbedres eller ideologiseres.

    • AvatarMartine Brandt Lassen // 2015-02-08 kl 14:17 //

     Du har tydeligvis ikke vært borte i politikken i Storbritannia eller USA i det siste…

     • Alt handler om makt (der også).

     • AvatarMartine Brandt Lassen // 2015-02-08 kl 16:27 //

      Nettopp. Og religion blir et virkemiddel i politikken.

      Tenker på Luther, som trakk fram det Osmanske riket som et godt eksempel på hvordan man kan skille stat og religion. Tror ikke han hadde likt hvordan det blandes i land som ansees som protestantiske. Heldigvis ser vi et stille opprør mot det i USA, men sånt taper man jo gjerne stemmer på.

     • Religion/Ideologi er relativt ofte ikke bare et virkemiddel i politikken – det er politikken. Det er nok av dem som tror de har funnet løsningen. Derfor er full/ekte ytringsfrihet og demokrati så viktig for å demme opp mot dem som er forstandige i egne tanker.

 2. På gulvet i supermarkedet i Frankriket lå det fem mennesker som ble drept fordi de var jøder. Dette er ikke så viktig for venstresiden her i Norge da de ble drept av «feil» terrorister. Her skrives det heller flere artikler om en innvandrer «som kanskje ble drept av høyreekstreme» (men som ble drept av en landsmann).

  Hvem det er som stadig truer jøder over hele europa i en ny jødeforfølgelse vil du aldri få vite om du leser radikal portal av den enkle grunn at dette forties. Hvis du beveger deg med jødisk kippa inn i visse forsteder i «folkehemmet» Sverige idag vil du umiddelbart bli angrepet og kastet på samt bli kalt jødesvin av både ungdom og voksne:

  http://www.expressen.se/kvallsposten/bar-kippa-i-malmo–attackerades-pa-gatan/

  Dette er idag. Hvordan denne rasismen vil utfolde seg i Sverige og andre land om ti år med en stadig større asylstrøm kan man bare tenke seg til.. Jøder flykter allerede fra Frankrike og Malmø og store deler av europa…

  Det er dette som er virkelig farlig rasisme Radikal Portal. Ikke å demonstrere mot at mennesker oppfører seg på denne måten. I all anstendighet er det nettopp det man burde gjøre.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-01-26 kl 00:21 //

   Det kommer ganske klart fram av hva du skriver at du har ikke fulgt spesielt godt med på hva som har skjedd i Norge i etterkant av terroren i Frankrike. Jeg var med på å organisere Solidaritetstog mot hat og stigmatisering. Blant appellantene var Ervin Kohn, leder for Det Mosaiske Trossamfund. Han var bare en av flere appellanter som snakket om angrepet mot det jødiske supermarkedet.

   Du klarer faktisk heller ikke å følge med på hva som står i teksten du selv kommenterer under med tanke på at det om det drapet du omtaler blir skrevet om. Det gjøres det også i en tekst skrevet at forfatteren av artikkelen du ikke likte og nevner her. Radikal Portal har altså omtalt at drapet sannsynligvis ikke er begått med rasistisk motiv av høyreekstremsiter dobbelt så mange ganger som det ble holdt som en mulighet at det kunne skjedd (det sto klart og tydelig i begynnelsen av en artikkelen at forfatteren ikke visste hvem som sto bak).

   • Var det også du som inviterte han fyren fra Pofetens Ummah til å holde innlegg, en tale som måtte avlyses da samme Kohn oppdaget hvem han var i selskap med og truet med å trekke seg?

 3. AvatarUlick Varange // 2015-01-26 kl 16:19 //

  Får dette mølet her statsstøtte?

  • Dersom du synes dette er noe «møl», så burde vel heller du bidra med noe bedre enn å syte og klage.

  • AvatarJoakim Moellersen // 2015-01-31 kl 11:00 //

   Radikal Portal får ikke, har aldri fått og har aldri søkt statsstøtte. På tross av dette blir vi «anklaget» for det støtt og stadig fra folk på ytre høyre som er på rein autopilot.

   Noen som får statsstøtte er muslimhatende Human Rights Service, eller Human Rights for Some som det så treffende har blitt kalt.

   • Avatartrondandreass // 2015-02-01 kl 14:41 //

    Der gikk du fem på Joakim. HRS er ikke «muslimhatende» men muslimkritiske.
    Det er du som besitter hat.

   • AvatarKent Reichborn-Kjennerud // 2015-03-12 kl 01:11 //

    Radikal Portal er støttet av Fritt Ord. Det er en viss ironi over det.

    Document.no har i lang tid ringt inn for sans og samling her i vårt norske hus. Og dèt vederlagsfritt; altså uten statsstøtte fra myndigheter, Fritt Ord eller krav om betaling.

    Knut Olav Åmås direktør i Stiftelsen Fritt Ord. Har uttalt: Vi må ha mer av det intolerante nå som så mange er blitt enige om at ytringsfriheten er verdt å forsvare. Kunne han utdype hva slags “kunnskap, holdninger og forslag” han mener de kan bidra med? Åmås mener at fordi flertallet nå er for ytringsfrihet, er det viktig å gi ekstra spalteplass til de som mener at den bør innskrenkes av hensyn til religiøse følelser? Jeg forundres over hvordan undermålere kan gjøre karriere bare de er PK nok.

 4. AvatarMartin Karlsen // 2015-01-27 kl 20:21 //

  «Stopp Islamiseringen av Norge, Folkebevegelsen Mot Innvandring, Norwegian Defence League, Norske Patrioter, Norgespartiet og andre. »

  Det bekymrer deg overhodet ikke at Islam Net, en islamistisk organisasjon som åpent mener at homofili og det meste som ikke er i tråd med islamsk sharia skal straffes med døden, har flere medlemmer enn alle disse organisasjonene til sammen? I tillegg mottar Islam Net utrolig nok statsstøtte for å fremme vold, hat og intoleranse.

  • AvatarJoachim Strandberg // 2015-01-28 kl 05:16 //

   Det er ikke mange årene siden en fremtredende person i Kristelig Folkeparti stod på TV og sa at homofili var unaturlig, syndig og sannsynligvis en sykdom…

   Det er ikke spesielt for muslimske konservative og være sterkt kritiske til homofili som fenomen, det er faktisk noe nær samtlige konservative protestanter, jøder, muslimer og katolikker har til felles…

   • AvatarMartin Karlsen // 2015-01-28 kl 09:55 //

    Tror du kristelig folkeparti har problemer med å ta klart og tydelig avstand fra dødsstraff for homofile?
    Er det forøvrig slik at 2 wrongs make a right?

    Islam Nets leder Fahad Qureshi sier rett ut at homofile skal steines til døde fordi det er den beste straffen ifølge koranen. Hans organisasjon har flere medlemmer enn Sosialistisk venstreparti. Du synes ikke dette er problematisk? Men når en knøttliten organisasjon som Pegida reagerer på slike holdninger tar det helt av for dere?
    Hadde noe lignende blitt ytret av en etnisk norsk prest eller lignende så hadde slike som dere kastet dere over vedkommende og antagelig arrangert motdemonstrasjoner og fakkeltog. Hvorfor gjør dere ikke det når Fahad Qureshi sier det? Diskriminerer dere på bakgrunn av religion?

    Det er dessuten ikke bare homofile som får det….. Kvinner, jøder og generelt alle mennesker som strider mot Islam på et eller annet vis får det. Til og med Abid Raja sier at han hadde en stor utfordring i å riste av seg hatet mot ulike folkegrupper som var indoktrinert i ham bra barnsben av.

 5. AvatarSigve Varholm // 2015-03-11 kl 23:08 //

  PEGIDA NORGE

  Les hjemmesiden,og kritiser ut fra den.
  Hva enkelte private står for , UTENFOR PEGIDA NORGE ,må de selv svare for.

  PEGIDA ER MOT ,men respektere at andre er for…vi lever fortsatt i et demokrati,

  http://www.pegida-norge.no/pegida-er-i-mot

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Hei, vi har ikke ytringsfrihet … men vent nå litt … | TJ - Land

Kommentarfeltet er lukket.