I sin innsettelsestale fredag lovet Sri Lankas nye president Maithripala Sirisena å sørge for en gjenoppbygging av demokratiet i landet og lovet at dette ville bli hans eneste periode som president.

Av Christian Boger

Sirisenas noe uventede seier over tidligere president Mahinda Rajapaksa førte til at et tiår med Rajapaksa ved roret nå er slutt. Rajapaksas styre ble av mange sett på som stadig mer autoritært og plaget av korrupsjon og nepotisme. Mange eksperter mener Sirisenas valgseier nå vil gi en virkelig mulighet til å bringe demokratiet tilbake til øynasjonen.

— Valgresultatet viser at et eneveldig styre ikke er noe den jevne srilanker ønsker, sier lederen for det Colombo-baserte Center for Policy Alternatives , Paikiasothy Saravanamuttu, til The Guardian.

Reduserer presidentens makt
Sirisena, som tidligere har vært helseminister, lovet i sin innsettelsestale å bringe demokratiet tilbake tilbake til øynasjonen og lovet drastiske politiske endringer innen 100 dager.

— Med denne seieren kan vi nå virkelig endre politikken her til lands med vårt lovede 100-dagers program..

I dette programmet lover Sirisena og den nye statsministeren , Ranil Wickremesinghe, å endre Sri Lankas grunnlov slik at presidentens makt blir vesentlig redusert og landet igjen blir et parlamentarisk demokrati med statsministeren som landets egentlige leder.

— Folket ønsket en endring og det har de nå fått. Så gjenstår det å se om den nye presidenten vil levere det han har lovet, sier Saravanamuttu.

Støttet av tamilene
Til tross for at Sirisena foreløpig ikke har gikk uttrykk for en annen tilnærming til forholdet til den tamilske minoriteten på øya enn den avsatte presidenten var støtten fra tamilske velgere en av de største årsakene til valgseieren. Rapporter fra de tamilske områdene tyder på at Sirisena i flere distrikter fikk opp til 75 prosent av stemmene. Dette til tross for at den nye statsministeren før valget gikk ut og hevdet at Rajapaksa-regjeringen hadde sendt soldater til Jafna-halvøya for å hindre tamiler å delta i valget.

— Presidenten og regjeringen har sendt militære styrker til områder hvor tamilene står sterkt, fortalte Ranil Wickremesinghe, til ABC Australia.

Det er foreløpig uklart hvilken tilnærming den nye presidenten og den nye regjeringen vil ha til tamil-spørsmålet som har ført til en årelang borgerkrig som ble offisielt erklært for over i 2010.

På jakt etter nye samarbeidspartnere
Sirisenas valgseier blir av eksperter sett på som et stort slag for Kina og deres ambisjoner i området. Regjeringen i Beijing har i de siste årene hatt et tettere og tettere forhold til regjeringen i Colombo. Dette er et forhold mange eksperter nå fort kan endre seg.

— Kina vil høyst sansynlig slite med å ha en like stor innflytelse på den nye regjeringen som de har hatt på den gamle, sier direktør ved Sri Lankas Fredsråd, Jehan Perera, til nyhetsstedet Bloomberg.

Sirisena lovet forut for valget å forsøke å bygge opp jevnverdige interne forhold med land som Kina, Japan, India og Pakistan.

 

 

Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.