Innvandringsfiendtlige demonstrerer ukentlig i Tyskland – møter sterk motbør

Den antimuslimske beveglsen, Pegida holder en demonstrasjon i Dresden. Foto: Flickr.com

 

Tyske innvandringsmotstandere organiserer ukentlige protestmarsjer i en rekke tyske byer mot regjeringens politikk. Demonstrasjonene møtes med skarp kritikk fra en rekke hold.

Nyhet
Om Nyhet (718 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Den innvandringskritiske organisasjonen Pegida har siden før jul arrangert ukentlige demonstrasjoner i flere tyske byer. Målet med protestene har vært å sette søkelyset på det organisasjonen mener er en feilslått innvandringspolitikk, og en påstått begynnende islamisering av Europa.

Tyskland er ikke bygget på innvandrere. Vi ønsker å bevare Tyskland tysk, sier lederen av Pegida, Lutz Bachmann, til The Guardian.

Motdemonstrasjoner har også dukket opp rundtom i landet og ofte hatt større oppmøte enn sine meningsmotstandere.

Rekordprotest
Mandag marsjerte Pegida-aktivistene på nytt i tyske gater og i Dresden møtte 18.000 demonstranter opp, den største samlingen siden de startet i oktober. Pegida er et akronym for Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten.

Blant deres erklærte mål er å stoppe «islamiseringen» av Vesten (men de hevder å ha toleranse for assimilerte og politisk moderate muslimer), mer politi, strengere innvandringspolitikk, beskyttelse av den «judeo-kristne kulturarven», motstand mot våpensalg til ulovlige og «radikale» grupper (dette er allerede forbudt), motstand mot shariadomstoler (et ikke-eksisterende fenomen som uansett ikke har hjemmel i tysk lov) og motstand mot hijab på barn og unge (de kaller det seksuell selvråderett). De ender sitt 19-punkts program med å understreke at de er mot hatprat.

— Tyskland føles ikke som vårt hjemland lenger. Det er vel ikke lenge før vi blir nødt til å lese og lever etter Koranen, sier en av deltagerne i Dresden.

Gruppen selv hevder de ikke er fiendtlig innstilt til innvandring.

— Pegida støtter kampen mot en kultur som er kvinnefiendtlig og som tar til orde for å bruke vold for å oppnå sine mål, understrekes det fra gruppen sentralt.

Nazister deltar
Gruppens økende popularitet de siste månedene har ført til mer oppmerksomhet rundt gruppen, hvem de er og deres egentlige agenda. Slik de i dag framstår er gruppen en blanding av vanlige innvadringsfiendtlige mennesker som er i mot’islamiseringen’ av Tyskland, men gruppen har også elementer som er mye mer ytterliggående. Under Pegida-demonstrasjonene har det dukket opp både kjente nynazister og hooligans som har en voldelig forhistorie.

Så sterk har redselen for enkelte av disse elementene vært at rikskansler Angela Merkel selv har gått ut og advart mot Pegida.

— Jeg vil advare alle borgere mot å la seg bruke av denne gruppen. De som står bak denne gruppen er folk som har en agenda av hat, fastslår Merkel.

Store motdemonstrasjoner
Som ved tidligere anledninger ble også mandagens demonstrasjoner møtt av store motmarkeringer. I byer som Berlin, Køln, Dresden og Stuttgart tok tusenvis av motdemonstranter til gatene for å vise sin motstand mot at Pegida får et rotfeste i Tyskland. Stuttgart har tidligere ikke engang hatt Pegida-demonstrasjoner og i Køln gikk man man så langt at katedralen i byen ble mørkelagt som et motsvar. I en rekke andre tyske byer ble også lysene slukket i protest.

— Vi ser ikke på dette som en demonstrasjon men vi ønsker at mange kristne som deler Pegidas syn skal tenke over hva de egentlig er med på, sier biskop i Køln, Norbert Feldhoff, til BBC.

Store deler av det politiske Tyskland er også samlet bak fordømmelsen av Pegida og deres agenda.

— Vi må nå stå opp og vise at høyreekstremisme, fremmedhat og anti-semitisme ikke har noe i Tyskland å gjøre, understreker Merkel,

Hun får støtte av blant annet nestlederen i partiet De Grønne Cem Qzdemir, som selv er innvandrer fra Tyrkia.

— Dette er ikke en kamp mellom kristne og muslimer. Dette er en kamp mellom det lille mindretall som er intolerante og majoriteten som ønsker toleranse og inkludering, understreker han.

Fortsatt et åpent og varmt Tyskland
Til tross for Pegidas plutselige og store vekst mener ekspertene at Tyskland fortsatt er og vil være et varmt og åpent samfunn, som også i framtiden vil fortsette å holde grensene åpne for innvandrere og flyktninger.

— Vi ser fortsatt en klar og økende tendens blant befolkningen til at de ønsker å hjelpe de som er i nød. Det er mange tyskere som mener at det er på tide å slutte å tenke på seg selv, da vi er en av Europas rikeste nasjoner, og heller hjelpe de som har behov for det, sier makro-sosiolog Heinz Bude ved universitetet i Kassel.

Han mener framveksten av Pegida har kommet som en reaksjon på den økende interessen for å hjelpe innvandrere hos den jevne tysker.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.