God jul fra Tybring Gjedde, men ikke til de fremmede

Foto: www.2mind.no

Det Tybring Gjedde glemmer på veien er at mye av det vi oppfatter som norsk kultur og norsk identitet i dag var nytt og ganske underlig engang.

Trygve Fjæstad Andersen
Om Trygve Fjæstad Andersen (1 artikler)
Trygve Fjæstad Andersen er utdannet illustratør og grafisk designer og arbeider i dag som senior designer og kreativ leder i 2Mind-design as.

”Nå har vi vaske golvet… og vi har børi ved, og vi har hengt opp fuggelband” (… eller Julenek som opprinnelig var et gammelt nordisk fruktbarhetsoffer til Odin) ”og vi har pynte tre.” (… Juletre er en tysk tradisjon fra 1500 tallet som ikke ble vanlig i Norge før i det tjuende århundre i kondisjonerte familier.) I toppen av treet sitter den ”blaaanke stjerna” for å minnes den som engang lyste så vakkert over stallen og den lille familien, som i all hast måtte ta til takke med enkle forhold siden det ikke var rom for dem i herberget der nede i Betlehem (… som i dag er en er en palestinsk by på den okkuperte Vestbredden).

På bordet står det en skål med klementiner (…fra Peru), appelsiner (…fra Brasil) med nellikspikre (…fra Zanzibar i Tanzania). På komfyren står julegrøten og putrer (…med ris fra Kina) og når bordet dekkes henter vi fram sukker (…fra India), kanel (…fra Sri Lanka), og kanskje spanderer vi på oss en liten smørklatt fra Tine meierier nå som smørkrisen ikke lenger er like akutt.

LES OGSÅ: Nå sier vi takk til FrP

Huset er pyntet med julenisser (…som er en blanding av fjøsnissen og sankt Nikolaus – en biskop fra det 4. århundre i Lykia i Tyrkia. På 1800-tallet ble den norske nissen kledd i vadmel og rød topplue, men han begynte ikke å dele ut presanger før etter år 1900. Det var først da Coca Colas reklametegner blandet haugkallen og helgenbispen at vi fikk vår moderne julenisse i rød drakt med snøhvitt skjegg og reinsdyr.)

I radioen spilles ”Christmas song” med Nat King Cole (… fra Amerikas forente stater). Du åpner kanskje en flaske god rødvin (… fra Italia) mens juleribba (… av svinekjøtt som i hedensk tid ble ofret til Frøy som en del av midtvintersblotet, og i dag er kjøpt på Svinesund) er klar for servering. Kanskje vil du heller ha pinnekjøtt, juletorsk eller Pizza Grandiosa?

”Dra krakken bortått glaset, så sett vi øss og …” leser i en av årets julegaver. En ”hard pakke” som er Christian Tybring Gjeddes nye bok «Mens orkesteret fortsetter å spille». Her er det mye å lære. Gjedde bruker Titanic-forliset som en metafor for en naiv norsk politikk. Norge drukner i flyktninger og det er ingen som gjør noe med det. Politikere og presse spiller videre som ingenting har skjedd mens skipet sakte synker.

Gjedde har lenge vært bekymret for hvordan det skal gå med vår norske kultur. Snikislamisering og muslimsk innvandring truer våre felles verdier. Vi er i ferd med å begå et kulturelt selvmord hvis dette får fortsette.

Gjedde definerer selv Norsk kulturarv som ”en arv vi har kulturelt arvet fra våre forfedre gjennom mange generasjoner. Så har man tatt det beste fra hver generasjon for å skape en norsk kultur med en norsk identitet.”

Det Tybring Gjedde glemmer på veien er at mye av det vi oppfatter som norsk kultur og norsk identitet i dag var nytt og ganske underlig engang. Det kan være at naboene så med en viss bekymring på den første mannen som tok øksa over skulderen og gikk ut i skogen for å hugge seg et stort bartre, som han så dro med seg hjem og satte midt i stua. Med stjerne i toppen og brennende lys på grenene.

Det er grunn til å tro at dette var en aktet person fra et møblert hjem, ellers er det ikke riktig sikkert at dette hadde blitt akseptert sosialt, eller blitt etablert som en tradisjon, verken i Tyskland eller noen andre steder.

LES OGSÅ: En Thon-pike ser tilbake

Hvorfor stoler ikke Tybring Gjedde på at kommende generasjoner selv vil være i stand til å gjøre de samme gode valg når det gjelder verdier og tradisjoner som de foregående generasjoner har gjort? Vil de ikke kunne klare å velge hva som er best for seg i sine liv, selv om valgene skulle være annerledes enn våre? Jeg har i hvert fall troen på at hver generasjon selv vil stå opp og kjempe for sine verdier hvis de oppleves som viktige.

Selve tanken om at tradisjoner og verdier starter og stopper ved en landegrense, og at de lar seg fange og konservere for fremtiden uavhengig av hva som skjer i verden for øvrig, er rørende naiv. Trusselbildet som presenteres, og den polariseringen et slikt forenklet bilde skaper mellom ”oss” og ”dem” er direkte farlig. Det ser vi eksempler på i Sverige om dagen.

Vi har feiret Jul i Norge lenge før kristendommen kom, og vi vil nok feire den med stadig nye skikker og tradisjoner så lenge sola snur og det er håp om lysere tider.

God Jul

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.