Hva med oss uføre som står opp om morgenen, Robert Eriksson?

Foto: CC0 Public Domain

Til forskjell fra hva han forestiller seg der han dundrer løs med paroler som: «Opp om morgenen!», har kanskje arbeidsministeren og de uføre mye mer felles enn han tror.

Renate Nordby Sandnes
Om Renate Nordby Sandnes (1 artikler)
Renate Nordby Sandnes har tidligere jobbet i IT-bransjen, men lider nå av kronisk sykdom og går i arbeidstiltak.

Jeg leste i VG Helg 18. oktober følgende artikkel om arbeidsministeren, Robert Eriksson, som ble intervjuet om sitt privat- og arbeidsliv. Overskrift: Uthvilt morgenstrateg.

En ufør vil utvilsomt tenke: heldig er han som har evnen til å våkne uthvilt! Det har ikke kronisk syke mennesker som anser en god natts søvn som en luksus. Faktisk er det gjerne måneder og år siden de hadde en morgen hvor de var uthvilt. Mange husker knapt hva det var for en følelse. Smertene river og sliter i kroppen fra morgen til kveld. Ytterligere topper smertene seg om kvelden etter bare lettere hverdagsbruk eller ikke det en gang. Dermed blir det en lang natt. Det er faktisk mulig å ha så store smerter at man ikke får sove. Og nei, for slike smerter finnes det knapt smertestillende som virker. Den tar toppene og så må man håpe at toppen ikke det døgnet er så høy at smerten overvinner søvnen. Det er selvsagt restriksjoner på hvor mye man får utskrevet av smertestillende også, i aller beste mening – fra fastlegen som tar ansvar og sørger for at du ikke blir misbruker av medikamenter.

De tunge nettene
Mange får sove gjennom deler av natten også, men våkner komplett utmattet. De beskriver hvordan de fortsatt er like trøtte og utslitte, etter å ha vært våken en time på morgenen, som da de la seg. Mange våkner sågar også to timer tidligere enn arbeidsministeren på morgenen (les: natten) grunnet store smerter og stivhet. De må ut av sengen for å myke opp muskler og ledd i den grad det er mulig og gjerne ta betennelsesdempende og smertestillende før de kan legge seg igjen et par timer til.

Du forstår arbeidsminister, at selv om kroppen til kronikere sover, er hjernen fortsatt aktiv. Den reagerer på alle smertesignalene som sendes og som gjør at eieren av hjernen aldri når REM-søvn, den restituerende nattesøvnen.

Arbeidsministerens sovehjerte
Du sier: « Jeg har et veldig godt sovehjerte. Treffer hodet puta, sovner jeg. … Da gjelder det å bruke tiden godt til å sove, ellers går det utover humøret, helsa og konsentrasjonen.»

Nå ble jeg imponert. Arbeidsministeren oppgir, som helt frisk, at det blir fryktelig slitsomt å fungere dagen etter om du ikke har fått nok eller god nok søvn. Jeg tror de kronisk syke anser din utfordring med søvn for å være et luksusproblem. En følelse du antagelig aldri har kjent på: medisinsk utmattelse. Det er den type utmattelse som kreftpasienter får under en cellegift-kur. All energi man ordinært har samlet i løpet av nattesøvnen blir aldri erstattet. For det skjer aldri at man får restituerende søvn. Fatigue kalles det på det medisinske fagspråket. Enkelte av de syke er litt mer heldig. De er bare vanlig utmattet. De føler de har en av sine beste dager hva gjelder energi, som når du har drevet med flyttesjau noen dager eller etter en trettende valgkamp. Og NÅ, nå skal du gå på jobb! Med tilsynelatende godt humør, fortrengte helseplager og forsøk på konsentrasjon.

Opp om morgenen
Så vidt jeg vet er det ikke bare yrket som politiker som krever at man er oppegående på jobb. Så hvordan mener du nå at 100 prosent varig uføre skal ut i arbeid? Dessuten være oppegående?

Kronisk syke må planlegge hver dag og kveld hele året hvordan de skal komme seg ut av sengen hver morgen – på tross av. Så til forskjell fra hva han forestiller seg der han dundrer løs med paroler som: «Opp om morgenen!», har kanskje arbeidsministeren og de uføre mye mer felles enn han tror:

De uføre er faktisk noen av de beste morgenstrategene som finnes!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Hva med oss uføre som står opp om morgenen, Robert Eriksson?

 1. Avatarlars randby // 2014-12-12 kl 17:16 //

  Skal man være flåsete så kan man jo spørre hva denne ministeren mener med å hale folk opp om morgenen når han samtidig mener at vi bør jobbe mer kvelder, natt og helger. Men så fremstår jo ministeren som litt uetterrettelig selv på en del områder så spørsmålet er om man skal ta ham seriøst. På den annen side sitter han jo i en maktposisjon hvor han lekende lett uttaler seg om en masse mennesker han ikke kjenner men like fullt mener han har rett til å fortelle hvordan er.

  Nå er det store muligheter for at denne ministeren går relativt for over og henvises til glemselens dal slik de fleste ministere jo gjør. Det er langt flere vi glemmer enn de vi husker i ministerstillinger. Det i seg selv tyder vel på at de er relativt middelmådig de fleste av dem og godt er det. For alternativet kunne jo vært at de var katastrofalt dårlige og derav skriver seg inn i historien og folks hukommelse.

  Nå er vel heller ikke denne ministeren noen Knausgård så hans privatliv og private tanker er ganske så uinteressante. Han får holde seg til ministertanker og la oss slippe å vite noe mer om ham ellers.

 2. Avatargunnpound // 2014-12-17 kl 09:51 //

  UFØRETRYGDEDE TIL STREIK ?

  Når vil LO gå til politisk streik for å bekjempe de store
  forskjellene i samfunnet ? Når vil LO gå til politisk streik for oss på
  uføretrygd og for alle utenfor arbeidslivet ?

  Alle inkl. LO vet at alle uføretrygdede i vårt samfunn mangler
  streikevåpen, fordi de ikke er i jobb. Dette vet regjeringen så utmerket godt
  og derfor er det så lett å innføre kutt og ordninger som forringer levekårene
  til så mange.

  Hører på NRK at LO er beredt til å gå til politisk streik i protest mot
  regjeringens forslag til nytt regelverk for midlertidige ansatte. Dette er bra,
  men har LO glemt alle de 600 000 nordmenn i yrkesaktiv alder som står
  utenfor arbeidslivet (uføretrygd, arbeidsledighetstrygd, arbeidsavklaringspenger,
  arbeidsledighetstrygd, sosialhjelp) ? Har LO glemt oss 310 000 på
  uføretrygd ?

  Og har de fått med seg at den nye
  uføretrygdordningen som trer i kraft 1.1.2015 fører til at mange mister retten
  til bostøtte da bruttobeløpet på uføretrygd stiger (bostøtte regnes ut fra
  brutto inntekt før skatt) ? Og hva tenker LO om retten til praktisk hjelp i
  hjemmet når bruttoinntekten stiger ?

  Og har LO tenkt på uføretrygdedes muligheter på et allerede stramt
  arbeidsmarked ? For hvilken arbeidsgiver bortsett fra Nille, Stormberg med noen
  flere vil ansette folk med huller i CVen og som har vært borte fra arbeidslivet
  i mange år ?

  IA-avtalen som står for inkluderende arbeidsliv feirer sitt 14-årsjubileum i
  2015. Antall arbeidsledige (inkl. den skjulte ledigheten) med
  funksjonshindringer har holdt seg stabilt siden 2001 og derfor spør jeg om IA
  står for ingen adgang ?

  Medlemmer som mottar uføretrygd el. Arbeidsledighetstrygd betaler 300 pr år
  i medlemskontingent i LO og har da de samme rettigheter og plikter som yrkesaktive
  medlemmer.

  Min oppfordring er : Alle utenfor arbeidslivet (kortvarig og langvarig)
  kommer sammen. Slår opp telt utenfor Stortinget med paroler, blokkerer
  viktige innganger og drøfter sultestreik ? Og hva med en kollektiv utmelding
  fra LO, YS og AF ?

  Gunn Pound

Kommentarfeltet er lukket.