Aksjonist fra nobelseremonien blir hasteutvist fra Norge

Foto: Kjetil Bjørnsrud

Studenten som aksjonerte under nobelprisseremonien med et ”Please, don’t forget Mexico” er i forvaring ved Trandum asylfengsel. Han ser ut til å bli ekspedert ut av Norge i rekordfart.

Av: Ingrid Fadnes, Susanne Normann og Marianne Gulli, fra Latinamerika-gruppene i Norge

I kjølvannet av bortføringen av 43 lærerskolestudenter har Mexico vært preget av massive demonstrasjoner. Etter over 70 dager med protester er det internasjonale samfunnet fortsatt dørgende stille.

Under overrekkelsen av prisen til den unge Malala Yousafzai ble prisvinnerne og publikum overrasket av en ung gutt som tok seg frem til scenen. Han holdt frem et meksikansk flagg med påmalte blodflekker og sa, henvendt til fredsprisvinneren, ”Please, don’t forget Mexico”. Få sekunder etter ble han revet ned fra scenen av sikkerhetsvakter, og arrestert.

Den arresterte Adán Cortez er en 21 år gammel statsvitenskapstudent ved det offentlige universitetet UNAM i Mexico by. I en melding på sin egen facebookprofil i november, uttrykker han frustrasjon og sorg over situasjonen i Mexico.

LES OGSÅ: Til helvete med denne regjeringen – og president Peña

Hard reaksjon på fredelig aksjon
Adán ville synliggjøre en situasjon som internasjonale organer som FN og Amnesty International har omtalt som alvorlig. Han begikk ingen ulovlige handlinger, var lovlig til stede under seremonien, og ble ikke stoppet på vei opp til scenen. Reaksjonen har til gjengjeld vært hard. I tillegg til en bot på hele 15.000 kroner har han blitt overført til Trandum. Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger. Her holdes mennesker innesperret, i hovedsak fordi de har fått avslag på asylsøknader, har brukt opp klagerettighetene og skal utvises innen få timer. I Adáns tilfelle kan dette umulig være tilfellet. Spørsmålet er om hans rettigheter har vært ivaretatt eller om overføring til Trandum er et brudd på hans rettigheter.

«Sønnen min gjorde ikke annet enn å benytte muligheten til å gi en stemme til de millioner av meksikanere som ikke blir hørt i sitt eget land. Jeg vil minne dere om beskjeden han ga: Mexico trenger deg!» (mor til Adán Cortés)

Flere medier, deriblant VG, skrev at motivet for aksjonen var uvisst. Mexico har vært i nyhetsbildet siden 26. september i år, natten da 43 studenter fra lærerskolen i Ayotzinapa ble bortført av politiet. Sju personer ble drept i politiangrepet, og over 20 skadet. De store mediehusene dekket ikke nyheten før en uke senere, etter funnet av flere massegraver.

Adán holdt frem et meksikansk flagg med røde flekker og ba Malala Yousafzai om ikke å glemme Mexico. Han ville formidle det som har skapt store protester i Mexico, ikke bare de siste månedene, men årene. Malalas reaksjon i etterkant av avbrytelsen var «det er problemer i Mexico, og det er veldig viktig at unge mennesker hever sine stemmer». Videre utrykte hun humoristisk «hvordan kan jeg ha blitt redd for dette når jeg ikke frykter noe annet». Uttalelsen står i sterk kontrast til norske politikere sine reaksjoner om manglende sikkerhet.

LES OGSÅ: Levende ble de tatt – levende vil vi ha de tilbake

Mexicos myndigheter står bak
Adán Cortez bør ikke kastes ut av menneskerettighetens selverklærte høyborg, Norge. Hvorfor? Siden 2000 har over 100.000 mennesker blitt drept i Mexico. Over 30.000 mennesker har forsvunnet. I skrivende stund reiser en karavane av mødre fra hele Mellom-Amerika som leter etter sine barn i Mexico. Alt dette er en konsekvens av den såkalte narkokrigen. Denne er nøye regissert og gjennomført av narkokarteller i samarbeid med politikere, politiet og hæren.

Deltstatspolitiet i Guerrero og den militære gruppa Guerreros Unidos samarbeidet om bortføringen og drapene på studentene i Ayotzinapa. Hendelsen bekrefter folks verste mistanker, et pillråttent Mexico der myndighetene jobber i allianse med karteller og kriminelle grupper med støtte fra politi og militæret. De såkalte demokratiske institusjonene som rettsapparat, kongressen og regjeringen fungerer ikke på demokratisk vis, og korrupsjonen gjennomsyrer hele systemet.

Kastes ut for å forsvare menneskerettighetene
Det bør også Norge ta konsekvensene av. Vi kan ikke på en side samarbeide økonomisk og diplomatisk med Mexico, på en annen side dele ut en fredspris og hedre mennesker som kjemper for fred, og samtidig dømme og kaste ut en ung meksikaner som ikke gjør annet enn å gjenta det millioner av mennesker i Mexico roper om: Rettferdighet og fred!

Studentene som forsvant 26. september har ennå ikke returnert til sine familier. Kun levningene av én, Alexander Mora Venancio, har blitt identifisert, men familien får ikke med sikkerhet vite hvor restene hans ble funnet. Den meksikanske regjeringen forsøker å fraskrive seg ansvaret, og kritiseres av familiene og rettsmedisinerne fordi de ikke får innsyn i etterforskningen. Samtidig har regjeringen grepet inn med hardt skyts mot demonstrasjonene. Ulovlige arrestasjoner og alvorlige angrep på fredelige demonstrasjoner tiltar. Det utformes et lov som skal gjøre det ulovlig å protestere i Mexico.

LES OGSÅ: I narkokartellenes rike

Hjelp oss, eller vi blir alle drept
Adán Cortez’ aksjon føyer seg inn i rekken av aksjoner som har ønsket å bryte med undertrykkende staters sensur, eller verdenssamfunnets neglisjering av menneskerettighetskriser. Ta for eksempel den unge gutten fra urfolksgruppen Guarani som smuglet inn ett banner som krevde urfolks rettigheter under VMs åpningsseremoni i Brasil i juni. Hendelsen ble sensurert i FIFAs TV-overføringer. Eller aktivister som demonstrerte mot diktaturet i Chile i 1976, da markedsliberalisten Milton Friedman mottok Nobels økonomipris. Friedman var svært positiv til diktatoren Pinochet. Eller de to OL-medaljevinnerne i Mexico By i 1968, som viste knyttnever i en sort hanske i sympati med Black Panthers. To uker tidligere hadde over 300 studenter i en fredelig demonstrasjon blitt massakrert av militæret. På tross av massakren ble OL gjennomført.

Det er legitimt å bruke alle mulige fredelige kanaler når et folk opplever det Mexico nå går gjennom. At Adán søker om asyl i Norge burde gi en forståelse for situasjonens alvor i Mexico. Å ignorere hans stemme, er å ignorere situasjonen i Mexico. Malala sa at hun er stemmen til millioner av jenter. Adans handling gjenspeiler desperasjonen millioner av meksicanere og mellomamerikanere opplever daglig. I en plakat i Mexico city under en stor demonstrasjon, kunne man lese «hjelp oss eller vi blir alle drept» («Ayudenos o nos van a matar a todos»)

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Aksjonist fra nobelseremonien blir hasteutvist fra Norge

 1. AvatarBjörn Fröhlich // 2014-12-12 kl 18:47 //

  Det blir visst en liten demonstrasjon i morgen kl 15. Fra facebookeventen:

  «Etter å ha aksjonert med et blodflekket meksikansk
  flagg under onsdagens nobelprisutdeling, er meksikanske Adán Cortéz
  Salas blitt beskyldt for å ha brutt utlendingsloven. Politiet vil ha ham
  varetektsfengslet før de sender ham ut av landet.

  Salas
  aksjonerte i solidaritet med de bortførte studentene i Mexico, og den
  enorme bevegelsen som har fulgt i etterkant. Det norske politiets
  reaksjon på Salas’ handling viser at kriminalisering av aktivisme også
  skjer i Norge.

  Frigjør Salas og la ham bli, norske myndigheter undergraver demokrati!
  Levende tok de dem, levende vil vi ha dem tilbake!

  Møt opp på Nasjonalteatret T-banestasjon på lørdag kl. 15 for å vise
  din solidaritet med Salas og meksikanernes kamp mot et undertrykkende
  regime. Vi tar med ropert og marsjerer gjennom Karl Johan!»

  https://www.facebook.com/events/672814589502131/?ref=25&sid_reminder=4112347141999951872

 2. Dette er tragisk. At en så modig, original og radikal fredsaktivist skal bli sendt ut, er ikke fredsprisutdelingslandet verdig. Han skulle ha fått fredspris han også, så hadde det blitt enda mer fokus på uretten i Mexico.

  Man ser stadig vekk at nødlidende flyktninger blir sendt ut, mens kriminelle og utnyttende får bli. Dette er ikke annet enn nettopp djevelskap.

 3. AvatarGraapus1 // 2014-12-12 kl 23:49 //

  Litt off-topic: noen som vet om denne «hendelsen» har fått oppmerksomhet i Mexico?

 4. Saka har fått oppmerksomhet i ulike medier i Mexico. Både som sak og kronikk, blant annet i avisa la Jornada. Elena Poniatowska, kjent journalist og aktivist, kaller han er frihetshelt.

 5. AvatarMariel Aguilar Støen // 2014-12-14 kl 12:32 //

  Saken har fått stor oppmerksomhet i Mexico og i resten av Latin Amerika og mange andre steder i verden. Salas blir kalt «barnehelt» i Mexico, ordet «barnehelt» har en historisk betydning i Mexico og er knyttet til revolusjonen og frigjøring. Men, også konservative medier i Mexico prøver å minimere betydning av hans aktivisme. Jeg kjenner en som tvitret om hendelsen på selve dagen og fikk masse hat meldinger tilbake, trolig fra individer knytett til den mexikanske regjeringen. Adan sitter fremdeles fengslet i Trandum selv om dommeren ville la han gå fri til at han skal uttransporteres, men politiet anket. Adan straffes ikke fordi han gjorde noe kriminell, hvilket stunten ikke var, men fordi han ydmykket norske politiet.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Desde Noruega: No nos quedamos callados ni dormidos | SubVersiones

Kommentarfeltet er lukket.