Når det å be om hjelp blir ulovlig

Illustrasjon: Emil Johnson Ellefsen

Er politikere i Norge klare over konsekvensene av å forby tigging?

Kristian Jørgensen
Om Kristian Jørgensen (5 artikler)
Kristian Jørgensen bor i Oslo og utdanner seg til mekaniker. Han skriver om sosial rettferdighet og likestilling.

Som en person som bor midt i Oslo sentrum har jeg kjent sinne gå i kok flere ganger av at uteliggere graver i søpla til blokkene jeg bor i og forsøpler bakgården vår, og jeg er heller ikke fremmed for å få en kopp med småmynt aggressivt ristet i ansiktet mitt når jeg venter på bussen eller går langs en handlegate.

Plager dette meg? Selvfølgelig blir det drøyt i lengden, men har jeg rett til å nekte disse menneskene sin eneste metode for å få seg litt penger og mat?

Det handler om nestekjærlighet
Personlig så synes jeg at ingen eier den retten. Hvis man bor i et samfunn så blir det stilt visse krav til en person, blant disse er evnen til å akseptere ting man ikke liker.

Som privatperson må vi lide oss gjennom politikere som ikke har satt seg inn i sakene de støtter, mennesker som ikke har noen interesse av hvordan samfunnet vårt blir styrt og idiotiske uttalelser fra kjendiser som gjør hva som helst for litt god PR.

Hvorfor er det da problematisk for oss å kunne vise litt nestekjærlighet til de som faktisk ikke har noen ting, mennesker som på grunn av teknikaliteter ikke har muligheten til åpent å delta i vårt samfunn.

LES OGSÅ: Verdens bortskjemte drittunge

Det handler om respekt
Vi kan jo selvfølgelig begynne å snakke om at de ikke er her lovlig, og at de bare er her midlertidig, men glemmer vi ikke da en veldig viktig ting? De er mennesker de også, selv om noen mener at de utnytter vår naivitet så fortjener de å bli behandlet med respekt og åpenhet.

Hvis vi ikke klarer å omstille oss til å gjøre noe så enkelt, hvorfor skal vi da forandre lovverket på grunn av disse menneskene? Har bedrifter som ser på tigging som sjenanse retten til å nekte folk å gjøre dette bare på grunn av deres egen mening?

Regjeringen forbyr fattigdom
I mine voksne år har jeg måttet tolerere en hel del, en Bondevik-regjering som uten å blunke valgte å involvere oss i et uprovosert angrep på Midtøsten, en Stoltenberg-regjering som aldri fikk gjort noe, og når de fikk gjennomført noe, så var det aldri så godt som de lovet. Og ikke minst den nåværende regjeringen som på mange måter forbyr fattigdom ved å nekte folk å tigge.

Det kan jo bli spennende å få et nasjonalt tiggeforbud i havn før den neste valgkampen. For partiene sin del, håper jeg at det ikke kommer noen forespørsler om donasjoner i min postkasse, siden dette er å definere som tigging.

Hva er tigging?
Store Norske Leksikon definerer tigging som å be om mat, penger eller andre ting til livsopphold.

Men de definerer det også som å gi til et godt formål, så hva skal frivillige organisasjoner gjøre nå? Jeg lurer: Blir det også ulovlig for organisasjoner å be om økonomisk støtte? Det ville virkelig føles som å sende en kniv gjennom mitt hjerte, med tanke på alle de som jobber frivillig og faktisk får gjort noe.

Uavhengig av om de kjemper mot rasisme, hjelper ungdom ut av kriminelle miljøer eller bare er der for å drive forebyggende arbeid, gjør de en viktig jobb. Men nå kan det se ut som om de er nødt til å stenge lokalene eller finne en mer kommersiell måte å tjene penger på.

LES OGSÅ: Tiggeforbud i velstående Norge?

Nordmenn blir opplært til å vise omsorg
Vi har alle et felles ansvar som mennesker til å hjelpe dem som trenger det. Religion, sosial bakgrunn, seksuell legning og andre faktorer er helt irrelevante i denne sammenhengen. Vi har til og med et ansvar å hjelpe mennesker som kanskje hater oss. Ikke fordi vi skal føle oss bedre, men fordi de fortjener en sjanse de også.

Som nordmann har jeg igjennom hele oppveksten blitt lært opp til at vi skal være snille med hverandre og vise omsorg for alle. Hvorfor er det da så vanskelig for mange mennesker å sette dette ut i praksis?

Media, politikere og samfunnskommentatorer er utrolig flinke til å kritisere innvandrere og gi dem skylden for hva religiøse diktatorer og ledere i deres hjemland gjør. Hvorfor slutter ikke denne kritikken ved landegrensen? Det er jo en grunn til at de har flyktet eller migrert i første omgang, de har fått en sjanse til et nytt liv med nye regler, så hvorfor i all verden skulle de ville vende tilbake til det gamle?

Norge har som alle land problemer med integrering, men hvorfor har vi det? Er det fordi de som kommer hit er så annerledes fra oss, eller er det fordi vi tror at de er annerledes?

Folk fortjener en ny sjanse
Ut fra det jeg leser i kommentarfelter på internett og hører fra venner, setter jeg en finger på det siste av de to alternativene. Vi tror at folk er annerledes fordi de kommer fra ett annet geografisk område eller en kultur som vi ikke forstår nyansene i.

En ting som alltid setter en stopper for mine mer kritiske venner, er når jeg sier at vi egentlig er helt identiske og vil de samme tingene. Det er akkurat som i politikken, vi vil nå målet ad forskjellige veier.

Derfor blir det på alle måter feil å gjøre det vanskelig for mennesker å passe inn. Hvis man har tatt seg turen til Norge, så fortjener man en ny sjanse. Er det virkelig noen som tar skade av tiggere, muslimer eller noen andre som er «nykommere» i vårt samfunn? Og i så fall hvordan tar man skade av å måtte dele sin tilværelse med andre mennesker, med mindre det er en selv som er problemet?

LES OGSÅ: Misforståelser og stereotypier i tiggerdebatten

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

7 kommentarer på Når det å be om hjelp blir ulovlig

 1. Avatarflæskogbananer // 2014-12-10 kl 15:29 //

  Det er ingen grunn til at tigging skal bli forbudt, de skader ingen, og man må ikke gi. Greit om organisert tigging med «halliker» og bakmenn blir forbudt da. Egentlig den helt samme debatten som sexkjøpsloven, men denne gangen er det høyresida som har hyklerne.

  • AvatarMrBlazeAxe // 2014-12-10 kl 17:04 //

   Blir så glad av å se at det er flere som har tenkt igjennom dette. Selv forholder jeg meg nøytralt til de fleste partier, men i dette tilfelle er jeg enig i at høyresiden må se seg litt i speilet på samme måte som Jens flaut møtte seg selv i døra med Mongstad. =)

 2. Skal folk måtte bruke makuleringsmaskin før de kaster søppelet sitt? I Oslo forsviner disse menneskene naturen. Når de drar videre fra en leir lar de søppelet sitt ligge igjen. Gjennom dette demonstrerer de at de er usiviliserte og primitive mennesker. De gidder heller ikke å grave latriner i leirene sine, men driter overalt. At de i tillegg gjerne får mange barn hjelper heller ikke. Norge gjør klokt i å utvise nulltoleranse for slik oppførsel. Vi har nok med Karolifamilien.

  • Avatarflæskogbananer // 2014-12-10 kl 19:49 //

   Å forsøple naturen er ikke lov, så man kan straffeforfølge dem for det. Men det virker her heller som du ønsker å gjøre aktiviteter utført av en folkegruppe ulovlig, ikke fordi aktiviteten skader samfunnet, men fordi den gjøres av ei folkegruppe. Hvis du ikke ønsker sigøynere/romfolk i Norge, greit nok, men i det minste si at det er det du vil. Så lenge vi har åpne grenser, skylder vi både dem, og vår egen verdighet å behandle alle innenfor Norges grenser som folk. Er for å gå ut av schengen og vårt nesten-EU-medlemskap, men da er det DET som er problemet, ikke sigøynere.

   Eller kanskje avataren din ikke er ment ironisk, og du er en umoden liten Hitler-Jugend?

 3. Skal tigging forbys, må de som tigger få annen hjelp, så man ikke gjør seg medskyldig.

 4. AvatarBakdeghvaheterjeg // 2014-12-12 kl 20:56 //

  Nestekjærlighet? Et kristent uttrykk som forventer hykleri. Sigøynere som kommer til Norge ber ikke om hjelp, de ber om gratis penger. Du får spørre deg selv, hvorfor de kom til Norge, for det finnes mange land mellom Romania og Norge.

 5. Fredprisvinner Kailash Satyarthi mener altså at man ikke bør gi penger til tiggere da man ved å gjøre dette støtter et moderne gjeldsslaveri:

  http://www.dagbladet.no/2014/12/13/nyheter/tigging/innenriks/kailash_satyarthi/36718364/

Kommentarfeltet er lukket.