Verdens fremste varslere om sine opplevelser

Nylig samlet det norske Dag Hammarskjöld-programmet verdens mest utskjelte og elskede varslere. Her f[r du hele debatten fra Litteraturhuset i Oslo.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Videoproduksjon: Christian Boger og Aurora Hannisdal

Varslerne risikerte framtiden sin for å fortelle verden om hemmelige aktiviteter og avtaler som truer rettferdighet og demokrati, eller som kunne føre til krig. De ofret seg for å gi oss andre en bedre framtid. Bak arrangementet stod Dag Hammarskjold-programmet på Voksenåsen og Networkers SouthNorth med amerikanske ExposeFacts. De fikk god hjelp av Oslo Dokumentarkino.

John Kirk Wiebe – er en tidligere NSA-leder som varslet om dårlig ledelse i forkant av 9/11, og om ulovlige overvåking i etterkant.

Matthew Hoh –  er forsker ved Center for International Policy og tidligere direktør ved Afghanistan Study Group. Hoh gikk ut offentlig og kritiserte amerikansk politikk i Afghanistan etter å ha hatt en lederposisjon i amerikansk UD i Afghanistan i 2009. Før dette tjenestegjorde han som soldat i US Marines. Han har sagt at allerede i 2003 skjønte han at det USA gjorde i Afghanistan var galt, men at det tok ham flere år å ta beslutningen om å bli en varsler.

Coleen Rowley – er en tidligere FBI-agent som varslet om grove feil i FBIs eget arbeid i tiden som ledet fram til 11. sept. 2001, noe hun mente hindret USA i å stoppe angrepene.

Ellers på møtet deltok Arne Ruth, tidligere sjefsredaktør i både Expressen og Dagens Nyheter. Hanhar vært leder av Svenske PEN; Gro Hillestad Thune, jurist med egen advokatpraksis og tidligere medlem av Den europeiske menneskerettighetskommisjon; Rune Ottosen, forfatter og professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Varslernes «gudfar» 83 år gamle  Daniel Ellsberg deltok på videolink fra USA.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned