Ti filmer om makt og medias mørkemenn

Vil du lære om spinndoktorer, mediemakt, korrupsjon og propaganda? Her er ti filmer du bør se.

Marianne Store
Om Marianne Store (2 artikler)
Marianne Store underviser i medier og kommunikasjon og har bakgrunn fra undervisning og journalistikk. Hun er opptatt av barn og kunst, utdanningspolitikk, medier, kjønnsforskning og arbeidsliv.

Kill the messenger (2014)

Amerikansk triller basert på den sanne historien om journalisten Gary Webb. Filmen finner sted på midten av 1990-tallet, da Webb avdekka CIAs tidligere rolle imed å importere store mengder kokain inn til USA. Stoffet ble aggressivt solgt i ghettoer over hele landet for å samle inn penger til den nicaraguanske opprørshæren.

 

Anderson (2014)

Alexander «Sascha» Anderson var en framtredende skikkelse i Øst-Berlins regimekritiske kunstmiljø på 80-tallet. I dette miljøet var Anderson for en popstjerne å regne. Han var like populær blant innflytelsesrike kunstnere, journalister og diplomater som han var blant kvinnene. Anderson var også en informant for Stasi, og forsynte ivrig den beryktede etterretningstjenesten med opplysninger om sine subversive venner og kolleger. Selv etter at han flytta til Vest-Berlin i 1986 fortsatte han som Stasis trofaste håndlanger. Ikke før etter Berlinmurens fall ble han ble avslørt.

 

Miss Representation (2011)

Denne nederlandske dokumentaren utforsker underrepresentasjon av kvinner i maktposisjoner og innflytelse i Amerika. Filmen utfordrer medienes begrenset skildring av hva det betyr å være en mektig kvinne. Se denne med en mannlig venn.

 

South of the Border (2009)

Omtalt som en politisk road movie. Den argentinske filmen foretar en reise fra Karibien nedover ryggraden av Andesfjellene i et forsøk på å forklare fenomenet Hugo Chávez og årsaken til kontinentets «rosa bølge». Filmen tar også opp Latin-Amerikas politiske fremgang i det 21. århundret.

 

Videocrazy (2009)

I løpet av de siste tretti år har det offentlige bildet i Italia vært kontrollert av én mann: TV-magnat og president Silvio Berlusconi har kontrollert innholdet i italiensk fjernsyn som ingen andre. Denne svenske dokumentaren tar for seg italiensk fjernsyns innvirkning på italiensk kultur og politikk, og om Silvio Berlusconis mektig posisjon.

 

Das Goebbels-Experiment (2005)

Nazipropagandaens hjerne og mannen bak Adolf Hitler snakker i første person når skuespiller Kenneth Branagh leser sider av den hemmelige dagboken til Joseph Goebbels. Filmen avslører sjefen for all nazipropagandas mest innerste tanker. Joseph Goebbels (1897-1945) var et symbol på Tysklands naziregime. Goebbels har blitt synonymt med kynisk, skruppelløs og til tider vellykket propaganda.

 

Shattered Glass (2003)

En sann historie om den unge journalisten Stephen Glass som i 1998 ble avslørt som juksemaker. Glass skrev avisa The New Republic, men det viste seg at Glass fabrikkerte flere artikler.

 

The Insider (1999)

Historien baserer seg på hva som skjer når en forskningsbiolog og tidligere ansatt i konsernet Brown & Williamson, Jeff Wigand, kommer under personlig og profesjonelt angrep etter at han bestemmer seg for å dukke opp i det amerikanske programmet 60 Minutes for å avsløre ulovligheter i amerikansk tobakksindustri. En film som viser at det fins rettferdige tøffinger selv i hyperkommersielle redaksjoner.

 

Wag the dog (1997)

Kort tid før det amerikanske valget, går en kommunikasjonsarbeider og en Hollywood-produsent sammen i arbeidet med å dikte opp en krig for å skule sexskandalen til en president.

 

Manufacturing Consent (1992)

Amerikansk dokumentar om Noam Chomsky, en av USAs ledende lingvister og politiske dissidenter. Filmen forteller om hvordan offentlige og store mediebedrifter samarbeider for å produsere en effektiv propagandamaskin. Propagandaens mål er å manipulere vurderingene blant amerikanske innbyggere. Neppe noen stor overraskelse?

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Ti filmer om makt og medias mørkemenn

  1. Politikerne har mindre makt enn det kan virke som.

    De med mest makt sitter mest i det skjulte og trekker i trådene. Hvorfor skal de med makta utsette seg?

    Politikk er ikke så sjelden spill for galleriet. Det er ofte man hører om politiske lovnader som brytes.

Kommentarfeltet er lukket.