Edward Snowden vant «den alternative nobelprisen»

Den amerikanske varsleren Edward Snowden har vunnet Right Livelihood Award for sine avsløringer av USAs masseovervåkning. 

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I går mottok Edward Snowden Right Livelihood Award, bedre kjent som den alternative nobelprisen, for sine avsløringer om USAs masseovervåkning verden over. Snowden lever i eksil i Russland og fordi han er ettersøkt av amerikanske styresmakter for spionasje og kunne derfor ikke motta prisen selv.

I sin takketale, holdt via videolink fra Russland, takket Snowden alle journalister, aktivister, menneskerettighetsmiljøer og tekniske miljøer for å ha banet veien for ham og forstått hvor omfattende problemene som han har belyst er lenge før ham. Edward Snowdens far, Lonnie Snowden, var til stede da prisen ble delt ut i den svenske Riksdagen, men mottok ikke prisen på vegne av sin sønn. Det fordi prisvinneren selv håper på å kunne dra til Sverige en dag for å ta den mot personlig.

Prisen venter i Sverige
Right Livelihood Award ble grunnlagt av den svensk-tyske filantropen Jakob von Uexkull i 1980. Siden 1985 har den blitt utdelt i Riksdagen og blir av mange kalt den alternative nobelprisen. Uexkull foreslo egne nobelpriser for miljø og utvikling, men ble avslått og startet derfor Right Livelihood Award.

— Så, herr Snowden, din Right Livelihood Award venter på deg. Vi stoler på at Sverige vil gjøre det mulig for deg å hente prisen her i Stockholm i nær framtid, sa prisens grunnlegger foran de svenske parlamentarikerne.

I tillegg til Snowden var det fire andre prisvinnere: The Guardian ved deres redaktør Alan Rusbridger (delt ærespris med Snowden), for å ha etablert en standard for ansvarlig og åpen journalistikk. Asma Jahangir; en pakistansk advokat, menneskerettighets- og demokratiaktivist. Basil Fernando, en srilankisk forfatter og menneskerettighetsaktivist. Den siste er 350.org og Bill McKibben for sin innsats mot global oppvarming.

Tidligere prisvinnere inkluderer Amy Goodman, Manfred Max-Neef, Astrid Lindgren, De jordløses bevegelse og Gush Shalom.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 kommentarer på Edward Snowden vant «den alternative nobelprisen»

  1. Snowden har avslørt hvordan man kan avsløre her.

  2. AvatarØyvind Gjervik // 2014-12-06 kl 19:12 //

    Man kan mene hva man vil om Snowden i denne saken. Likevel er det ikke til å komme ifra at Russland bruker dette som propaganda mot USA og Vesten for hva det er verdt.

    Hadde Snowden gjort de samme avsløringene innen FSB eller GRU så hadde nok straffen blitt adskillig hardere enn den han eventuelt vil få i USA eller et annet vestlig land.

Kommentarfeltet er lukket.