Nei til EUs nye leder vil ha fagbevegelsen med i kampen mot EØS

Foto: Christian Boger/Radikal Portal

 

Nyvalgt leder i Nei til EU, Kathrine Kleveland, mener fagbevegelsen sitter med nøkkelen til å få oppfylt organisasjonens store ønske om å få Norge ut av EØS-avtalen.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Kleveland ble søndag ettermiddag valgt til ny leder i organisasjonen etter Heming Olaussen på årsmøtet i Oslo. Hun var, etter at applausen hadde stilnet, ikke sen med å understreke at kampen for at Norge skal forlate EØS-avtalen også vil fortsette under hennes lederskap.

— Vi vil fortsette arbeidet med å få Norge ut av EØS-avtalen. Derfor er det viktig at vi nå klarer å få fagbevegelsen med på dette. Vi ser allerede nå en viss bevegelse i forhold til motstand mot EØS her men vi har fortsatt en lang vei å gå før den kampen er vunnet, understreker hun overfor Radikal Portal.

Kleveland understreker at skal man lykkes i å få gjennomslag for organisasjonens ønske er det viktig at et flertall av fagbevegelsen er ombord før LO-kongressen i 2017.

Europeer og  verdensborger

Kleveland kommer til jobben med bakgrunn som leder i Norges Bondekvinnelag og leder i Vestfold Senterparti. Til tross for sin ‘rurale’ bakgrunn er hun opptatt av at organisasjonen nå må begynne å se mer utover landegrensene.

— Jeg er både europeer og verdensborger og jeg tror det er viktig at vi blir flinkere til å se på forhold også utenfor våre egne landegrenser når vi diskuterer EU.

Hun er videre klar på at Norge på mange felter har mer mulighet til å delta i det internasjonale samarbeidet ved å stå utenfor EU.

— Når en ser på den innsatsen vi gjør innen internasjonal politikk er det liten tvil om at vi har stor innflytelse på felter som klimapolitikk og fredsskapende arbeid. Dette er innflytelse vi ikke ville hatt i samme utstrekning om vi hadde vært EU-medlemmer.

Skal favne alle

Den nye Nei til EU-lederen ser det er interne gnisninger i organisasjonen grunnet det uttalte målet om å si opp EØS-avtalen. På årsmøtet sa flere profilerte delegater, som Venstre-politikeren Odd Einar Dørum, seg kritiske til at organisasjonen ønsker å si opp avtalen.

— Vi skal ha stor takhøyde og favne bredt. Derfor er det bare positivt at vi får en debatt om hva organisasjonen skal stå for. Her er alle som er kritiske til EU velkomne.

Fortsetter i politikken

Det blir også en travel hverdag for Kleveland i tiden framover. I tillegg til sitt nye lederverv fortsetter hun som leder i Vestfold Senterparti. Hun er også partiets førstekandidat til fylkestinget under høstens valg.

— Da jeg ble spurt av valgkomiteen i oktober om å stille til valg her i dag gjorde jeg det klart at jeg ikke ville gi slipp på partipolitikken. Derfor vil jeg fortsatt også være lokalpolitikker.

— Jeg gleder meg til å ta fatt på jobben og til å møte alle våre dyktige ansatte og tillitsvalgte. Gjennom et tett samarbeid i alle ledd er jeg sikker på at  vi skal klare å sørge for at organisasjonen også er godt rustet til å møte neste EU-kamp når den måtye komme, avslutter hun.

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned