Store studentprotester i Danmark. Universitetet i København truer med å utestenge aksjonerende studenter

Foto: Et Andet Universitet

Studenter ved flere universiteter i Danmark "okkuperer" deler av universitetsområdene i protest mot regjeringens utdannelsespolitikk. Ledelsen ved universitetene truer nå med å kaste ut aksjonistene.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.
Av Jenny Dahl Bakken og Christian Boger

OPPDATERING: Aksjonistene i Århus ble klokken 0430 i natt fjernet av politiet. Aksjonistene lover å fortsette sine protester.

Studentene ved flere danske universiteter har siden forrige onsdag blokkert deler av universitetene i protest mot den danske regjeringens politikk i forhold til universitetsstudiene. Spesielt reagerer studentene på at myndighetene, gjennom den såkalte «Fremdriftsreformen» vil ha studentene raskere gjennom studiene.

— Vi aksepterer ikke logikken i denne reformen. Kravet om at studentene skal bli ferdige så raskt som mulig gjør at man hindrer faglig fordypning. Vi er av den oppfatning at alle som studerer har bedre nytte av faglig fordypning enn å bli raskest mulig ferdig med et studium, forteller Louise Rognlien til Radikal Portal.

Rognlien, som er en del av aksjonistene, er norsk og studerer idehistorie ved Universitetet i Århus. Hun forteller at studentene også er svært kritiske til at universitetene skal bli en enorm fabrikk mer enn et sted for akademisk virksomhet.

— Universitetet skal ikke være en stor fabrikk, men en demokratisk og fri vitenskapsinstitusjon.

Blokkerer institutt
Ved universitetene både i Århus og i København har aksjonistene blokkert deler av universitetsområdet. Rognlien kan fortelle at aksjonene har blitt møtt med svært forskjellig respons fra ledelsen ved de to universitetene.

— Her i Århus har universitetsledelsen støttet aksjonen vår fra første dag. I København har man valgt en helt annen linje og der truer man nå med å kaste ut studentene om de ikke avslutter sin aksjon.

Hun understreker at blokadene er blitt til på grunn av at man ikke har sett at demonstrasjoner og andre pressmidler har ført til at deres krav har blitt tatt på alvor.

— Vi er lei av ikke bli hørt og derfor har vi denne gangen valgt en annen aksjonsform enn hva som har vært vanlig. Ved å blokkere deler av universitetene sørger vi for at det «rammer» i hjertet av vår hverdag.

Trues med utkastelse
Det kan nå virke som om ledelsen ved universitetene, også i Århus, har fått nok av studentenes aksjoner. Mandag fikk studentene beskjed fra ledelsen om at de ikke lenger støtter aksjonen og at man vurderer å få hjelp av politiet til å fjerne aksjonistene.

— Etter det siste brevet fra ledelsen vil jeg gjette på at blokaden vil bli brutt opp før onsdag formiddag, forteller Rognlien.

Rognlien fikk rett, politiet brøt opp blokaden natt til tirsdag. I København ble blokaden avviklet allerede søndag.

Aksjonene i Danmark er ikke de eneste studentaksjonene som finner sted om dagen. Både i Storbritania, Chile og USA er det for øyeblikket stor misnøye å spore blant studenter som føler seg lurt av landets myndighter.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned