Posttraumatisk jobbintervju syndrom

Jeg hadde gitt opp å komme inn i arbeidslivet igjen.

Anja Askeland
Om Anja Askeland (5 artikler)
Anja Askeland har bachelor i utviklingsstudier fra Universitetet i Bergen. Hun er leder i Borgerlønn BIEN Norge og sekretær i Basic Income Earth Network (BIEN).

Jeg har vært lenge uten jobb, men plutselig kom en telefon fra det blå, som lyn fra klar himmel. Jeg hadde egentlig gitt opp å komme inn i arbeidslivet igjen, så det var nesten et sjokk. Et vikarbyrå ba meg komme til intervju, med oppdatert CV og attester. At firmaet var tilknyttet et skatteparadis ble nå litt underordnet. Er ikke alle vikarbyråer det? Jeg valgte å ikke tenke på det i alle fall. Selskapet som trengte arbeidskraft var et firma som leverer deler og tjenester stort sett til oljeindustrien. De hadde fått et akutt behov for en person med praktisk erfaring til å lede et lager.

LES OGSÅ: Om idealkvinner, arbeidsliv og sykefravær

Veldedighet eller maktskifte
Opprømt ordnet jeg CV, gikk gjennom alle attestene og fjernet alt fra CVen som kunne forbinde meg til Radikal portal eller noe annet som kunne virke forstyrrende for sjefer med et mer kapitalistisk syn på livet. Omstendelig fikk jeg omformulert mitt samfunnsengasjement, mitt ønske om et paradigmeskifte og bærekraft, over til at jeg hadde omsorg for de fattige. Til sist så det ut som jeg var opptatt av veldedighet heller enn at jeg ønsker et maktskifte i samfunnet, rettigheter og demokrati.

Jeg fikk håp
Jeg la til side mine verdier, og kritiske tanker om oljeindustrien. Penger fra oljeindustrien ville kunne strømme inn på min konto og gi meg nye muligheter. Muligheter til å komme ut av den maktesløsheten jeg føler når jeg mottar sosialstønad. Muligheter til faktisk å kunne kjøpe det jeg trenger, kanskje kjøpe en hatt? Muligheten til å spandere på andre og ikke bare bli spandert på. Det kunne bli fine julegaver i år. Til å kunne reise ut av landet og handle på taxfreeèn uten at NAV stiller spørsmål når de ser gjennom kontoutskriften. Den kontoutskriften som de vil ha for hver eneste søknad. Til å slippe usikkerheten om det blir konsekvenser for neste utbetaling om jeg reiser ut av landet, for har egentlig en «naver» lov å forlate landet? Og pengene som kommer inn i statskassen er ikke akkurat fri fra oljesøl de heller. Jeg fikk en sterk følelse av hvor forbanna fattig jeg er, en sterk følelse av hvor mye energi fattigdommen tapper meg for. Penger er makt og lønn er makt over meg selv. Håpet om å ta makten over mitt liv tilbake!

LES OGSÅ: Kvinner, arbeidsliv og sekstimersdagen

Jeg var respektabel
Jobbintervjuet gikk strålende. Det var fantastisk igjen å bli sett på som en ressurs, som en verdifull person som har erfaring og kunnskaper. At det faktisk kunne være behov for akkurat meg. Det var fantastisk at samfunnsengasjementet mitt faktisk ble sett på som en positiv ting. At kunnskapen og organisasjonserfaringen også hadde verdi i deres øyne. Det at jeg hadde gjort så masse uten å få lønn, ble nå sett som noe respektabelt. Jeg passet på å snakke lite om akkurat hva jeg kjemper for og la heller vekt på oppgavene jeg hadde gjort i de forskjellige organisasjonene. Dette er tross alt erfaringer som kan brukes i det ordinære arbeidsliv. Og kaffen smakte svært godt.

Jeg var klar for å jobbe
Intervjuet tok slutt. Etterpå skulle de selge meg inn til arbeidsgiver. Jeg var deres salgsobjekt. Å være til salgs føles vanligvis litt ydmykende, det gir meg assosiasjoner til prostitusjon. Nå var jeg et produkt i markedet. Vikarbyrået ville kunne tjene gode penger på meg, noe av det vil sannsynligvis komme fra oljeindustrien og unndras beskatning, for så å ende i et skatteparadis. I dag var det likevel greit, det er jo slik arbeidsmarkedet fungerer i dag. De sa at de hadde stor tro på meg og jeg gikk oppløftet hjem etter å ha understreket for dem at jeg var helt klar for å jobbe. Ikke bare var jeg til salgs, jeg var ivrig etter å bli solgt også. Endelig kunne jeg kanskje bli «normal», sosialt akseptert, bli fri?

Men det kom aldri noe svar, jeg fikk ikke jobben.

LES OGSÅ: KJÆRE ARBEIDSGIVER

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.