Ikke gjør som Ellsberg – ikke vent med å varsle

Varslere trengs for å bekjempe usannhet, korrupsjon og overgrep.

John Y. Jones
About John Y. Jones (6 Articles)
John Y. Jones er cand.philol med amerikansk kultur som spesiale. Har arbeidet med bistand og utviklingsspørsmål siden 1986 hos UNICEF-Norge, Diakonhjemmets internasjonale senter, IGNIS og nå ved Networkers SouthNorth og Dag Hammarskjöldprogrammet ved Voksenåsen.

I morgen (mandag) kommer verdenskjente amerikanske varslere, eller whistleblowers, til Norge (de kommer hit). Bak seg har de historier med tvil, lidelse og store ofre. Likevel ønsker de at flere skal kunne tørre å arbeide for sannhet i det offentlige. De spør: Hva kan vi gjøre for å støtte varslere?

De har på hver sine måter satt livene i pant for at vi andre skal kunne leve litt friere og sannere:

83 år gamle Daniel Ellsberg er ikonet blant varslerne. Hans innsats for sannhet blant topp-politikerne er, ja, nettopp ikonisk: Hans offentliggjøring av Pentagon-papirene i 1971 satt en brå stopp for en lysende karriere ved makten. ”Er jeg villig til å gi resten av livet mitt for å fremskynde avslutningen av vietnamkrigen,” var spørsmålet Ellsberg drøftet med sin kone morgenen før han sendte 7000 Pentagon-sider til mediene. Det var samme spørsmål Edward Snowden måtte svare på før han kontaktet pressemannen Glenn Greenwald i London. De svarte ”ja” og har levet i fred med seg selv senere.

Ellsberg fikk ikke Nobelprisen for å redde liv i Vietnam. Det fikk derimot Henry Kissinger i 1973 mens han var midt i sitt arbeid med å slippe 3,7 millioner tonn bomber over det lille landet. Det var for øvrig dobbelt så mye sprengstoff som ble sluppet over Europa og Stillehavet under hele andre verdenskrig. Nobelprisvinneren sa at Ellsberg er ”Amerikas farligste mann”.

De har for øvrig begge arbeidet for RAND corporation. Mer enn 40 år senere kjemper Ellsberg fremdeles for sannhet i offentligheten, og i dag i opposisjon mot militærinnsats mot ISIS i Irak. Her har han et viktig budskap, ikke minst til norske krigspådrivere.

LES OGSÅ: Fem varslere som forandret verden

Coleen Rowley ble kåret til Årets Navn i 2002 av Time Magazine, sammen med to andre varslere (fra Worldcom og Enron), for varsling om interne FBI-saker. Med 24 år bak seg i FBI vitnet hun i 2001 for 9/11-kommisjonen om FBIs arbeid. Og ytret seg senere mot bevisføringen til Bush/Powell for å angripe Irak i 2003.

 Matthew Hoh er den høyeste plasserte amerikaneren i Afghanistan som har sagt opp sin stilling mot landets politikk. Han ledet amerikanernes arbeid i Zabul-provinsen. Etter at han gikk av satt myndighetene et pr-byrå til å fotefølge og sabotere alt han gjorde, alle hans invitasjoner og alle hans ytringer i lang tid. Til Democracy Now har han snakket åpent om krigens omfattende ødeleggelser som for eksempel at hver dag begår (minst!) tjueto amerikanske krigsveteraner selvmord.

John Kirk Wiebe, med 36 år i NSA bak seg, avslørte den ledende amerikanske sikkerhetsorganisasjonens massive ulovlige overvåkningsprogrammer. Han har levd daglig med økonomiske og sosiale problemer siden.

Jørgen Johansen ble i 1983 frikjent av norsk Høyesterett for spionasje etter å ha brukt åpne kilder for å avsløre ulovlige, hemmelige amerikanske baser i Norge.

LES OGSÅ: Alle kortene på bordet i Snowden-saken!

Trusler og hån
Varslere møter trusler og hånsord, også i Norge. Konspirasjonsteoretiker, angiver, brønnpisser, landsforræder og feiging er demoniserings-uttrykk de får kastet etter seg av de som føler seg truet. Andre ganger trues de av rettssaker, straff og fengsel, der de skulle vært møtte med støtte og takk. Vi trenger en opinion for varslere. Et godt og sant demokrati krever informerte innbyggere. Vi trenger varslere.

Men varslerne trengs ikke bare på det toppolitiske planet, men også i bedrifter og lokalpolitikken. Ikke for å skape et klima av angiveri og mistenksomhet, men nettopp for å bekjempe dette. Bekjempe usannhet, korrupsjon og overgrep og legge grunnlag for sunne bedrifter, kommuner og et godt demokrati.

Ikke gjør som vi gjorde, sier Ellsberg, ikke vent til krigen er startet, mennesker drept og lidelsen florerer. Si i fra. Nå! Så kan man få stoppet i tide.

Og vi andre kan i det minste støtte dem. Vel møtt.

LES OGSÅ: Varslere under angrep: – De som har makt gjør det de kan for å beholde den

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 Comment on Ikke gjør som Ellsberg – ikke vent med å varsle

 1. paltorsken // at //

  Mr Jones skriver,..”Varslere møter trusler og hånsord, også i Norge. Konspirasjonsteoretiker, angiver, brønnpisser, landsforræder og feiging er demoniserings-uttrykk de får kastet etter seg…”
  Jeg er helt enig med Mr Jones her, og kan også legge til at noen varslere i Norge får demoniseringsutrykk kastet etter seg slik som dette,
  “Rasist, fremmedhater,brungrumset ,fasist, osv…”.
  Men det er ikke det verste.
  Disse varslerene må ha politibeskyttelse i lille fredelige Norge når dem avholder sine lovlige torgmøter, hvor dem fremføre sine varsler….

Comments are closed.