– Vi kringkaster stemmene til vanlige folk

Foto: Chris Eaves

- Kommersielle medier tjener eierne og annonsørene sine. Det gjør at vi trenger uavhengige medier for å få ut stemmene til vanlige folk i stedet for stemmene som tjener elitene.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

I snart 19 år har DemocracyNow! spredd nyheter til USA og verden fra en uavhengig plattform. Programmet sendes en time hver dag på radio- og TV-stasjoner i hele verden. I nesten to tiår har prosjektet vokst jevnt og trutt. I begynnelsen ble det kringkastet på fem små radiostasjoner i USA, nå kan programmet sees gratis på hjemmesidene deres i tillegg til at over 1250 TV- og radiostasjoner rundtom i verden viser DemocracyNow!

DemocracyNow! vinner uavhengigheten sin gjennom at alle midlene kommer fra seere, lyttere og foreninger. De har ikke reklamer eller annonser og tar ikke imot penger fra private selskaper eller myndigheter.

Sammen med Juan Gonzalez har Amy Goodman stått i spissen for prosjektet helt fra grunnleggingen til i dag. Goodman har skrevet fire bestselgende bøker, vunnet Right Livelihood Award og Gandhis fredspris i tillegg til mange andre priser. I helga var hun på Globaliseringskonferansen og leverte det som kanskje var arrangementets mest inspirerende tale. Radikal Portal slo av en prat med henne etterpå.

Autentiske stemmer
— Vi trenger uavhengig media fordi kommersielle medier ikke tjener interessene til vanlige folk. De tjener interessene til eierne og annonsørene. Kommersielle medier kan ikke være uavhengige av elitene. Det journalistiske idealet er å avsløre makta, men det sier seg selv at media ikke vil være uavhengig av elitene så lenge media er eid av elitene.

På tross av sin massive suksess har formelen til DemocracyNow!, ifølge programmets fremste ansikt utad, vært enkel.

— Vi har gitt en plattform til vanlige folk, til autentiske stemmer. Det tror jeg blir lagt merke til og spesielt unge folk føler at stemmene som vi kringkaster representerer noe ektefølt.

«Just do it!»
I løpet av tiden DemocracyNow! har vært på lufta har programmet fostret en rekke berømte og prisvinnende journalister, blant dem Jeremy Scahill som ble nominert til Oscar for Dirty Wars: The World as a Battlefield, om hemmelig amerikansk krigføring.

Antikrig, demokrati, antirasisme, miljøvern og andre typer aktivisme har bestandig stått høyt på agendaen til Amy Goodman. Selv har hun måttet betale en pris for sitt mot da hun ble banket opp og fengslet av indonesiske soldater under hennes dekking av folkemordet på Øst-Timor, hun ble fengslet i forbindelse med dekking av en fredelig demonstrasjon utenfor Republikanernes kongress i 2008 hvor flere av DemocracyNow!s reportere fikk juling av politiet.

Til andre som vil følge i hennes fotspor har hun ett råd:

— Bare gjør det (just do it)!

Etter et spørrende blikk fra Radikal Portals utsendte fortsetter hun.

— 90 % av jobben består i å møte opp. Hvis du tenker på å bedrive uavhengig journalistikk er det bare å sette i gang. Vi trenger flere uavhengige medier overalt. Det er ikke noe å tenke på, bare sett i gang.

Arbeiderklasseinteresser
I samme bransje som Goodman finner vi en ung mann ved navn Bhaskar Sunkara. 25-åringen som også var gjest på Globaliseringskonferansen er redaktør for Jacobin Magazine, en internettpubliskasjon og papirmagasin som har vært en stor suksess siden han selv grunnla det i 2010. Til Radikal Portal sier han at han så nødvendigheten av å starte Jacobin fordi de skulle dekke noe andre ikke gjorde.

— Media må dekke arbeiderklasseinteresser uten selv å ha et profittmotiv. Hvis ikke uavhengige radikale medier gjør det er det ingen andre som vil gjøre det. Vi bør ikke være så vulgære at vi sier de ikke kan fordi de er kapitalister, men når en folkelig bevegelse blir en trussel mot elitene kommer ikke kommersielle medier til å dekke hendelsene på en god måte.

Bhaskar Sunkara

Bhaskar Sunkara

Den unge amerikaneren mener også at man har et ansvar for å fremme diskusjon om ideer som ikke er oppe i de største mediene samt presentere en sammenheng der de andre bare rapporterer om løse enkelthendelser.

— Alternative medier bør være en plattform hvor aktivister kan møtes, for forskjellige ideer, for å få fram alternativer til kapitalismen. Vi må skrive om bevegelser før de blir berømte, utveksle ideer slik at disse kan utvikles.

Lik Goodman oppfordrer Sunkara folk til å ta skjeen i egen hånd.

— Jeg var 20 år da jeg startet dette, hadde lite erfaring og ingen ressurser eller profesjonell hjelp. Berører du de riktige nervene hos folk vil ting skje av seg selv. Min tilnærming til saken har vært kreativ ignoranse. Jeg har latt kreativiteten få fritt spillerom ved å bevist være uvitende om alle de vanskelige hindrene vi har møtt og egentlig visste vi ville møte.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned