Kissinger ville angripe Cuba

Foto: David Shankbone

Nye dokumenter og en ny bok viser at det amerikanske utenriksdepartementet ønsket å angripe Cuba militært etter landets invasjon av Angola i 1976.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]
Av Christian Boger

Det var The New York Times som i forrige uke leverte nyheten om planene for et mulig angrep. Planene var utarbeidet av daværende utenriksminister Henry Kissinger og en topp hemmelig arbeidsgruppe innen amerikansk UD. Angrepet skulle komme som et svar på cubanernes invasjon av Angola. En invasjon Kissinger, ifølge de nylig publiserte dokumentene, var «rasende» over da et lite land på denne måten ville prøve å velte hans egne planer for Afrika.

Luftangrep

Hovedinnholdet i de nylig frigitte dokumentene viser at Kissinger og hans stab hadde utarbeidet en plan for store luftangrep på Havanna og at man deretter ønsket å knuse det cubanske regimet ved å sette inn store styrker med marinesoldater via den amerikanske marinebasen ved Guantanamo Bay.

Kissinger skal ifølge dokumentene ha forsøkt å overbevise president Gerald Ford om at man før eller siden var nødt til å knuse cubanerne og at dette var en gylden mulighet. De de-klassifiserte dokumentene vil i tillegg til å være publisert på internett også bli publisert i den nye boken «Back Channel to Cuba» skrevet av de amerikanske Cuba-ekspertene William M. LeoGrande og Peter Kornbluh.

Godt bevart hemmelighet

– Opp til i dag er det ingen, utenom en indre krets innen Ford-administrasjonen, som har kjent til de oppsiktsvekkende planene om et angrep på Cuba i 1976. Det er interessant å se hvordan «diplomaten» Kissinger til slutt kastet alle sine prinsipper på sjøen på grunn av invasjonen av Angola, sier Kornbluh til New York Times.

Angrepene skulle etter Kissingers plan settes i gang etter det amerikanske presidentvalget vinteren 1976, men planene ble aldri satt ut i livet da Gerald Ford tapte presidentvalget mot Jimmy Carter og en ny administrasjon tok sete i det Hvite Hus.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

2 Comments on Kissinger ville angripe Cuba

  1. Øystein Gudim // at //

    “Cubas invasjon av Angola”? Da Angola proklamerte sin selvstendighet 11. november 1975 var landets hovedstad under angrep fra tre kanter – inkludert leiesoldater og sørafrikanske soldater sørfra.
    Som en selvstendig stat kunne regjeringen i Angola tilkalle støtte fra et annet land om de ville – og det ble Cuba som stilte opp. Å kalle dette en invasjon av Angola er i beste fall historieløst. Uten Cubas innsats ville Angola blitt styrt av bevegelser som FNLA og Unita med støtte fra henholdsvis USA og Sør-Afrika.

  2. Geir Hongrø // at //

    Minner om hvem som var angr… unnskyld forsvarsminister i USA under Gerald Ford. Han het Donald Rumsfeld. …

Comments are closed.