USA selger våpen for 11 milliarder til Saudi-Arabia

Foto: Specialist Henry

USA har klargjort salg av våpen til diktaturene og menneskerettighetsverstingene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater for over 17 milliarder kroner.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Tidligere denne uka informerte forsvarsdepartementet i USA kongressen om at et våpensalg på 1,75 milliarder dollar til Saudi-Arabia og 900 millioner dollar til De forente arabiske emirater er klargjort. Begge de to islamistiske diktaturene er med blant landene som uten godkjenning fra FN bomber mål i Syria. Norge er også med i denne alliansen, men vil begrense seg til krigføring i Irak.

LES OGSÅ: USA OG ARABISKE DIKTATURER BOMBER SYRIA

Våpnene som selges til Saudi-Arabia er Patriot-raketter, mens Emiratene kjøper langdistanseartilleri. Begge de to oljerike statene på den arabiske halvøy er menneskerettighetsverstinger som i økende grad har søkt å yte regional innflytelse de siste årene. Begge har sponset islamistiske grupper i Syria med våpen og forsyninger som har havnet i hendene på Den islamske staten (IS), og førstnevnte har blitt beskyldt for å ha støttet IS direkte. Saudi-Arabia vil sannsynligvis starte opptreningen av  det de kaller moderate krigere i kampen mot IS ved hjelp av amerikanske midler.

«Programmet vil bidra til utenrikspolitikken og den nasjonale sikkerheten til USA ved å hjelpe til med å forbedre sikkerheten til en partner som har vært og fortsettter å være en viktig kraft for politisk stabilitet og økonomisk framgang i Midtøsten», heter det i en uttalelse fra Defense Security Cooperation Agency, et underbruk av det amerikanske forsvarsdepartementet.

Andre store eksportører
USA er langt fra det eneste landet som eksporterer våpen til Saudi-Arabia.  Ifølge Campaign Against Arms Trade har det eneveldige kongedømmet importert våpen for seks milliarder dollar fra Storbritannia siden 2008, hvilket gjør Saudi-Arabia til den største importøren av britiske våpen. Også Frankrike selger militært materiell for store summer til regionen. Europeiske og amerikanske våpenprodusenter har de siste årene gjort opp for fallende etterspørsel i hjemmemarkedene ved å selge våpen til oljerike i Midtøsten.

LES OGSÅ: VÅRE VENNER DE ISLAMISTISKE FUNDAMENTALISTENE

Saudi-Arabia har bekreftet at de gjerne sender inn egne styrker til Syria for å styrte regimet til president Bashar al Assad. Emiratene og Saudi-Arabia regnes som henholdsvis verdens nest største og fjerde største våpenimportører.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned