Ukrainsk våpenhvile i fare: Harde kamper i Donetsk

Foto: torange.us

Et titalls personer er drept i kamper i og rundt Donetsk de siste dagene. De ukrainske hæren har bombet en skolegård, mens separatistene prøver å ta byens flyplass.

Nyhet
About Nyhet (772 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Joakim Møllersen

Separatistene angriper flyplassen utenfor Donetsk, den største separatistkontrollerte byen, i kamper som har variert i intensitet de siste ukene. Våpenhvilen inngått 5. september ser stadig skjørere ut.

Også onsdag var det harde kamper i byen. En skolegård og minibuss ble bombet av regjeringsstyrkene. Reuters var på stedet etter hendelsene og bekreftet ti drepte personer, inkludert en separatist, en biologilærer og en av far som hadde fulgt barnet sitt til første skoledag for semesteret. Separatistene hevder ytterligere er døde, men at deres levninger var fraktet bort fra stedet.

Ti personer mistet også livet på onsdag i kamper om flyplassen i Donetsk. Separatistene kontrollerer byen, men det er fremdeles regjeringsstyrkene som har flyplassen. Før våpenhvilen ble det spekulert i at separatistene ønsket å ta flyplassen til byen som har omtrent en million innbyggere i kjerne og en million i omegnet, før en avtale skulle underskrives. Så skjedde ikke, men kampene om flyplassen har ikke gitt seg av den grunn. De fortsatte torsdag og er ikke ventet å stoppe med det første. Blant de drepte er en Røde Kors-arbeider fra Sveits.

Begge partene hevder å ha kontroll over mesteparten av den viktige lufthavnen.

Til The Guardian sier Amnesty Internationals Joanne Mariner at seks sivile ble drept i nærheten av flyplassen på søndag.

– Det er umulig å si hvem som er ansvarlige for hver og en av angrepene, men det ser ut til at boligområder har blitt truffet av ukrainske styrker som skyter fra flyplassen. Opprørerne har imidlertid også ansvar siden de har stasjonert artilleri i boligområder og skyter derfra, klart i strid med krigens lover.

Da regjeringsstyrkene tokflyplassen tilbake i mai var det en av de første store seirene i kampen mot separatistene.

Siden våpenhvilen har det vært kamper rundt Lugansk, Debaltseve og Mariupol i tillegg til Donetsk. Om leg 3500 personer er bekreftet drept i konflikten og over en million ukrainere er på flukt.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned