Stadig bedre pensjoner verden over

Foto: Neil Clifton

Stadig flere pensjonister verden over kan nyte godt av statsfinansierte pensjonsordninger viser en ny undersøkelse.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Undersøkelsen «GlobalAge Index» som er utarbeidet av organisasjonen HelpAge International, har sett på en rekke forhold som bestemmer eldres levevilkår i 96 land verden rundt. En av konklusjonene er at stadig flere eldre nå nyter godt av en sikker statspensjon enn tidligere.

– Vi ser nå en stadig økning i antallet eldre som mottar en eller anen form for pensjonsutbetaling og særlig gledelig er utviklingen i Latin-Amerika, sier kommunikasjonsdirektør i HelpAge Jane Scobie.

Hun understreker dog at det er en lang vei å gå før man på noen måte kan være fornøyde med tingenes tilstand.

– Rapporten viser at det er 150 millioner eldre som fortsatt ikke mottar noen form for pensjonsutbetaling og det er et skremmende tall. I tillegg er det veldig store forskjeller innad i landene i forhold til hvor mange som mottar pensjon, understreker hun.

Stadig mer statspensjon

Undersøkelsen viser at man over de siste par tiår har sett en endring i verdens pensjonssystemer fra såkalte «innskuddspensjoner» til mer statsgaranterte pensjoner uten innskudd. Slike statlige pensjonssystemer finnes nå i over 100 land verden over. Disse pensjonene gir ifølge organisasjonen en mulighet til å gi noen av verdens dårligst stillte eldre en mulighet til å få en stabil inntektskilde.

– En av de store endringene vi har sett i de siste årene er den stadig utviklingen av statsfinansierte pensjoner i Latin-Amerika og deler av Asia, slås det fast i rapporten.

Spesielt trekkes utviklingen i Mexico og Peru fram sammen med hva som skjer i Kina, Nepal og Thailand.

Norge best i verden

Undersøkelsen som i sin helhet måler fire variabler knyttet til eldre og deres livssituasjon viser at Norge fortsatt er å regne som det beste landet i verden å bli gammel i etterfulgt av Sverige og Sveits. Blant landene på de ti øverste plassene i undersøkelsen  er samtlige, med unntak av Japan, enten europeiske, amerikanske eller oseaniske.

I den andre delen av resultatlisten finner man lite hyggelig lesning for de eldre i land som Malawi, Gazastripen, Mosambik og Afghanistan.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned