Stadig bedre pensjoner verden over

Foto: Neil Clifton

Stadig flere pensjonister verden over kan nyte godt av statsfinansierte pensjonsordninger viser en ny undersøkelse.

Nyhet
About Nyhet (744 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Undersøkelsen «GlobalAge Index» som er utarbeidet av organisasjonen HelpAge International, har sett på en rekke forhold som bestemmer eldres levevilkår i 96 land verden rundt. En av konklusjonene er at stadig flere eldre nå nyter godt av en sikker statspensjon enn tidligere.

– Vi ser nå en stadig økning i antallet eldre som mottar en eller anen form for pensjonsutbetaling og særlig gledelig er utviklingen i Latin-Amerika, sier kommunikasjonsdirektør i HelpAge Jane Scobie.

Hun understreker dog at det er en lang vei å gå før man på noen måte kan være fornøyde med tingenes tilstand.

– Rapporten viser at det er 150 millioner eldre som fortsatt ikke mottar noen form for pensjonsutbetaling og det er et skremmende tall. I tillegg er det veldig store forskjeller innad i landene i forhold til hvor mange som mottar pensjon, understreker hun.

Stadig mer statspensjon

Undersøkelsen viser at man over de siste par tiår har sett en endring i verdens pensjonssystemer fra såkalte «innskuddspensjoner» til mer statsgaranterte pensjoner uten innskudd. Slike statlige pensjonssystemer finnes nå i over 100 land verden over. Disse pensjonene gir ifølge organisasjonen en mulighet til å gi noen av verdens dårligst stillte eldre en mulighet til å få en stabil inntektskilde.

– En av de store endringene vi har sett i de siste årene er den stadig utviklingen av statsfinansierte pensjoner i Latin-Amerika og deler av Asia, slås det fast i rapporten.

Spesielt trekkes utviklingen i Mexico og Peru fram sammen med hva som skjer i Kina, Nepal og Thailand.

Norge best i verden

Undersøkelsen som i sin helhet måler fire variabler knyttet til eldre og deres livssituasjon viser at Norge fortsatt er å regne som det beste landet i verden å bli gammel i etterfulgt av Sverige og Sveits. Blant landene på de ti øverste plassene i undersøkelsen  er samtlige, med unntak av Japan, enten europeiske, amerikanske eller oseaniske.

I den andre delen av resultatlisten finner man lite hyggelig lesning for de eldre i land som Malawi, Gazastripen, Mosambik og Afghanistan.

 

 

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*