Obama lovet kutt i atomvåpen – investerer som aldri før

Foto: Samantha Appleton/The White House

Barack Obama fikk Fredsprisen for 2009 delvis på grunn av sitt ønske om å få til en nedbygging av verdens atomvåpen. Nå investerer Obama og hans administrasjon som aldri før i atomvåpenproduksjon.

Nyhet
Om Nyhet (775 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Christian Boger

Under sin Nobel-tale i desember 2009 meddelte leder av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, at en av årsakene til at Obama ble tildelt Fredsprisen var hans sterke ønske om å få til en reduksjon av verdens atomvåpenarsenal. Nobelkomiteen la også vekt på at et annet viktig punkt for tildelelsen var hans ønske om å få til en atomvåpenavtale med Russland.

Atomopprustning
Vel fem år senere viser det seg dog nok en gang, til tross for at atomvåpenavtalen med Russland er på plass, at Obama ikke på noen måte har klart å leve opp til visjonene han fikk prisen for. Tall fra New York Times viser en stadig økning i USAs investeringer i det nasjonale atomvåpenprogrammet fra 2010 og myndighetene vil bruke mer penger på atomvåpenindustrien i år enn noen gang.

– Presidenten hadde de beste intensjoner men verdenssituasjonen har gjort at det ikke har vært politisk mulig å få til den nedbyggingen han ønsket, sier den tidligere demokratiske senatoren Sam Nunn til avisa.

Han peker spesielt på at press fra Kina, Russland og Pakistan har gjort det militært og politisk umulig å få til det presidenten så inderlig hadde ønsket.

Mer moderne våpen
Til tross for den stadig større investeringen i amerikansk atomvåpenindustri har likevel ikke antallet atomvåpen økt drastisk. Mye av investeringene brukes derimot til å utvikle nye, mindre og mer avanserte våpen.

– Vi vil for alltid fortsette å ha atomvåpen så lenge verden er så ustabil som den er. Derfor er det nå viktig at vi investerer i moderne våpen som kan ta over for de gamle som er i ferd med å gå ut på dato. Det viktigste for oss er at vi har pålitelige og sikre våpen som ikke utgjør noen trussel i fredstid, understreker statssekretær i det amerikanske energidepartementet, Daniel B. Poneman.

Han forteller også at moderniseringen av det amerikanske atomvåpenprogrammet er med på å forsikre USAs allierte om at man gjør sitt ytterste for å skape en trygg verden.

– Det er alltid viktig å forbedre og utvikle vår evne til å skremme andre fra å gå til atomkrig, konkluderer Poneman.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned