Desmond Tutu oppfordrer til boikott mot fossilt brennstoff

Foto: Elke Wetzig

Den søraafrikanske biskopen mener boikott-taktikken mot bedrifter som handlet med Sør-Afrika kan bli et viktig våpen også i klimakampen.

Nyhet
About Nyhet (774 Articles)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på [email protected]

Av Christian Boger

Erkebiskopen i Cape Town, og tidligere anti-apartheid aktivist, Tutu tar i søndagens utgave av den engelske avisen The Observer til ordet for at det er på tide med en hard kamp mot selskaper som driver handel med fossilt brensel. Tutu mener fossilt brensel nå er den største trusselen mot jordkloden.

– Vi har nå alle en oppgave og det er å få våre politiske ledere til å skjønne at man må få bukt med de problemene fossilt brennstoff skaper for miljøet på jordkloden. Vi kan ikke lengre bare godta vårt enorme behov for slikt drivstoff. Gjør vi ikke noe nå kan vi se slutten på jordkloden slik vi kjenner den i dag, sier fredsprisvinneren.

Utspillet til Tutu kommer i forbindelse med at FNs globale miljøkonferanse går av stabelen i New York denne uken.

Boikott mot bedrifter
Tutu, som var svært framtredene i kampen mot Apartheid-regimet i Sør-Afrika, har nå tro på at en boikott mot firmaer som handler med fossilt brennstoff kan være et riktig steg i kampen for å redde miljøet på jorda.

– Vi kan boikotte arrangementer, tv-programmer og annet som er sponset av leverandører av fossilt brennstoff. Vi kan arrangere bilfrie dager og vi kan oppfordre brennselsprodusentene til å forske mer på utviklingen av fornybar energi. Står vi sammen om dette kan vi skape en bevegelse som det kan bli vanskelig å overse, understreker han.

Han viser til at det var gjennom slike bevegelser at kampen mot Apartheid startet i Sør-Afrika, og han har god tro på at man nok en gang kan lykkes med å tvinge fram avgjørende endringer gjennom slike aksjoner.

– Jeg er skuffet over den rollen FN har spilt i klimakampen. Jeg tror dog at om vi står sammen for det vi tror på kan vi nok en gang bli en ‘uimotståelig’ bevegelse som vil kunne tvinge igjennom endringer i forholdet til klimaproblematikken, avslutter han.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned