Colombias eks-president Uribe anklaget for narkohandel

Foto: Lawrence Jackson/White House

Alvaro Uribe stormet ut av senatet da han ble beskyldt for narkohandel med Medellinkartellet og støtte til paramilitære grupper.

Nyhet
Om Nyhet (774 artikler)
Har du noen tips eller tilbakemelding å gi oss om denne nyheten, mail oss på rp@marx,su.

Av Joakim Møllersen

Colombias president fra 2002 til 2010, Álvaro Uribe, er i hardt vær for tiden. Natt til i går norsk tid ble han beskyldt av senator Iván Cepeda for å ha stått i ledtog med den beryktede narkobaronen Pablo Escobar og hans medellinkartell. Cepeda, som representerer venstresidepartiet Polo Democrático Alternativo (PDA), sa også at Uribe hadde støttet paramilitære gruppers overgrep mens han var guvernør i Antioquia-provinsen.

— Vi fant en forretningsrelasjon mellom Álvaro Uribe og medellinkartellet, verken mer eller mindre, sa Cepeda ifølge nyhetsbyrået EFE.

For å støtte opp om sine anklager brakte PDA-representanten med seg dokumenter, lydopptak og video i et kompendium av Uribes politiske karriere som han mente ga hold til påstandene. Uribe, nå senator for det konservative partiet Centro Democrático, stormet ut av senatet til høyesterett med anklager om at Cepeda sto i ledtog med den marxistiske geriljagruppa FARC.

Det er ikke første gang Uribe får slike anklager mot seg. I 1991 ble Uribe av CIA listet blant viktige narkotrafikanter. I dokumentet, frigitt i 2004, står det blant annet:

Álvaro Uribe Velez – En colombiansk politiker og senator dedikert til samarbeidet med medellinkartellet… Uribe var koblet til et foretak som var involvert i narkotikaaktivitet i USA. Hans far ble drept i Colombia grunnet sine koblinger til narkohandelen. Har jobbet for medellinkartellet og er en nær personlig venn av Pablo Escobar

Både Uribe og hans familie har fått gjentatte anklager mot seg for å ha huset paramilitære styrker på sin landeiendom og latt dem utføre en massakre på sivile i området med base hos eks-presidentens familie.

Venezuelas tidligere president, Hugo Chávez, sa flere ganger til sin erkefiende Uribe at han kom til å bli fengslet for sine forbrytelser. Flere høytstående offiserer fra det kolombianske militæret har lidd nettopp den skjebnen for massakrer og andre menneskerettighetsbrudd under Uribes regjeringstid.

Mange av overgrepene Uribe er anklaget for skjedde som en del av den såkalte krigen mot narkotika som regjeringene i Colombia og USA samarbeidet om. Colombia var ansett som USAs nærmeste allierte i regionen i Uribes presidentperiode. Også flere freds- og menneskerettighetsorganisasjoner krever eks-presidenten fengslet.

Landbruksministeren til Uribe, Andrés Felipe Arias, ble i sommer dømt til 17 års fengsel for korrupsjon. Ekskona til Uribes bror ble i januar dømt til fengsel i USA for å ha smuglet tonnevis med kokain til landet i samarbeid med det meksikanske Sinaloakartellet. Hennes datter, Uribes niese, er også etterlyst for den samme forbrytelsen.

Fagforeningsaktivister, medlemmer av andre sosiale bevegelser, venstresideaktivister og journalister har bestandig levd farlig i Colombia og tusenvis av de har blitt drept i landet av paramilitære og militæret de siste tiårene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned