Valget ryster Sverige

Foto: Bengt Nyman

Med fascistiske Sverigedemokratene på vippen, Socialdemokraterna ved roret og Vänsterpartiet i opposisjon, står Sverige overfor fire spennende år.

Helena Dübeck
Om Helena Dübeck (2 artikler)
Helena Dübeck er lærer, bosatt i Uppsala, aktivist og antirasist. Talsperson for Föreningen för Gemensam Välfärd Uppsala.

Sverige får etter valget et regjeringsskifte, men valgresultatet reiser nesten like mange spørsmål som det besvarer. Lenge har det sett ut som om det har kunne dannes en rødgrønn regjering, men det fascistiske partiet Sverigedemokraterna har fått ca 13 prosent av stemmene. Et skremmende høyt tall som kommer til å ryste grunnvollene i den svenske politikken, uavhengig av hvilke partikonstellasjoner som danner neste regjering.

Arbeidsledighet, velferd og skole var viktigst

Viktige spørsmål i denne valgkampen har blant annet vært arbeidsledighet, velferd og skole. I velferdsspørsmål tok Vänsterpartiet tydelig stilling og gikk til valg på å avskaffe de avskydde private fortjenestene. Socialdemokraterna ga i beste fall vage hentydninger til å ville stoppe private selskaper som eier skoler og pleie- og omsorgsinstitusjoner i å ta ut store beløp i skattefordeler. Hva skjer med disse spørsmålene nå?

Feministiskt Initiativ i fremgang

Feministiskt Initiativs oppgang siden valget i 2010 er interessant. De begynte med å ta ett mandat til Europaparlamentet og i dette valget ligger de en prosent under de fire prosent som kreves for å få mandat i Riksdagen. Feministiskt Initiativ, med den gamle lederen av Vänsterpartiet Gudrun Schymann, har fått likestillingsspørsmål til å bli sentrale temaer i den politiske diskusjonen. De svenske velgerne mener dermed at det er på tide med en mer radikal likestillingspolitikk enn det vi kanskje noensinne har sett i Sverige.

Økt legitimitet for Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna har fått en forventet øking siden 2010 og landet på ca 13 prosent av stemmene. Et fascistisk parti som lokker misfornøyde velgere sitter nå i parlamentet for godt. Etter at de kom inn i Riksdagen ved forrige valg, har de nå fått en slags legitimitet og kan dermed fortsette å drive sin rasistiske og fremmedfiendtlige agenda.

Borgerlig tap

Den borgerlige regjeringen, Alliansen, som de kaller seg, har tapt stort. Sammenlignet med tidligere valg, har de tapt nesten 10% av stemmene. Den borgerlige politikken, en aggressiv politikk for skattelettelser som har blitt ført de siste åtte årene, hvis pris alltid har vært den felles velferden i Sverige, har nå tapt. Alliansens forsøk på å bryte ned det gamle, sosialdemokratiske velferdsprosjektet til fordel for en borgerlig privatiseringspolitikk, kommer forhåpentligvis til å dabbe av nå. Velgerne er rett og slett leie av skattelettelser og redusert velferd.

Flyktninger vs. velferd

I sin sommertale den 18. august i år, forklarte Fredrik Reinfeldt (M) att på grunn av de humanitære katastrofene som har utviklet seg i blant annet Syria, måtte Sverige ta i mot enda flere flyktninger, og prisen for det kom til å være velferden. Man kan bare anta at Reinfeldts hensikt med dette var å sette spørsmålet om asylmottak og asylsøkere på dagsorden utfra et kostnadsperspektiv, noe som var å sende ballen rett i hendene på Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna tjener på at spørsmålet om asylmottak tas opp, særlig når diskusjonen tar utgangspunkt i kostnader og settes opp mot muligheten til å satse på økt velferd.

I Sverige har man ikke tradisjon for å felle regjeringer og kreve nyvalg. Lederen for den største gruppen pleier å velges til statminister. Sosialdemokratene vendte Vänsterpartiet en kjølig skulder. Det samme gjaldt ledende medlemmer av Miljöpartiet, som har ønsket en rød-blå-grønn regjering uten Vänsterpartiet. De ville heller ha en sentrumsregjering med for eksempel Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern og Folkpartiet enn å danne regjering med Vänsterpartiet.

Allianse med fascistene?

Frem til nå har alle partier, inklusiv de borgerlige, vært tydelige i sin motstand mot et (åpent) samarbeid med Sverigedemokraterna. Problemet er at om man ser tilbake, har den borgerlige regjeringen 2010-2014 i 9 av 10 tilfeller vunnet avstemninger i Riksdagen ved hjelp av støtte fra Sverigedemokraterna . Videre ser det ut til at 3 av 10 SD-velgere i dette valget tidligere stemte Moderaterna. Spørsmålet er om de borgerlige er mer interesserte i å sitte i regjering, enn å gi fra seg makt til SD. Med tanke på Reinfeldts sommertale, er spørsmålet hvor lang tid det kommer til å ta før de borgerlige danner regjering med det fascistiske Sverigedemokraterna.

Akkurat nå er tendensene i Sverige tvetydige. På den ene siden har vi en økning av rasistiske stemmer, med Sverigedemokraterna på vippen. På den andre siden ser vi at det svenske folket vil se en mer likestilt og velferdsbyggende politikk uten de borgerlige skattelettelsene.

Oversatt fra svensk av Anne-Linn Lernes Høiseth.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.