Progressiv twitring fra Irans president

Irans president twitrer nylig et bilde av en kvinnelig iransk prisvinnende akademiker, uten hijab. Samtidig er hodeplaggpolitiet mindre synlig enn før.

Hedda Susanne Molland
Om Hedda Susanne Molland (5 artikler)
Hedda Susanne Molland er feminist og frihetselsker. Hun har en bachelorgrad i idéhistorie ved Universitetet i Oslo, og er med på å starte et nytt idéhistorisk studenttidsskrift som heter Molo. Molland er varastyremedlem i Concerned Students Norway, et tverrfaglig klima- og miljønettverk for studenter.

Iran er som kjent et land hvor kvinner ved lov blir tvunget til å dekke til håret med hijab. Tidligere i sommer skrev jeg en tekst for Radikal Portal om hvordan det har oppstått en ny bevegelse blant iranske kvinner, kalt My Stealthy Freedom. Iranske kvinner tar av seg hijaben i offentlighet og dokumenterer det med bilder som blir lagt ut i facebookgruppa My Stealthy Freedom. Disse kvinnene har blitt forfulgt, straffet, hånet og latterliggjort av islamistiske nykonservative.

Spredd bilde uten hijab
Men nå kan det kanskje se ut som om noen blant Irans autoriteter har funnet nye takter. Irans president, Hassan Rouhani, som ble valgt i fjor sommer, twitret onsdag 13. august en gratulasjon med tilhørende bilde av iranskfødte Maryam Mirzakhani, skriver The Independent. Mirzakhani er professor ved Standford University i California, og har, som første kvinne i verden, vunnet den såkalte Fields Medal for sitt matematiske forskningsarbeid, en medalje som er omtrent like prestisjetung som en nobelpris. Det spesielle med denne tweeten var ikke bare at Mirzakhani er den første kvinnen i verden til å få prisen, noe som fortjener en feiring i seg selv (de som er interessert i Mirzakhani kan lese mer om henne og hennes arbeid her.) Det som er spesielt nevneverdig i denne sammenhengen, er at Rouhani egentlig postet to bilder. Det ene viser Mirzakhani tildekket med hijab, det andre viser henne uten, med håret fullt synlig. Begge bildene ble tweetet både på den engelske og den iranske profilen hans.

Helomvending overfor kvinner?
Hva betyr dette? En helomvending i iranske politikeres behandling av kvinner? Neppe. Det er mange grunner til å være forsiktig med å møte denne noe uventede tweeten fra Irans president med stor applaus. Mirzakhani underviser og bor som sagt i USA, noe som kanskje gjør det lettere for president Rouhani å akseptere at hun går utildekket. Man kan også spørre seg om denne tweeten egentlig bare viser hvor privilegert en iransk mann med makt er. Har han rett og slett ikke tenkt videre over betydningen av et slikt bilde, siden han har langt større handlingsfrihet enn iranske kvinner?

President under press
Mye kan spekuleres i, men journalisten hos The Independent mener likevel at tweeten var en strategisk bevisst handling. Og det mener jeg og at det er grunn til å tro. Rouhani har, siden han ble valgt sommeren 2013, i flere omganger blitt kritisert av islamister for å være for progressiv. The Guardian skrev blant annet om dette i fjor sommer. Når sant skal sies, skal det ikke så mye til for å være mer progressiv enn Irans nykonservative imamer. Men det er verdt å tenke på at Rouhani har kommet med uttalelser som denne:

“If a women or a man does not comply with our rules for clothing, his or her virtue should not come under question … In my view, many women in our society who do not respect our hijab laws are virtuous. Our emphasis should be on the virtue.*»

Hodeplaggpolitiet mindre synlig
President Rouhani har også erklært at han stiller seg skeptisk til den undertrykkende behandlingen kvinner uten tildekkende hodeplagg kan bli påført av Irans moralpoliti. Moralpolitiet er ikke direkte underlagt Rouhani jurisdiksjon, og selv om han har lovet å begrense deres innflytelse, er han begrenset av konservative krefter innad i Irans maktstruktur. Denne sommeren har likevel vist, i følge øyenvitner som har oppholdt seg i Iran over lengre tid, en minsket tilstedeværelse av «hodeplaggpolitiet», sammenlignet med hvordan det var under Irans forrige president, den konservative Ahmadinejad. Presset på de iranske kvinnene har også tidligere år avtatt, for deretter å bli tatt opp igjen, og det gjenstår fortsatt å se om det er slik denne gangen og.

Det er alt for tidlig å feire, og det er fullt mulig Rouhani er mest prat og lite handling, men kanskje er det likevel lov å håpe på frihet, framgang og flere valgmuligheter for iranske kvinner i en ikke alt for fjern framtid.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

1 kommentar på Progressiv twitring fra Irans president

Kommentarfeltet er lukket.