– Ville ikke betale for trener til kvinnelandslaget i sjakk

Foto: Sjakklandslaget

Det norske kvinnelandslaget i sjakk gjorde tidenes beste prestasjon i sjakk-OL. Og det på tross av at forbundet ikke ønsket å betale for treneren deres før mesterskapet.

Jenny D. Bakken
Om Jenny D. Bakken (4 artikler)
Jenny Dahl Bakken jobber som og er utdannet journalist. Hun har erfaring fra flere ungdomsorganisasjoner, blant annet Elevorganisasjonen og Rød Ungdom.
Saroj Chumber
Om Saroj Chumber (3 artikler)
Saroj Chumber er frilansjournalist og skribent. Hun er i tillegg PR- og kommunikasjonsansvarlig i Indian Norwegian Community (INC).
 

– Nå er vi lei, sier Sheila Barth Sahl Hun er en av Norges mest erfarne kvinnelige sjakkspillere, og spilte på kvinnenes førstelag under OL. Laget fikk sin beste plassering noensinne med en 25. plass.

Hun har fått en posisjon som gjør det mulig å si fra.

Norges sjakkdamer forsvinner i klisjeen om eksentriske, intellektuelle menn som Magnus Carlsen og Hans Olav Lahlum. Norges beste kvinnelige sjakkspillere er blant de 3-400 beste i kvinnelige spillere i verden. På mannesiden er medlemmene på topp 5-laget enten blant de 20 beste i verden eller rundt 500-tallet Sjakk krever hardt arbeid, prioriteringer, og – hvis du er dame – en ekstra dimensjon med utfordringer. Damer som spiller sjakk blir oftere møtt med undring fra andre, ifølge Sheila. Trenere har ifølge henne brukt uttrykk som at du gjør et «jentetrekk» hvis en spiller gjør et dårlig eller lite gjennomtenkt trekk.

– Det starter tidlig. Gutters foreldre virker i mye større grad positive til at sønnene skal bruke så mye tid på sjakk enn jenters foreldre. Vi har hatt turneringer der middelmådige gutter får lov å dra av foreldrene sine, mens jenter som er bedre ikke får lov fordi foreldrene tenker at de ikke er gode nok til at det er noen vits. Guttene oppfordres i større grad til å delta, mener Sheila.

Undersøkelser viser at menn spiller mer aggressivt om de spiller mot kvinner. For en mann er det dårlig prestisje å slås av en kvinne i sjakk – til tross for at sjakk ikke har noe med fysikk å gjøre, og ingenting dermed tilsier at menn gjør det bedre enn kvinner.

– Selv sjakkmester Kasparov jukset da han risikerte å bli slått av Judith Polgar, illustrerer Sheila.

Ikke penger til dametrener
Nå er OL i Tromsø ferdig avviklet, og kvinnelandslaget fikk til slutt en god og erfaren trener. Det skyldes først og fremst engasjement og pengebidrag fra sjakkvinnene og deres støttespillere. En trener til kvinnenes førstelag, det hadde forbundet nemlig ikke råd til.

– Vi fikk en mail om at de ikke hadde penger, og at en eventuell trener måtte jobbe gratis, sier hun.
– Det var ikke prioritert å finne en trener til oss, og vi fikk ikke være med i prosessen. For oss er det viktig at vi har en trener som er sosialt intelligent, gjerne en litt sterkere spiller. Det er kanskje for mye forlangt at treneren er feminist, men vedkommende bør i det minste ha en likestillingsbevissthet, sier Sahl.

Hun sier det var flere dyktige spillere som meldte seg til forbundet, uten å få noen tilbakemelding fra dem.
Sjakkdamene gikk derfor i gang med å samle inn penger på egenhånd. Da intervjuet med Sahl fant sted hadde de samlet inn rundt 2500 euro, stort sett fra privatpersoner – både i og utenfor forbundet. En stormester fra England sa ja til å trene dem. Til slutt gikk forbundet med på å betale treneren, i tillegg bruker kvinnene 2000 euro av de innsamlede midlene på treneren. Bare noen uker før sjakk-OL startet, kom kvinnenes trener omsider på plass. De møtte ham første gang 1. august. Med så kort tid til profesjonell trening er det vanskelig å bli god.

– Det er en ond sirkel. Det er en systematisk holdning i miljøet at kvinner ikke blir sett på som seriøse sjakkspillere. Om vi gjør det dårlig, forsterkes det inntrykket – og argumentene for å ikke satse på oss, sier Sahl – og legger til at veldig mange av mennene i forbundet støtter dem, også i ledelsen, men at det er noen som ødelegger.

Et mangfoldsproblem
Det er et paradoks at kravene ikke står i stil med ressursene som brukes på å dyrke fram gode kvinner, syns hun. Hun påpeker at kvinnene hadde en trener de var fornøyd med, som ikke fikk fornyet kontrakt. Da ble de møtt med argumenter om at «kvinnene fikk trener, men gjorde det dårlig likevel.»

– Kvinnene straffes for at det ikke finnes kvinner i toppen. Det blir brukt som et argument mot å bruke ressurser på oss. Det er omtrent det samme som å si at du må bli god i et fag før du får en lærer, sier hun.
Sahl hevder også at de ba om å få se budsjettet, men uten å få lov til dette.

Det er ikke bare likestillingen som skranter i sjakkmiljøet, påpeker Sahl:
– Det er nesten ingen innvandrere i miljøet heller, eller for den saks skyld åpne homofile. Statistisk sett burde det vært mange flere. Sjakk er en global sport, mange innvandrere har det med seg i den kulturelle bagasjen. Jeg mener at terskelen for å møte opp i en sjakklubb er stor og at de lokale klubbene ofte ikke har en strategi for å rekruttere og ta vare på nye medlemmer. Det er et litt lukka miljø, sier hun.

Krever mer offensiv kvinnesatsing
Sahl er den som har valgt å møte Radikal Portal for å snakke med oss, men Radikal Portal har også snakket med en annen kvinne som bestemte seg for å trekke seg fra møtet i siste øyeblikk. Ifølge de to har de mange flere kvinner med seg, men få ønsker å snakke med pressen – de vil ikke lage bråk og dårlig stemning.

De mener sjakkforbundet er for dårlig til å satse på kvinner. Likestillingslandet Norge kunne vært et foregangsland, tror Sahl, om sjakk ikke ble sett på som noe maskulint. Dersom forbundet hadde prøvd mer aktivt å rekruttere kvinner, kunne mye skjedd. Sahl understreket at forbundet hele tiden har vært positive til at jenter skal spille sjakk, og at det skjer endringer – men sakte. Gutteklubben grei finnes fremdeles i deler av sjakkmiljøet i Norge.

– Det er noen enkle grep som kan gjøres. Noe har blitt gjort. Det er positivt å ha samlinger eller turneringer bare for kvinner, slik de har forsøkt, men om disse blir lagt samtidig med andre turneringer eller samlinger blir kvinner likevel ikke mer synlige i sjakken, forklarer Sahl.

Hun mener ansvaret for kvinnerekruttering veier tyngst på kvinnenes skuldre.

– Holdningen er at alle vil rekruttere flere kvinner, men vi kvinner som allerede er med forventes å dra lasset og gjøre mesteparten selv, sier hun.

Det finnes en del tiltak som er enkle å gjennomføre, som å sende kvinner som kursholdere i sjakk på skoler og lignende. En del gjør forbundet allerede, for eksempel har de sin egen «Jentebrigade» som ble opprettet etter at en svært sjakkinteressert dame døde og etterlot forbundet 100.000 kroner. Brigaden er synlige på arrangementer og fungerer som et sosialt sikkerhetsnett. Sjakksforbundets ungdomsforbund har gitt unge spillere mentorer, menn eller damer, som følger dem opp ekstra mye og gir dem råd og tips. Sahl understreker at «voksenforbundet» ikke har hatt noen slike tiltak og heller ikke har hatt noen dedikert trener for kvinnelandslaget i en lang periode.

Sahl mener også det bør gås mer drastisk til verks:

– Vi mener alle eliteserielag i sjakk bør ha en dame, sier hun.
Så lenge forbundet først og fremst satser på og fronter mannlige sjakkspillere, vil lite skje. På et sjakkarrangement for kjendiser i Stavanger tidligere i år stilte Linni Meister opp. På TV-programmer i sjakk kalles sjelden damene med høyest rating inn, dem som er best i sjakk.

– Folk må bli vant til å se damer som spiller sjakk. Det er også viktig med støtte fra omgivelsene. Om du er kvinne, oppmuntres du ikke til å prioritere en hobby. Det er ikke så sosialt akseptert å være borte mange helger i året for å delta på sjakkarrangementer, sier Sahl, og legger til at hun tror barna også har godt av å se moren deres spille sjakk.

Når det gjelder tilfellet Linni Meister, mener Sahl det er delvis medienes feil at hun kom i fokus.
– Det var mange gode damer som spilte mot mannlige kjendiser som ikke var så gode. Det var ikke noe fokus på dem. Det var kun fokus på Linni Meister, som ikke er en sjakkspiller, og mannlige sjakkstjerner, sier hun.

Dette svarer Sjakkforbundet på kritikken:

Geir Nesheim , generalsekretær i Norges Sjakkforbund
Den saken er flere uker gammel og basert på en misforståelse. Det er en fra komiteen som gikk ut med unøyaktig informasjon og sitatet hans er blitt feiltolket. Selv om vi har oppklart dette, så lever misforståelsen lenge. Realiteten er at vi gir de få midlene vi har til både menn og kvinner på like vilkår. Akkurat nå er vi fryktelige opptatt med OL, og rekker ikke å løpe etter enhver misforståelse som går rundt.

Bruk av ordet dårlig jentetrekk er jeg ikke kjent med, men historisk sett så har det vært slike holdninger mot kvinnelige sportsutøvere i sjakkmiljøet, men vi jobber med holdningene og passer på at jenter og gutter i ungdomslaget for eksempel jobber sammen for å finne gode løsninger. Vi ønsker at flere kvinner blir med i sjakkforbundet og er klar over at det er langt færre kvinner i sjakk. Jeg vet ikke helt hvorfor det er slik, men dette er noe vi jobber med. Sjakkforbundet ønsker flere kvinnelige sjakkspillere og legger til rette for det.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned