Renholdsgiganten ISS ut av ulovlige israelske bosettinger

Foto: Mrbrefast

ISS selger seg ut av de folkerettsstridige bosettingene etter kritikk og ”moralske overveielser”.

Julie Holm
Om Julie Holm (5 artikler)
Julie Holm lever og arbeider i Ramallah. Hun har en MA i international relations and development studies. Holm er skribent og politisk aktivist og har erfaring fra politisk arbeid og organisasjoner i Norge, Danmark og Palestina.

Danmarks største renholdsselskap, ISS, har solgt sikkerhetsfirmaet som inntil nylig leverte sikkerhetstjenester til illegale bosettinger på Vestbredden og Golanhøydene, ifølge det uavhengige medie- og researchsenter DanWatch.

ISS er en av de største bedriftene i Danmark og leverer blant annet renholds-, catering-, sikkerhetstjenester og skadedyrkontroll. Også i Norge er selskapet stort.

Sikkerhetsfirmaet som leverer tjenester til bosettingene var et datterselskap av ISS og har rundt 1800 ansatte. Kommunikasjonssjef i ISS, Kenth Kærhøg, forteller DanWatch at etter salget har ISS færre enn 20 medarbeidere i Golanhøydene og på Vestbredden, og de forventer ikke å forlenge kontrakten der.

Les også: Hvor lenge skal Israel gå straffefri

Salget var ifølge Kærhøg basert på flere faktorer, blant annet moralske overveielser, men også vurderingen at sikkerhetstjenestene var vanskelige å integrere med andre tjenester de tilbyr i området, samt at de fikk en god pris for firmaet.

I 2012 avdekket DanWatch at ISS leverte ulike ytelser i de ulovlige bosettingene, og firmaet ble sterkt kritisert av eksperter og politikere som mente virksomheten var uforenlig med firmaets etiske profil.

I april i år valgte et annet sikkerhetsfirma, det dansk-britiske G4S, å ikke fornye sine kontrakter med det israelske fengselsvesenet, som har vært beskyldt for tortur og fengsling av barn og politiske fanger. G4S leverte sikkerhetsteknologi til Israelske fengsler på Vestbredden og i Israel samt vaktservice og teknologi til checkpoints og muren, som ble kjent folkerettsstridig i 2004.

I januar i år ga FN-rapportør Richard Falk ut en rapport som anbefalte utenlandske virksomheter å stoppe salg og kjøp av varer og tjenester i israelske bosettinger. ISS har signert FNs Global Compact, som gir etiske retningslinjer for forretningsførsel. Ifølge Richard Falk er overholdelse av disse retningslinjene ikke forenlig med levering og kjøp av varer og tjenester som fasiliteter etableringen og driften av bosettinger.

Les også: Frp-talsmann på Miff-demo

I juli gikk den danske regjeringen og 16 andre EU-land sammen om et initiativ som skal opplyse virksomheter om de økonomiske og verdimessige risikoene forbundet med aktiviteter i bosettingene.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned