Vennskapsbyen Tromsø markerte sin støtte til Gaza

Torsdag 31.07.14 ble det avholdt solidaritetsmarkering til støtte for Gaza i Tromsø.

Tekst: Anne-Linn Lernes Høiseth

Foto: Wibeke Bergheim

Se bilder under artikkel

Markeringen samlet mellom 7- og 800 tromsøværinger i strålende vær. Det var appeller, kulturinnslag og solidaritetsmarsj.

Lege Mads Gilbert som nettopp har kommet tilbake fra Al-Shifa sykehuset i Gaza, holdt en meget kraftfull og rørende appell. Han etterlyste engasjement fra ordføreren i Gazas vennskapsby Tromsø, Jens Johan Hjort, og han etterlyste handling fra utenriksminister Børge Brende.

-«Har du glemt alle reglene du lærte da du var leder i Røde Kors? Hvorfor ble du så stille da du ble utenriksminister? Du må våkne, Børge Brende!» oppfordret Gilbert.

Appellant Ingrid Evertsen fra Krafttak for Gaza oppfordret både innbyggere og næringsliv til å synliggjøre at Tromsø er Gazas vennskapsby, spesielt nå under Sjakk-OL når verdens øyne er rettet mot oss. Hun snakket også kraftfullt om ordets makt, og at ingen må forbli tause om den uretten Israel nå begår mot det palestinske folk.

Nihal Afana har hele familien sin i Gaza mens hun selv er bosatt i Tromsø. Afana fortalte at hun føler seg maktesløs, men er glad for at så mange viser sin støtte og det er det viktigste vi kan gjøre nå, mente hun.

Kristine Larsen, nestleder for LO i Tromsø, hadde Gazas barn i fokus, Cyrille Petryniak fra Motmakt talte om sine erfaringer fra demonstrasjoner i Paris og oppfordret alle til å benytte seg av sin rett til å protestere og vise solidaritet.

Det ble samlet inn 50 000 kroner med bøsser og salg av t-skjorter. Alle inntektene går til proteseverkstedet i Gaza. Markeringen ble avsluttet med nedlegging av blomster og tenning av lys for de drepte barna i Gaza.

Øvrige appellanter var:

Knut Borud-leder av Palestinakomitéen i Tromsø

Ina Kongsnes fra Redd Barna

Stig Lægdene, prest i Den Norske Kirke

Kulturinnslagene var ved Sverre Kjelsberg, Maryon Eilertsen, Trond Peter Stamsø Munch, Frode Larsen og Marthe Valle.

 

Ønsker du å bidra til proteseverkstedet? Sett inn ditt bidrag på konto: 4776 159 8593

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned