Er kvinner i Norge frie nå?

Foto: The unnamed

Er kvinner i Norge frie nå? Har vi formell og juridisk frihet? Ja. Har kvinner i Norge uendelig mye mer frihet enn kvinner i veldig mange andre land. Åpenbart. Er vi frie? Nei.

Mina Finstad Berg
Om Mina Finstad Berg (1 artikler)
Mina Finstad Berg kommer fra Lillehammer og er generalsekretær i Sosialistisk ungdom. Når hun ikke jobber med politikk, er hun fotballidiot og språknerd.

For frihet handler om mer enn retten til arbeid, utdanning og formell frihet. Frihet handler om å kunne leve livet slik man selv ønsker, uten hindringer. Og der har vi en lang vei å gå. Etter å ha lest gjennom mange av tekstene til Radikal Portals skrivekonkurranse sitter jeg igjen med en historie om en kvinnerolle som mange opplever som for trang, og som stiller uoppnåelige krav.

Dette er en beskrivelse jeg kjenner meg ekstremt godt igjen i. Gjennom hele oppveksten opplevde jeg og mange av mine venninner at det var visse regler vi måtte følge, usynlige hindringer som innskrenka mulighetene våre. Oppfatninger om hva det var naturlig at vi gjorde og sa. Hvordan vi skulle se ut, hvilke interesser vi skulle ha.

Vi måtte være pene

Gjennom ungdomstida blei reglene tydeligere. Vi måtte være pene. Det var uendelig mye viktigere å være pen enn å være smart, morsom, tøff og snill. Var du ikke pen var du ingenting. Etter hvert måtte vi også være sexy. Selv om ingen sa det høyt, skjønte vi at vår verdi hang sammen med vår sexappeal. Og nettopp de uoppnåelige kravene til utseende og sexappeal gjør norske jenter ufrie. Alt for mange jenter blir slaver av sin egen kropp. Det er mange temaer jeg kunne tatt opp. Jeg kunne snakka om likelønn og heltid, om vold mot kvinner, om næringsliv og kommentatortroll. Men jeg velger å snakke om kropp.

Ødeleggende skjønnhetstyranni

Kampen for å leve opp til det enorme skjønnhetspresset, det vi i SU kaller skjønnhetstyranniet, blir for mange altoppslukende. Jenter ender opp med å bruke både tid og penger på å leve opp til et ideal de aldri kan nå. Mange ender opp med større eller mindre spiseforstyrrelser. En generasjon jenter teller kalorier mens de bøyer seg over doskåla. Og på dette punktet går utviklinga i feil retning. Stadig yngre jenter begynner å slanke seg, trener som gale og utvikler spiseforstyrrelser. I tillegg har skjønnhetstyranniet også begynt å prege gutta. Bolegutter blir ofte latterliggjort som hjernedøde og harry. Men gutters pumping er like alvorlig som jenters slanking. Steroider er ekstremt farlige, og kan blant annet føre til depresjon og selvmord. Samtidig er anoreksi den psykiatriske lidelsen med høyest dødelighet. Skjønnhetstyranniet fratar oss ikke bare frihet. Det dreper. Og det fratar oss tid og krefter vi kunne brukt på utdanninga vår, i arbeidslivet eller bare til å leve bedre liv. Og det ødelegger noe av det beste med livet: sex og kjærlighet.

Hat mot egen kropp

I følge de fleste filmer, ukeblader, aviser og tv-serier er kjærlighet og sex meninga med livet. Og begge deler er jo ordentlig trivelig, så det er ikke så rart. Men veien dit er ofte brolagt med frustrasjon, selvforakt og hat mot egen kropp.

Jeg skal ikke påstå at dette gjelder alle jenter. Men jeg har snakka med nok jenter til å vite at det gjelder mange. Jeg har etter hvert lært at det å ha et anstrengt forhold til utseende og egen kropp snarere er regelen enn unntaket.

Man er ikke gammel før man lærer at for å få seg en kjæreste, må man være pen. Allerede på barneskolen var mange av oss overbevist om at vi var for stygge til å få oss kjæreste. Vi hadde for mange feil. Ingen fortalte oss at når du er forelska, forsvinner alle «feil» på mystisk vis. Hvis den vi likte ikke likte oss, var vi overbevist om at det var utseende vårt det var noe galt med. Vi gråt våre bitre tårer over kviser, for små pupper og feil hårfarge. For hvem kunne vel bli forelska i noen med skeiv nese?

Vi glemmer å nyte livet

Slik er det fortsatt. Hvis fyren(eller dama) vi flørter med i baren ikke ber oss med hjem, er det garantert fordi puppene er for små, magen for stor eller håret for tynt og glansløst. Mangel på amorøse tilnærmelser spores tilbake til at kroppen vår er feil. I reklamene kan vi lære at om vi bare kjøper den riktige shampoen, trener på det riktige treningssenteret og bruker den riktige sminken, vil vi bli pene, få kjæreste/sex og dermed bli lykkelige. Men uansett hvor mye vi trener og hvor mye tid vi bruker foran speilet blir vi aldri bra nok i våre egne øyne. Det er alltid noe ved oss selv vi hater.

Og dette hatet klarer vi aldri helt å bli kvitt. Når vi er ute og feirer A på eksamen, ny jobb eller fullført Oslo maraton kan kvelden fortsatt bli ødelagt av en kvise på nesa eller en bad hair day. Det virker kanskje overfladisk, men er grovt alvorlig. For uansett hvor flinke og tøffe vi er, er det vanskelig å legge vekk skjønnhetspresset. Vi er så stressa over vår egen kropp at vi glemmer å nyte livet. Vi lever dårligere liv på grunn av skjønnhetspresset.

Trange kjønnsroller

Selv når vi har funnet den O Store Kjærligheten klarer vi ikke legge redselen for å være stygg bak oss. For selv når den vi elsker holder rundt oss, er vi engstelige for at magen vår skal kjennes for stor. Når den vi elsker ser oss djupt inn i øynene og stryker oss gjennom håret, er vi redde for at mascaraen renner eller at håret kjennes fett ut. Selv når vi ligger i senga med den vi elsker kan vi bli mer opptatt av om lårene disser enn å nyte.  Hatet mot vår egen kropp sniker seg inn i alle aspekter av livet. Og selv om det kan virke uviktig og overfladisk, gir det dårligere livskvalitet. Vi hater så mye at vi glemmer å elske.

Alt dette handler om trange kjønnsroller som ikke gir rom for annerledeshet, hverken i utseende, interesser eller handlinger. Vi blir aldri frie så lenge kjønnet vårt styrer tankene om hva som er naturlig og mulig, om hvordan vi skal se ut og hvilke kvaliteter som er viktige. Så lenge utseende oppleves som det viktigste kriteriet for å være vellykka, så lenge kroppen vår holder oss som gissel, blir vi aldri frie.  Vi kjemper en innbitt kamp mot vår egen kropp, og det er en kamp vi er dømt til å tape. Om kvinner skal bli frie, må vi frigjøres fra et skjønnhetstyranni ingen av oss kan leve opp til.

Teksten er et foredrag holdt under et debattmøte om kvinnefrigjøring, i regi av Radikal Portal.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

Diskusjon

DEBATTREGLER:

  • - Respekter dine meddebattanter og utøv normal folkeskikk
  • - Vær saklig og hold deg til tema
  • - Ta ballen – ikke spilleren!

Vi fjerner innlegg som er diskriminerende, hetsende og usaklige, spam og identiske kommentarer.