Dalai Lama er ikke den fredsduen mange tror han er. Han har heller ikke vært spesielt opptatt av menneskerettigheter.
Snarere tvert imot. Han tilhørte en av de rike familiene i Tibet da han som liten gutt ble utnevnt til den 14. Dalai Lama etter at sjelen til den 13. Dalai Lama visstnok hadde tatt sete i hans kropp. Familien hans hadde hundrevis av slaver. Slavene eller «tjenerne» ble brutalt behandlet og ingenting tydet på at Dalai Lama bidro til å oppheve slavesamfunnet eller å sette dem fri. Slavene i det teokratiske Tibet ble behandlet verre enn negerslavene i USA. At menneskerettighetene for de hundretusener av slaver og leilendinger i Tibet skulle bli bedre med Dalai Lama ved roret er det lite som tyder på.
Fikk penger av CIA
Etter et mislykket forsøk på å rive Tibet løs fra Kina opprettet han sammen med meningsfeller en eksilregjering. Denne gruppen mottok i 1960-årene våpen og 1,7 millioner dollar årlig fra CIA. Dalai Lama selv mottok 180.000 dollar hvert år fra USA. Senere, fra 1970-årene, har NED (National Endowment of Democracy) og andre private organisasjoner, fortrinnsvis i USA, videreført finansieringen av Dalai Lamas destabiliserende virksomhet i Tibet. Kort sagt kan Dalai Lama karakteriseres som en person som mottar penger fra en fremmed makt for å undergrave stabiliteten i sitt eget land. Det er forbudt i Kina, og jeg vil anta også i Norge.
Venn med Bush og Thatcher
Han har også pleiet vennskapelig omgang med fremtredende høyrepolitikere, blant annet George H.W. Bush og Margareth Thatcher, og arbeidet hardt for å hindre at Chiles forhenværende diktator, Augusto Pinochet, skulle utleveres til Spania for å stilles for retten. Dette er selvsagt ikke til hinder for at Dalai Lama skulle møte den norske regjeringen. Snarere tvert imot vil vel noen mene. Men det er greit å vite hva slags person det er tale om, og det er ingen grunn til å være imponert over ham som menneskerettighetsforkjemper.
Kinas minoriteter
Når det er tale om menneskerettigheter i Tibet og i Kina generelt vil en hyllest og regjeringsmottakelse av Dalai Lama neppe ha noen positiv virkning. Sammenliknet med de fleste land i verden tar Kina godt vare på sine minoriteter, også i Tibet. Siden 1949, da Kommunistpartiet kom til makten, har forholdene for befolkningen bedret seg radikalt. Forventet levealder i Tibet har økt fra ca. 35 år til ca. 70 år. Alle tibetanere har fri skolegang, prioriteres ved opptak på de beste universitetene, har gratis helsetilbud og trenger ikke å etterleve ett-barnspolitikken, slik Han-kineserne må. De får språkopplæring i sitt eget språk.
I Kina er det 55 minoriteter, men de utgjør mindre enn 10 prosent av folketallet. Kina har behandlet minoritetene bedre enn europeiske nasjoner i for eksempel Australia og Amerika. Også bedre enn Norges behandling av samene. Det moderne Kina har heller aldri vært noen kolonimakt. Kineserne legger i det hele tatt stor vekt på at folk skal behandle hverandre med høflighet og respekt. Det oppdras de til. Faktum er at tibetanerne, som de øvrige minoritetene i Kina har fått en betydelig bedring i levekår og menneskerettigheter etter at Kommunistpartiet kom til makta.
Høyere levestandard
Folk i Kina legger ikke like stor vekt på den ytringsfriheten som mange i Vesten mener er viktigere enn mye annet, og som de tror all verdens folk trakter etter. Det tror ikke jeg. Folk foretrekker å leve i et land der de får sunn mat på bordet hver dag, der de lærer å lese og skrive, der helsestellet er godt, der forventet levealder er blant de høyeste i verden og der det trygt å bevege seg også i storbyene. Å demonisere Kina og rose Dalai Lama opp i skyene, er uttrykk for uvitenhet om hva Dalai Lama representerer og hvordan Kina tar vare på hele befolkningen, ikke minst minoritetene.
så hvor mange penger får du av kommunistkina for å skrive dette?