Radikal Portals unnlatelsessynd

Foto: Paul Wilkinson

I Hellas utsettes hiv-positive, sexarbeidere og illegale immigranter for en heksejakt, men det er ikke kun nazistpartiet Gylden Daggry som utgjør trusselen mot sårbare minoriteter.

Andrés Lekanger
Om Andrés Lekanger (5 artikler)
Andrés Lekanger, Sexarbeidernes interesseorganisasjon (PION)
Torstein Bjordal
Om Torstein Bjordal (0 artikler)
Torstein Bjordal er styremedlem i Foreningen for human narkotikapolitikk (Fhn).

I Dagbladet og i Radikal Portal, 4. Mars, peker Joakim Møllersen ved Radikal Portal på at det greske nazistpartiet Gylden Daggry skjuler sin nazistiske og hatefulle agenda rettet mot sårbare minoriteter. Men det er dessverre ikke bare Gylden Daggry som står bak heksejakten på marginaliserte grupper i Europa i dag.

Kraftig økning i hiv
En av konsekvensene av finanskrisen, arbeidsledigheten og fattigdommen, er at både prostitusjon og rusmisbruk har økt i Hellas. Samtidig har staten kuttet kraftig i helsevesenet, noe som har rammet landets hiv-forebyggende arbeid som utdeling av kondomer, glid, rent injiseringsutstyr og medisinbehandling av hiv-positive. Tall fra FN viser at i 2009 var det 11 000 hiv-positive i Hellas.

I løpet av de fem første månedene av 2010 hadde tallet økt med 50 prosent, og greske helsemyndigheter regnet med en 60 prosent økning mot slutten av 2011 (til sammenligning øker smittetilfellene i USA på samme tid med rundt 7 prosent årlig).

I stedet for å kritisere EU og det internasjonale pengefondets krav til Hellas nye økonomiske politikk, utsettes sexarbeidere, hiv-positive, rusmisbrukere, fattige og illegale immigranter for heksejakt av myndighetene.

Politiet gikk med hansker og maske
Få dager før valget i 2012 raider politiet gatene i Athen, og flere kvinner ble ulovlig tvangstestet for hiv. De som testet positive, ble kastet i fengsel mens navn og bilde ble offentliggjort i media. Det ble hevdet at de jobbet på illegale bordeller, og de ble siktet for bevisst å ha prøvd å smitte sexkjøpere med hiv. Aids ble fremstilt som en tidsinnstilt bombe som snart ville gå av om ikke noe blir gjort, og det kom forslag om kriminalisering av sexkjøp av illegale innvandrere.

Flertallet av kvinnene var derimot stoffmisbrukere, hjemløse og først og fremst greske borgere. De anholdte ble gitt medisiner for å dempe abstinenser, og dratt foran en domstol. Politiet holdt i dem med hansker og gikk selv med masker, mens pressen dekket det hele. Det eneste de anmeldte på forhånd fikk beskjed om var at de var offentlig uthengt som hiv-positive. Utenfor rettsalen sto aktivister fra ulike interesseorganisasjoner og ropte ut om at heksejakten måtte ta slutt.

Sosialdemokratisk hiv-jeger
Andreas Loverdos, den gang helseminister for sosialistpartiet PASOK (Den panhellenske sosialistiske bevegelse), var en av arkitektene bak heksejakten. 9. juni 2011 sto han på talerstolen i FN og anklaget svarte kvinner fra Afrika for å være skyld i spredningen av hiv, og senere oppfordret han Hellas til å stenge grensene for å få kontroll. I Russland klager forskere over at «til og med sexarbeidere» har rett til å nekte å testes mot deres vilje, men dette ser ikke ut til å være en utfordring i Hellas. Loverdos børstet støv av en lov fra 1940 for å rettferdiggjøre å nekte kvinnene deres menneskerettigheter.

PASOK visste at de ville tape stemmer på å innføre EUs kuttpolitikk, og for å sikre seg stemmer lot selv de seg friste til å legge seg på en menneskerettighetsstridig og fremmedfiendtlig agenda. Dette uten hensyn til de menneskelige kostnadene. Partimedlem Michalis Chrysochoidis sammenlignet innvandrere med søppel og malte dem som en trussel mot gresk folkehelse.

Også venstresiden demoniserer
Flere har protestert, deriblant Kostas Farmakidis, advokat for migranters og flykningers rettigheter, samt flere leger og menneskerettighetsaktivister. De hevder at lovbestemmelsene ikke kan brukes på denne måten og at praksisen var ulovlig. Det er ingen bevis for at det har vært forsøk på bevisst smittepåføring – det var for eksempel ingen kunder som vitnet på at de hadde kjøpt ubeskyttet sex. Flere rettighetsgrupper har brakt saken til de forfulgte kvinnene opp til Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen.

Den ene undertegnede er homofil og hiv-positiv, den andre en tidligere rusmisbruker. Vi vet så alt for godt hvor sårbare minoriteter kan være. Vi skal ikke lengre tilbake enn til begynnelsen av 1990-tallet før tvangstesting og internering av hiv-positive ble foreslått av politikere i Norge. Radikal Portal har gjort en viktig jobb med å rette søkelys på fascismen i Europa, men det er en unnlatelsessynd kun å peke på hvordan fascismen brer om seg. Gjennom kun å se på fascismens overgrep usynliggjøres og undergraves hvordan allerede marginaliserte grupper demoniseres av både høyre- og venstresiden i et kriserammet Europa.

Mer informasjon:
http://www.enetenglish.gr/?i=news.en.article&id=1236
http://www.keeptalkinggreece.com/2013/09/14/ruins-chronicle-of-hiv-witch-hunt-documentary-on-hiv-criminalization-by-zoe-mavroudi/
http://ruins-documentary.com/en/

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned