Borgervernet Rogaland – et dekke for voldelige nynazister

Borgervernet Rogaland forsøker ikke å skjule sine koblinger til nazismen. På tross av dette blir de beskrevet som «innvandringskritiske» og har blitt invitert til debatt.

Researchkollektivet INFO
Om Researchkollektivet INFO (9 artikler)
Researchkollektivet INFO er en venstreorientert researchgruppe som arbeider med å undersøke og avsløre fascistiske og rasistiske miljøer. Kontakt: research.info@riseup.net

Den 26. Mars skal kulturhuset Sølvberget i Stavanger holde en debatt om rasisme, borgervern og ytringsfrihet. De som skal delta i debatten er Marcela Molina (SV), Per Morten Borgli (FrP), Øystein Vaule (Borgervernet Rogaland) og Tor Brekke (Hero Norge). Dette skriver Sølvberget på Facebookeventet:

«De siste ukene har vi sett avisforsider om etablering av borgervern og rasistiske ytringer på Nord-Jæren. «Få grumset frem i lyset» er en setning som har gått igjen i lokale medier. Det stilles spørsmål om ekstreme holdninger og grupperinger bør ties i hjel, eller om de bør slippe til»

Sølvberget har valgt å slippe til Borgervernet. Dette har naturlig nok skapt en del kritikk (1, 2) fra de som mener at Sølvberget i stedet for å bekjempe fascisme, legitimerer den og tilbyr fascistene en talerstol i offentligheten. Men hva er «borgervernet», og hvem består det av?

I sin offisielle facebookgruppe gjør de ingenting for å skjule sine nazistiske koblinger. I gruppen lenker de stolt til flere fascistiske og åpent nazistiske nettsider og ytrer sympati med disse grupperingene. Bland disse lenkene er Nordfronts nettside. Men «borgervernet» gjør mer enn å sympatisere med Nordfront. «Borgervernet» er i realiteten ikke noe annet enn Nordfronts frontorganisasjon i Rogaland.

Info om Borgervernet Rogaland

Nordfront, eller den Norske Motstandsbevegelsen, er den norske avdelingen til Svenska Motståndsrörelsen. De er en åpen nazistisk og voldelig organisasjon med et strengt internt hierarki. Lederen er den drapsdømte Klas Lund. Organisasjonen fikk internasjonal oppmerksomhet etter å ha angrepet en antirasistisk demonstrasjon i Kärrtorp i Stockholm den 15. Desember 2013.

Admingruppen for «borgervernets» facebookgruppe bestod i starten av fire personer. Eirik Hjalmar Ravnklo, Espen Egeland, Kim Kåreson og Øystein Vaule. Eirik Hjalmar Ravnklo og Kim Kåresson har nå stengt sine facebookprofiler.

Admin i Borgervernet Rogaland

Den 8. mars arrangerte de en løpeseddelutdeling i Sandnesområdet. Man delte ut to forskjellige løpesedler, en med «borgervernet» som avsender og en med Nordfront som avsender. På sin egen nettside skriver Nordfront følgende:

«Anledningen for flyvebladsutdelingen var å spre Motstandbevegelsens budskap, samt gjøre lokalbefolkningen i Sandnes oppmerksomme på det planlagte asylmottaket på Ganddal. I tillegg til at aktivister fra motstandsbevegelsen delte ut egne flyveblader, delte medlemmer fra et lokalt «borgervern» ut et nabovarsel som advarte mot det kommende planlagte asylmottaket»

I kommentarene finner vi Kim Kåresson som skriver:

«Dette var en glede, mine kamerater»

Kåresson_nordfront

Kim Kåresson beskriver seg selv som nasjonalsosialist, han har også stolt fortalt at han er medlem av Nordfront og at han sammen med de andre aktivistene er i gang med å danne «borgervernet».  At Kåresson driver «borgervernet» bekreftes også med innlegg i deres facebookgruppe tidlig i februar måned – altså før gruppen ble offentliggjort. Løpesedlene som ble spredt var forfattet av Kåresson.

Kåresson_facebook

Eirik Hjalmar Ravnklo var svært aktiv i facebookgruppen før han slettet sin konto. I gruppen delte han et flertall lenker til Nordfront. Han er også en flittig nettdebattant. Gjennom sin Disqus-konto «EirikJa» har han skrevet rundt 850 kommentarer. Blant annet at han er nasjonalsosialist. I tillegg er dette hva han har å si om Nasjonal Samling:

«Måtte Nasjonal Samling reise seg sammen med resten av Skandinavia tilbake til det som er vårt! Europa går mot ruinerer pga utfallet av 2. verdenskrig. Hyll Norden, Hyll Europa.»

Ravnklo_google+

Espen Egeland holder heller ikke sin ideologi tett til brystet. På en av sine Google+ og Youtube-kontoer har han et svastikaflagg som profilbilde. Hans andre Youtube-konto bruker han til å se på Adolf Hitler sine taler. På Facebook oppgir han nasjonalsosialismen som politisk ståsted.

Egeland

Egeland_youtube

 

Øystein Vaule er også en av grunnleggerne av «borgervernet» og har blitt gruppens talsperson. Vaule er Israelvennen som har blitt nazist. I 2009 deltok han i en demonstrasjon for Israel, der FrPs Siv Jensen talte. Han har også en stor Israeltatovering over hele venstrearmen. I dag følger han nazistiske Youtube-kanaler, kommenterer på Nordfronts nettside og har et sterkt konspiratorisk verdensbilde. På Nordfronts nettside finnes det bilder av Vaule der han deltar i løpeseddelaksjoner utover den som var den 8. mars i år.

Vaule_nordfront

 

vaule_nordfront_aksjon

Vaule_youtube

I media har det vært forvirring om hva man skal kalle «borgervernet». Vi håper nå at vi kan kaste lys over saken. De som ligger bak «borgervernet» er knyttet til den nazistiske organisasjonen Nordfront. De lenker til flere fascistiske organisasjoner og nettsider. De kaller seg selv nasjonalsosialister. Det er nå på tide at media kaller dem for det de er.

Hva gjelder debatten den 26. mars så er vi i Reseachkollektivet INFO forferdet over at kulturhuset Sølvberget ignorerer at det er nazister de gir taletid og legitimitet. Vi kan ikke forstå at de andre debattdeltakerne stiller opp under disse vilkårene. Men det er ikke for sent. Sølvberget kan trekke seg og paneldeltakerne kan hoppe av.

Debatten kan stoppes!

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned

5 kommentarer på Borgervernet Rogaland – et dekke for voldelige nynazister

 1. Avatarkim kåresson // 2014-04-02 kl 00:18 //

  Borgervernet ble ikke startet av nordfront men meg personlig, og er sympatisør eller er sympatisør til nordfront. nordfront har ingenting og vil aldri få administrator rolle i borgerverne, eg hjalp en med og få i gang en skikkelig opplysnings gruppe innenfor rogaland distrikte ang innvandring og asyl politikken
  mvh Kim Kåresson

  • Hej Kim. Jag förstår att det kan vara belastande för er grupp att kopplas samman med vit makt-organisationer och att ni därför plockade bort länkarna till de organisationerna i gruppbeskrivningen på facebook osv. Jag tycker att artikeln förklarar bra hur det faktiskt ligger till och du förstår säkert också att det finns dokumentation på allt som blir beskrivet här, även om inte just det publicerats?
   Det är lite för sent för er att tvätta rent er grupp nu.

   • Avatardookyman // 2014-04-29 kl 14:59 //

    «du förstår säkert också att det finns dokumentation på allt som blir beskrivet här, även om inte just det publicerats».

    LOL ja det må man jo bare forstå (ingen legitimitet)

 2. Avatarwiggofrantzen // 2014-05-04 kl 17:03 //

  Polariseringen tiltar i Norge. Hadde håpet vi skulle unngå utviklingen som vi ser i Sverige. Dessverre vil den komme selv om vi pt ligger 10-15 år etter/foran.

Kommentarfeltet er lukket.