Alle kortene på bordet i Snowden-saken!

Foto: Laura Poitras/Praxis Films

Jeg vil vite hvorfor politikerne på Løvebakken ikke vil fortelle meg hva avsløringene til varsleren Edward Snowden betyr for min hverdag.

Tika Sofia León
Om Tika Sofia León (2 artikler)
Tika Sofia León har studert sosiologi på Universitetet i Oslo og studerer nå statsvitenskap. Hun har tidligere vært journaliststipendiat i Utrop og frilanset for Ny Tid.

 

11. februar arrangerte en bred allianse av organisasjoner, selskaper og medieinstitusjoner en global internettkampanje mot masseovervåking. Målet til ”The Day We Fight Back” er å fremme et nytt lovforslag, The USA Freedom Act, som skal sette en stopper for mye av overvåkingen som har blitt avslørt av varsleren Edward Snowden. Aksjonen kommer nesten en måned etter at president Barack Obama, i en etterlengtet tale den 17. januar, la frem en ny reform av etterretningsorganisasjonen NSAs overvåkningspraksis.

Bred oppslutning
Aksjonen er også med på å bekrefte og understreke den voksende skepsisen til etterretningstjenesten NSAs overvåkning, samt amerikanernes misnøye med Obamas tiltak. Dette viser også en meningsmåling Pew Research og USA Today nylig har utført, hvor hele sju av ti av de spurte sier at de ikke burde behøve å godta mindre respekt for privatlivet for å være trygge mot terrorangrep. Det at aksjonen samler alt fra den liberale borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) til Tea-Party-støttede Freedom Works, burde være en tankevekker for politikerne i Washington – men også for politikerne på Løvebakken.

Viktig lyttepost
Siden juni 2013 har jeg fulgt med på situasjonen omkring varsleren Edward Snowden og på hva dokumentene han har lekket avslører. Dokumentene har blant annet belyst at Norge har hatt (og fortsatt har?) en mer sentral rolle og vært en viktig lyttepost for amerikansk etterretning i mange år. Men hva Norges rolle har vært, som en del av den såkalte 9 øyne-gruppen innebærer, er fortsatt ukjent . Det eneste vi vet så langt er at landene i det såkalte UKUSA-samarbeidet fra 1950-tallet har ulik status i etterretningssamarbeidet, og at Norge er ganske høyt oppe. Dette viktige spørsmålet har ikke vært debattert i noen særlig grad i Norge – i det minste ikke i offentligheten. Men det har vært noen forsøk på å skape debatt omkring Snowdens avsløringer.

Ny overvåkningskommisjon
I høst, både i forkant av avsløringene om Norges rolle og etter at det ble kjent, har SV tatt orde for å opprette en Lund-kommisjon II. Målet for kommisjonen er å danne et bilde av summen av overvåkningen som norske innbyggere utsettes for, hvordan overvåkningen foregår, og hvordan den har utviklet seg over tid. Dette er et godt forslag, som dessverre aldri ble godt nok debattert. Da SV først gikk ut i media med dette i august, uttalte Trine Skei Grande at en ny kommisjon er ”veldig spennende tenkt”, men at hun ikke vil love sin støtte – til tross for at Venstre en gang i tiden var det stortingspartiet som frontet personvern-spørsmålet.

Etter at SV-lederen Audun Lysbakken og nestleder Bård Vegar Solhjell fremmet saken i Stortinget i midten av november, har debatten omkring en ny Lund-kommisjon forsvunnet helt fra offentligheten. Muligheten for den etterlengtede debatten oppstod igjen nå nylig, da SVs stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Snorre Valen, sammen med nestleder Solhjell nominerte Edward Snowden til Nobels Fredspris. Men nominasjonen ble sendt inn og debatten uteble – igjen.

Alle kort på bordet
Det nærmeste vi har kommet den offentlig debatten som er sårt etterlengtet og nødvendig her i Norge, hvor også den gjengse nordmannen stilte spørsmålstegn ved Norges rolle og påvirkning av NSAs massive overvåkning, var da det i november ble kjent at USA skal ha overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge i løpet av én måned. Statsminister Erna Solberg uttalte da at ”nå tror jeg vi alle skal roe oss litt ned. Nå må vi først få orden på fakta i denne saken” – men hvordan kan jeg og den gjengse nordmann få orden på fakta i denne saken eller vite hva som er fakta, når man ikke engang vet eller forstår omfanget og betydningen av USAs massive overvåkning?

For å kunne få orden trenger jeg at alle kortene blir lagt ned på bordet. Jeg vil vite hvilke oppdrag som har blitt og blir tildelt Norge, og hvordan Norge har valgt og velger å løse disse, som en del av 9 øyne-gruppe samarbeidet. Jeg vil vite hva summen av overvåkningen som norske innbyggere utsettes for er, hvordan overvåkningen foregår, og hvordan den har utviklet seg over tid. Jeg ønsker svar, fordi jeg vil vite hvordan Snowden-avsløringene påvirker min hverdag. Men inntil videre skal jeg fortsette å smile – ettersom man kan ikke vite hvem som holder øye med deg i dag.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned