Om sjølforsvar ved voldtekt

Foto: cheetah100

Jeg er en av de som mener det er viktig å lære jenter selvforsvar. Ikke fordi jeg vil lære jenter å slåss, og ikke fordi jenter har ansvar for å forsvare seg selv for å unngå overgrep.

Oda Amalie Kise Hjertstrøm
Om Oda Amalie Kise Hjertstrøm (3 artikler)
Oda Amalie Oda Amalie Kise Hjertstrøm er fra Bø i Telemark. Hun sitter i kommunestyret i Sauherad for SV og er landsstyrerepresentant i Sosialistisk Ungdom.

Jeg mener det er viktig for alle jenter å ha muligheten til å forsvare seg selv om det skulle være helt nødvendig. Dessverre har jeg også lært at det er viktig.

På vei hjem fra jobb i fjor sommer opplevde det jeg trodde aldri kom til å skje. Klokka var litt over elleve på kvelden, og jeg gikk den samme veien hjem fra jobb som jeg alltid gjør. I det jeg var midt i en undergang hørte jeg noen rope «stopp» bak meg, men ville ikke snu meg fordi jeg har lært at det er best å la være. Ropinga fortsatte, og jeg satte opp tempoet litt opp i håp om at det skulle forsvinne og jeg kunne fortsette turen min hjemover.

Så hørte jeg skritt som økte raskt i fart, og stemmen kom nærmere og nærmere. Før jeg rakk å tenke noe særlig mer kjente jeg to armer holde hardt rundt overkroppen og armene mine, og jeg hørte en stemme si rolig til meg «jeg sa du skulle stoppe, gjorde jeg ikke? Hvorfor hørte du ikke på meg?» Så klemte han armene sine mye hardere rundt meg. Det gjorde vondt, og jeg var livredd. Hva skulle jeg gjøre? Da kom jeg på at det her har jeg jo lært, jeg veit jo hva jeg skal gjøre. Så jeg slapp litt opp på motstanden, noe som fikk han til å slippe såpass mye opp på grepet at jeg klarte å vri meg mot han. Da kjørte jeg kneet mitt i skrittet hans så hardt jeg kunne. Etter det løp jeg.

Jeg dro til politiet med en venn rett etterpå, fortsatt litt i sjokk. Fortalte de historien, og så mye detaljer om overfallsmannen jeg kunne huske. Høy, muskuløs, etnisk norsk. Ikke mye, men det hjalp litt. Og politiet tok meg på alvor. I etterkant har jeg tenkt mye på «hva om». Hva om jeg ikke hadde lært meg disse tingene på selvforsvarskurs? Og hva om denne mannen hadde overfalt en annen jente, ei som ikke veit hvordan ho skal tenke og handle i sånne situasjoner. Jeg er glad det var meg, fordi jeg kunne stoppe han.

Vi trenger at flere jenter går på selvforsvarskurs. Vi trenger at Jenteforsvaret vokser, så de kan tilby flere slike kurs i hele landet. Jenteforsvaret er en politisk uavhengig organisasjon som reiser omkring i hele Norge for å holde selvforsvarskurs for unge jenter. Det kan være alt fra skoleklasser, fritidsklubber, og organisasjoner som vil ha kurs. Kursene er bare åpne for jenter, fordi man ønsker å skape en tryggest mulig ramme for disse. Instruktørene er fra hele landet, og jobber på frivillig basis.

Hvorfor argumenterer folk mot at jenter skal lære å forsvare seg selv? Det er ikke å «lære jenter å slåss». Det er å lære forsvar, både fysisk og psykisk. Det meste går på forebygging av slike hendelser.

Sosialistisk Ungdom ønsker selvforsvarskurs inn i skolen. Det er selvtillitbyggende, man lærer om grensesetting, selvforsvar, og ikke minst- at det aldri er jentas feil uansett. Det skal være lov å gå kledd som man vil eller flørte som man vil uten å måtte tenke på at man kanskje blir utsatt for et overgrep på grunn av dette. I tillegg til selvforsvarskurs for jenter, vil vi også ha et parallelt spor for gutta der de lærer mye av det samme. Om temaer innenfor grensesetting, respekt, forståelse og trakassering. En annen ting som også er viktig på disse parallelle spora for gutta er at man igjen legger vekt på at det aldri er jentas feil.

Det handler ikke om å legge skylda på alle menn, det handler om å ta skylda fra jentene som blir utsatt for overgrep.

Og til alle selvforsvarsinstruktører; Tusen takk.

Liker du det du leser?

VIPPS noen kroner til 137267
eller betal direkte til konto 1254.05.88617
Støtt oss med fast bidrag hver måned